Select your language

monteren van licht verklikker

Home Forums Technisch Forum Elektrische installatie monteren van licht verklikker

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #10024
  B.R. WIERSMA
  Deelnemer

  Het is mij al eerder overkomen dat ik de lichten aan heb laten staan met als resultaat een lege accu. Nu wil ik verklikker monteren om dit te voorkomen alleen is de aansluiting van het deur contact wat lastig te bereiken. Is er iemand die dit eerder heeft gedaan wellicht op een andere “simpele” manier?

  #10026
  Anoniem
  Inactief

  Bij elke autmaterialenhandel zijn dergelijke verklikkertjes te koop. Zie het schema dat daarbij zit. 3 Draadjes: 1 naar contact, 1 naar massa, 1 naar verlichtingschakelaar

  #10027
  B.R. WIERSMA
  Deelnemer

  Beste Andrie, heb een verklikker met maar 2 draadjes

  #11997
  W. VAN RIJ
  Deelnemer

  Wie reageert op opmerking van Wiersma als er maar 2 draadjes aanzitten. Hoe moet het dan? Ik heb er net een nieuwe kabelboom ingezet en voor die tijd had ik ook een verlichtingsverklikker. Heel handig, maar soms ook vervelend als de bijrijder bijvoorbeeld even moest uitstappen. Met een verbinding naar het contactslot heb je dat misschien niet. Dus als je je contact uit zet en de lichten nog branden bij het uitstappen is de waarschuwing pas noodzakelijk.

  #12362
  P.F. VAN GENT
  Deelnemer

  De plus van de verklikker via een diode naar de aansluiting voor het stadslicht en de min van de verklikker naar de interieurverlichting aan de kant van de deurschakelaar.
  Als de deur dicht is staat op het contact naar de deurschakelaar 12 V.
  Als de deur open staat maakt de deurschakelaar contact met aarde en staat er 0 V op de aansluiting van de deurschakelaar. Als het stadslicht dan aanstaat loopt de stroom van de stadslichtaansluiting door de diode en de verklikker naar de aarde. En gaat de verklikker zoemen.
  Als het stadslicht uit is voorkomt de diode dat stroom van de 12 V op de deurschakelaar naar het stadslicht gaat.
  Diode 1N4004 of soortgelijk. De ringvormige lichte markering op deze zwarte diode is naar de plusaansluiting van de verklikker gericht.
  Als je de zoemer wilt horen als het licht aanstaat en het contact uit staat: de min van de verklikker naar de plusaansluiting van de bobine of ontsteking aan het contactslot.
  Succes!
  MVG, Peter van Gent.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Loading…
Loading…

Bienvenue