Select your language

Diensten Technische Commissie

foto Richard Schmüll

Binnen de Citroën ID/DS Club Nederland is de Technische Commissie gericht op het in de praktijk overdragen van kennis en kunde over de techniek van onze auto’s. De leden van de Technische Commissie hebben een langjarige ervaring als monteur en/of hebben veel kennis op (semi-)professioneel niveau over de ID/DS. Daarnaast is er een kring van ervaren mensen die begeleiding geven bij de workshops.

De Technische Commissie organiseert de volgende activiteiten:

Cursussen

Kijk voor de data in de agenda op de website.

foto Richard Schmüll

Hydraulique

Tijdens de tweedaagse technische Cursus Hydraulique kom je alles te weten over de hydrauliek van de Citroën DS. Dit alles aan de hand van een presentatie, het 104 pagina’s tellend cursusboek, opengewerkte onderdelen en het volledig werkend 1 op 1 hydraulisch model. Behandeld worden onder meer:

 • de principes en werking van het hydraulische systeem
 • de ontwikkeling en veranderingen in de loop van de jaren
 • de werking van de verschillende onderdelen
 • het onderhoud
 • storingen en hoe deze op te lossen.

Électrique

In deze eendaagse cursus wordt dieper ingegaan op alles wat met het elektrisch circuit te maken heeft. Je leert aan de hand van duidelijke uiteenzettingen, het cursusboek en diverse modellen alles over het elektrisch circuit van de ID en de DS, waarbij er natuurlijk ook ruimte is om stil te staan bij de verschillen die er bestaan tussen de diverse modellen en bouwjaren.
Behandeld wordt onder meer:

 • de ontsteking
 • het startsysteem
 • de stroomvoorziening (accu/dynamo/regelaars)
 • de verlichting
 • schema’s (installatie- en principe)
 • opsporen en verhelpen van fouten en storingen.

Technique

Deze ééndaagse cursus is bedoeld als introductie voor iedereen die op basisniveau meer wil leren over zijn auto. Een ideale manier om kennis te maken met de belangrijkste technische aspecten van de ID en DS en van autotechniek in het algemeen. Deze cursus is bij uitstek geschikt voor de beginnende DS-eigenaar, die (nog) niet aan zijn eigen auto sleutelt, maar wel meer zou willen weten over de fascinerende techniek achter de DS.
De cursus kan ook worden gezien als een opstap voor cursussen en workshops, zoals de cursus Hydraulique en Électrique en de workshop 10.000-km-beurt.

Behandeld worden onder meer:

 • ontstaansgeschiedenis van de DS
 • de motor
 • koeling, smering
 • koppeling, aandrijving, versnellingsbak, wielophanging
 • de ontsteking
 • stroomvoorziening
 • hydrauliek
 • vering, hoogteregeling, stuurinrichting, remmen.

Workshops

10.000 km-beurt

Tijdig en juist uitgevoerd onderhoud aan je ID/DS is van het grootste belang. Dat ligt voor de hand. Met voldoende kennis is het vrij gemakkelijk zelf te doen.
Wil je leren olie verversen, kleppen stellen, ontsteking afstellen en al het andere wat bij het geven van onderhoud aan de orde komt? In deze workshop sleutel je zelf -onder deskundige begeleiding- aan je eigen auto en aan het eind van de dag heeft je ID/DS het noodzakelijke onderhoud gehad!

Revisie versnellingsbak

Als de versnellingsbak een black box is en je bent geïnteresseerd in de werking ervan, dan is deze tweedaagse workshop ideaal. Na een korte toelichting op de werking begin je (samen met 2 andere cursisten) een versnellingsbak te demonteren. Daarbij constateer je slijtagebeelden. Voor de vergelijking zijn andere onderdelen aanwezig. Bij de opbouw op de tweede dag controleer je alle afstellingen en bepaal je of er correcties nodig zijn. Na afloop van de dag is de versnellingsbak weer klaar voor de volgende cursus.

Technische artikelen

Er verschijnen regelmatig technische artikelen in het clubblad  La Bombe Citroën en/of op de website

Technische vragen

Heb je een technische vraag of probleem, mail dan naar technischecommissie@citroeniddsclub.nl. Vaak is het mogelijk om je advies te geven om daarna zelf het probleem op te lossen of aan te geven wat de oorzaak van de klachten kan zijn.

Vraag en antwoord

Een overzicht van eerder gestelde vragen en antwoorden over problemen met de Citroën ID/DS.

Lezingen

Regelmatig verzorgt de technische commissie lezingen in de regio’s over vrijwel alle technische onderwerpen. Deze lezingen zijn voor alle leden, ook uit andere regio’s, toegankelijk.

foto Richard Schmüll

Daarnaast zijn er in de Espace Technique Rob Lageveen de volgende aciviteiten:

Onafhankelijk technisch advies

Het kan zijn dat je tegen een technisch probleem aanloopt, waar je niet uitkomt. In dat geval biedt de club kosteloos de mogelijkheid advies in te winnen van een van onze technische experts. Dit kan iedere dinsdagavond in de Espace Technique in Tull en ’t Waal. Ook is er een aantal zaterdagen waarop de Espace Technique Rob Lageveen  is geopend. Zie hiervoor de agenda. Aanmelden is altijd handig om teleurstelling te voorkomen.  Mail naar: technischecommissie@citroeniddsclub.nl

Hulp bij de aankoop van een ID/DS

Speciaal voor nieuwe leden (maar niet uitsluitend voor hen) biedt de Technische Commissie een bijzondere service aan voor wie overweegt een DS aan te schaffen. Iedere dinsdagavond is er daarom een mogelijkheid om samen met de Technische Commissie, aan de hand van een op de brug staande (voorbeeld-) DS, stap voor stap door te nemen waar je op moet letten wanneer je een DS koopt.
Het is voor niemand mogelijk om in het inwendige van een auto te kijken, maar er zijn tal van weetjes en tips waar je op kunt letten. Zichtbare verklikkers, die een indicatie kunnen zijn van de totale conditie van de auto. Met deze kennis kun je vervolgens de auto bekijken die je op het oog hebt.

Oplossen van technische problemen

Wanneer de auto onverklaarbaar hapert, er trillingen zijn, slecht schakelt et cetera, dan is er de mogelijkheid om op dinsdagavond (en op sommige zaterdagen, zie hiervoor de agenda) langs te komen in de Espace Technique Rob Lageveen. Samen worden dan alle mogelijke oorzaken nagelopen. Vaak lukt het de oorzaak te vinden.

Zelf sleutelen onder begeleiding

Wil je zelf een lekzak vervangen, de oorzaak van een lekkage vinden of de ontsteking controleren maar heb je dat nog niet eerder gedaan? Dan geeft ervaren begeleiding zekerheid dat het goed gaat. Daarnaast zijn er veel activiteiten die we op een sleuteldag begeleiden zoals een tripoide van een as persen en bv daarna een aandrijfashoes vervangen, vervangen van achterwiellagers, remblokken, stuurstangen, radiateur, waterpomp, startmotor, stuurhuishoes op stuurhuis monteren, fuseekogels vervangen, een startrelais repareren, remcilinders uit een remklauw persen etc. In de Espace Technique is het speciaal gereedschap beschikbaar. Verder verhuren we een motortakel en kantelbruggen.

Iedere dinsdagavond (en op sommige zaterdagen, zie hiervoor de agenda) in de Espace Technique Rob Lageveen.

Veerbollenservice

De membranen van een veer- of voorraadbol gaan gemiddeld acht à tien jaar mee. Daarna is de kans groot dat het membraan is versleten. Door het membraan ontsnapt langzaam de stikstof die voor de vering zorgt. Eenmaal navullen van een veerbol is verstandig om optimaal te genieten van je hydraulische vering. De club biedt de mogelijkheid tot het navullen van alle deelbare bollen. Voor deze deelbare bollen (LHM en LHS) is er de mogelijkheid om een nieuw membraan te plaatsen.

Bandenservice

Het magazijn verkoopt uitsluitend Michelin banden. Deze nieuwe banden kunnen in de Espace Technique Rob Lageveen op de velg geplaatst en gebalanceerd worden. Zowel voor de 5-gats velgen als de wielen met een centrale wielbout. De oude banden voer je zelf af.

diagnose uitlaatgassen

Een goed afgestelde carburateur of LPG-installatie zorgt voor optimale prestaties en minimale schadelijke uitstoot. Uiteraard moeten de ontsteking en de kleppen juist zijn afgesteld. De club beschikt over een 4-gas analyse apparaat waarmee de afstelling van de motor gecontroleerd kan worden.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue