In memoriam Jan van Oeveren

Op zaterdag 21 maart jongstleden las ik in de krant dat Jan van Oeveren op 91-jarige leeftijd is overleden. Het was een voor ons onverwacht bericht, immers op onze nieuwjaarsreceptie was hij, naar onze mening gezond, samen met Bella aanwezig. Ondanks het slechte weer waren zij van uit Kortgene naar Goes gekomen.

Jan en Bella, onafscheidelijk, altijd goedlachs en belangstellend, waren vaak op regio-evenementen aanwezig. Zij genoten van een rit, een barbecue. Ook bezocht Jan soms een technische avond, niet alleen voor de techniek maar vooral voor het sociale contact. Tijdens de nieuwjaarsreceptie hadden we het in een goed gesprek nog over zijn fantastische DS, zijn capriolen met zijn Citroëns op de route naar zijn zoon in Zuid-Frankrijk en de aanstaande winstersportvakantie met zijn kinderen en kleinkinderen.
Persoonlijk kende ik Jan al meer dan 40 jaar. Via zijn zoon Laban kwam het tot een restauratie van zijn woonhuis in Kortgene. Op de receptie haalde hij het nog aan. Ik zakte door de houten vloer en Jan besloot om beter een betonvloer te storten. Mijn voorliefde voor de DS is eigenlijk door Jan en zijn zoons ontstaan. Laban reed al DS en ook zijn broer Han had er een. Die laatste stond te koop en ik maakte er een proefrit mee. Later bleek dat ook Jan een DS had, aangeschaft bij Van Fraassen Goes. Het ding stond al jaren stil met allerlei mankementen. Op een goed moment besloot hij de auto tot in de puntjes te laten restaureren. Jan en Bella hebben er heel veel plezier van gehad.
Samen met zijn nichtje Marije vertrokken ze in 2013 naar The States om Route 66 met de DS te rijden. Zelf sturen of als passagiers op de achterbank als Marije met trots de bolide mocht besturen. Op een regio-avond deed hij geheel op zijn manier, verslag van de reis. De overlijdensadvertentie zegt: “Heden overleed na een gelukkig en voltooid leven onze actieve, geliefde en sportieve Jan van Oeveren”. Als medeleden van de onze club kunnen we dat alleen maar beamen.

We mogen er vast vanuit gaan dat onze contacten met Jan een bijdrage hebben geleverd tot zijn voltooide leven en wensen vooral Bella maar ook zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte om dit verlies te verwerken. Wij herinneren hem met een glimlach…

Henk Ruissen