Select your language

Nieuwsbrief regio West

Fort Vechten
Het afgelopen half jaar hebben we niet stil gezeten bij regio West. Een samenvatting van wat er gebeurd is de afgelopen tijd.
Op 21 september 2022 hadden we de lezing Brandstoffen voor de DS – een vooruitblik door Richard Schmüll, met ondersteuning van Bert Pronk van FEHAC. Belangrijkste punten waren dat naar verwachting brandstoffen voor verbrandingsmotoren nog wel tot minstens 2050 leverbaar zullen zijn. Samen met bedrijven heeft FEHAC richtlijnen opgesteld voor brandstoffen voor mobiel erfgoed die veilig voor brandstofsysteem en lang houdbaar zijn.
Om nu ethanol-(alcohol)vrije benzine te tanken, onthoud deze vuistregel BETOS. De E98 (en hoger octaan) benzine van BP, Esso, Tanqyou en Tamoil, OK en Shell is alcoholvrij. En die is tenminste 1 jaar houdbaar. Als je de tank niet snel leeg rijdt, dan beter geen E98 van Texaco, Total of Tinq tanken, die bevat tot 5 procent ethanol. Veilig is ook alkylaatbenzine op basis van aardgas of LPG. Die geeft minder verontreinigingen, is goed houdbaar, maar geeft ook nog steeds CO2-uitstoot.
Voor de toekomst verwacht men e-fuels op basis van groene stroom, waterstof  uit water en CO2 uit lucht of industriële uitlaatgassen. Daarvan kan een schone koolwaterstof brandstof gemaakt worden. In Chili is al de Haru Oni proeffabriek voor synthetische brandstoffen gebouwd. De groene stroom komt van wind energie. Verwachting van de FEHAC is dat deze ontwikkeling vrij vlot op gang zal komen. Onder meer voor vliegtuigen is synthetische kerosine een van de weinige oplossingen om schoon te kunnen vliegen. Autobrandstof zou dan een afgeleide daarvan kunnen zijn. Ook vertelde Richard nog over de Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI). Het plan is om daar in 2024 verder op in te gaan.

Op 2 november 2022 hadden we de lezing over de geboorte van Citroën ID/DS Club Nederland door Bert Blaquière. Daarbij was ook lid nr 7 aanwezig! Bert is één van de initiatiefnemers voor de oprichting van de club in 1979. Hij vertelde levendig over de begintijd en de perikelen van de jonge club. Leuk om te lezen waren fragmenten van de discussies per ingezonden brief; een verre en trage voorloper van de huidige – soms te snelle – discussies op de sociale media. Bert’s inspiratie voor de aanschaf van een DS was de Traction Avant uit 1939 van de buurman. Bert is numeroloog, hij onthoudt alle nummerborden van de auto’s die hij gehad heeft. Ook gaf hij nog een korte foto samenvatting van de bouw van zijn cabriolet.

Bert Blacquière

Sinds 1 maart 2023  heeft onze regio een nieuwe regiocoördinator: Ruud Heskes. Hij heeft de taak overgenomen van Daan Leben. Ruud is te benaderen onder dit e-mailadres: regio-west@citroeniddsclub.nl

Op 8 maart 2023 hadden we de lezing: Totaalrestauratie DS, door Hans Peter Fukkink, bij velen bekend als JeePee. Het was een heel interessante lezing met veel beelden over de totaalrestauratie van verschillende DS’en door Hans Peter. Hij heeft die projecten grondig aangepakt. Hij is geen purist, zijn streven is de auto beter en (nog) comfortabeler te maken, zoals de ombouw van rood naar groen systeem. Ook  besprak hij de haalbaarheid van een restauratie. Beter goed (duur) dan goedkoop, dan krijg je altijd later spijt. De kwaliteit van het spuitwerk is erg belangrijk. Zijn verhaal was gestructureerd en hij bracht het leuk en enthousiast, met veel informatie. Voor mensen die zelf restaureren een aanrader om te gaan zien en luisteren! Met goede tips voor (zelf) restaurateur en geniet ervan! Naar aanleiding van de discussie en vragen na de lezing heeft Hans Peter besloten zijn website weer te activeren. Daarop staan zeer veel (detail-)foto’s en informatie van zijn restauratieprojecten. Het resultaat is een paar prachtige auto’s, als nieuw.

Zondag 16 april 2023 hadden we een gezamenlijke rit vanuit Reeuwijk naar het voorjaarsevenement in Fort Vechten.
En op zondag 23 april hadden we al weer de tweede toerrit. Deze keer van Zoeterwoude binnendoor naar Visscher Classique in Buren. Samen met regio Noord-Holland. Zeer geslaagd: mooie route en met mooi weer. Ook het Visscher Classique automuseum met vele rijdende klassiekers is een aanrader! We zijn van plan vaker gezamenlijk activiteiten met regio Noord-Holland te gaan organiseren.
Zaterdag 13 mei 2023 was het een mooie, gezellige en drukke sleuteldag van regio West bij de Bollensleutelclub  in Benthuizen. Met onder meer olie verversen, doorsmeren, uitlaatlekkages dichten, koppeling en voorremmen halfautomaat ontluchten en een losgeraakte stekker van DS-airco vinden. En gewoon auto’s kieken. Volgende sleuteldag is in het najaar.

Jaaragenda

Voor 2023 hebben we in regio West de volgende activiteiten gepland:                             

16 september: Gezamenlijke rit naar het najaarsevenement
20 september: Lezing vernieuwen van vulling en bekleding van ID/DS door René Schoone.
Oktober: Puzzelrit West
7 oktober: Sleuteldag Bollensleutelclub Benthuizen
1 november: Lezing inbouw injectie en motormanagementsysteem

Zodra een activiteit is uitgewerkt, verschijnt deze inclusief alle details in de agenda van regio West.
In de periode kort voor de activiteit krijgen de regiogenoten een herinnering via e-mail.

Sleuteldagen Bollensleutelclub Benthuizen

De Bollensleutelclub is een club voor iedereen met passie voor sleutelen en techniek. Naast het rijden in onze auto’s vinden we het leuk onze oldtimers zelf te onderhouden en onze kennis en ervaring te delen. De Bollensleutelclub verzorgt al geruime tijd de sleuteldagen voor regio West! Voor meer info: klik hier of appen/bellen: 06 1036 5145.

Contactpersoon regio West
Ruud Heskes, 06 4893 0696 of e-mail regio-west@citroeniddsclub.nl

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio West kunnen zich abonneren op updates van de agenda van deze regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio West aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio West. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

Loading…
Loading…

Bienvenue