Clubblad

La Bombe Citroën nr. 368 – mei 2017

24 juni 2017: Open dag en Algemene Leden Vergadering

Op zaterdag 24 juni vindt de Algemene Ledenvergadering plaats in onze clublocatie Le Salon in Tull en ’t Waal (aanvang 11:00 uur). We gaan uit van prachtig weer en aansluitend aan de ledenvergadering hebben wij dus -net als eerdere jaren- een open dag georganseerd, met een hapje, een drankje en vooral veel gezelligheid. Het magazijn is op dat moment natuurlijk ook geopend, net als de clubshop. Ook is de technische commissie paraat met de onovertroffen D-SOS©-service. Heeft u problemen met uw auto waar u maar niet uitkomt, of heeft u vragen waar u nu eens de mening van een echte deskundige over wilt horen, kom dan voor gratis advies met uw auto op 24 juni naar Tull en ’t Waal. Technische experts staan voor u klaar om (zo nodig op de brug) een diagnose te stellen. Om wachttijden te voorkomen vragen wij u om van tevoren even te melden dat u komt en wat het probleem is waarover u advies wilt hebben, door een e-mail te sturen aan: technischecommissie@citroeniddsclub.nl.  Op veelvuldig verzoek is er ook een gelegenheid voor (nieuwe) leden die van plan zijn om een DS aan te schaffen, om samen met een lid van de technische commissie aan de hand van een levensechte DS (op de brug) advies te krijgen waar je vooral goed op moet letten wanneer je een DS aanschaft. Interesse? Laat het ons weten via: technischecommissie@citroeniddsclub.nl

10 september 2017: Najaarsevenement – DS Club Centrale

Zoals jullie vorige maand hebben kunnen lezen, organiseert Regio Zuid dit jaar het najaarsevenement van zondag 10 september in Veghel. Locatie de CHV Noordkade Deze keer willen we jullie meer vertellen over de locatie. De Noordkade op het CHV-terrein in Veghel is een historische, industriële locatie met een rijke geschiedenis. Het terrein kenmerkt zich door de monumentale industriepanden afkomstig uit het begin van de 20ste eeuw. In 1826 was de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Den Bosch klaar voor gebruik. Dit betekende voor Veghel een grote economische impuls. De nieuwe haven, die in directe verbinding met het kanaal stond, maakte Veghel tot een centrum van transport. In de periode van 1915 tot 1970 is het complex regelmatig uitgebreid en verbouwd. In 1915 verrees hier de eerste grote graansilo. De Coöperatieve Handels Vereniging (CHV), een inkooporganisatie voor mengvoeders, kunstmest en granen, vestigde zich hier vanwege de centrale ligging in de Brabantse Meijerij, alsmede de aanwezigheid van goede verbindingen over spoor en water. Veghel groeide uit tot het centrum van de voedingsmiddelenindustrie. Er ontstond een uniek ensemble aan gebouwen, met een grote verscheidenheid aan bouwstijlen.
Tegenwoordig is de CHV Noordkade in Veghel de thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ooit was dit de locatie van Europa’s grootste mengvoederfabriek, maar nu is het een bijzondere plaats waar je veel kunt beleven, leren en proeven. DS Club Centrale Wij zijn bezig om een programma voor te bereiden wat recht doet aan dit interessante terrein en onze club met rijk verleden, heden en toekomst. Het thema is DS Club Centrale aangezien we het verenigingsleven centraal stellen. We willen graag zowel aandacht besteden aan de historie als aan plannen, zowel evenementen en activiteiten als commissies en mensen. Mogelijk ben je al door ons benaderd, mogelijk komt dat nog. We horen graag van je als je wilt bijdragen om de verhalen over onze club te vertellen of laten zien. Zoals beloofd, we houden jullie op de hoogte, jullie zullen van ons blijven horen. We staan open voor suggesties en hulp. Je kan ons bereiken via email: najaarsevenement@citroeniddsclub.nl.

Verslag van de drukbezochte voorjaarrit in het aprilzonnetje

De voorjaarsrit op 9 april trok heel wat bekijks. Er was ook veel te zien. Uit alle (uit)hoeken van Nederland kwamen ID’en DS’en naar de Bataviawerf in Lelystad gereden. De eerste ècht zonnige dag van het jaar deed de lak van al die kleurrijke Snoeken lekker fel stralen en werkte ook nog eens erg positief op het humeur van de deelnemers. Het gereserveerde parkeerterrein voor de ingang van de werf stroomde in no time vol. Gelukkig was er iets verder op ruimte genoeg voor iedereen. Goed om elkaar weer te zien na die lange winter. Mooi om eerste, tweede en derde neuzen af en aan te zien en horen rijden en te ontdekken welke DS ‘nieuw’ of bekend is.

DS19 uit 1961 opgedoken uit het stof: DS-vrienden beleven jongensdroom met eerste neus

Twee operavoorstellingen, een schilderij van een Haags straatbeeld en een fles Chateau Margaux. Frans Schrofer moest eind vorig jaar echt alles uit de kast trekken om zich na bijna een jaar onderhandelen eindelijk eigenaar te mogen noemen van een werkelijk unieke auto. Het lijdend voorwerp, een DS19 met het kenteken GX-67-04 uitgegeven op 13 maart 1962. Een onverprutste eerste neus met origineel Nederlandse platen. Een meer dan enthousiaste nieuwe eigenaar die dolgraag de eerste rit met clubleden wil delen en een hobbygaragist die niet uitgepraat raakt over alles wat met de Citroën DS te maken heeft. Dat waren meer dan voldoende redenen voor la Bombe Citroën om een vrijdagmiddag stuk te slaan en Frans en zijn nieuwe aanwinst te bezoeken. Frans Schrofer: “De sfeer van zo’n oud type is ongeëvenaard.”

Citroën DS/ID chassisnummers

Iedereen die een DS of ID bezit, krijgt er wel een keer mee te maken. Het chassisnummer. Bij de invoer of de APK komt het voorbij, maar ook bij taxaties of schadegevallen is het van belang. Ook voor jezelf is het vaak fijn om te weten of je bolide wel is wat je denkt wat ie is. Daniël Querido legt het in deze la Bombe Citroën haarfijn uit.

DS Miniatuurnieuws

Norev komt met een echte diecast DS21. Het is een tweede neus die samen met de Caravelair caravan op kartonnen display staat in een nostalgische Norev-doos. Motorkap en achterklep van de DS kunnen open, net als de deur van de caravan. De caravan heeft een uitklapbaar neuswieltje. De koplampen van de DS zijn kleine diamantjes. Door Frank van Pelt

En verder zoals altijd de mededelingen en aanbiedingen uit het magazijn, het regionieuws, de column, de cartoon, de agenda… zo mooi!