Select your language

Nieuwsbrief regio Noord-Holland 05/24

Foto’s Nico Hartog

Vooruitblik

Bezoek aan Zonnestraal op 8 juni 2024

Een DS/ID-evenement bij een voormalig sanatorium ligt niet erg voor de hand. Maar de locatie Zonnestraal in Hilversum, ontworpen door architecten Jan Duiker, Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga, is een pareltje. Het is een verzameling markante gebouwen welke oorspronkelijk bestemd was voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen.

Naast de bijzondere gebouwen, die regelmatig voor televisieprogramma’s en films gebruikt worden, heeft Zonnestraal een landgoed waar onze godinnen op 8 juni goed tot hun recht gaan komen. We starten om 10:30 uur met koffie en de rondleiding op Zonnestraal is gepland om 11:00 uur. Deze rondleiding kost € 8,00 per persoon, ter plekke te voldoen.
We rekenen voor deze bijeenkomst op minimaal 10 tot maximaal 25 deelnemers. Lijkt het je wat om hier bij te zijn? Meld je dan aan door middel van een e-mail naar regio-noord-holland@citroeniddsclub.nl In deze e-mail graag aangeven met hoeveel personen je komt, met een maximum van twee per lid. Er is nog voldoende plek beschikbaar voor dit bezoek.

Locatie:
Zonnestraal
Loosdrechtse Bos 19
1213 RH Hilversum

Zondag 9 juni
Dan organiseert onze Citroën ID/DS Club een Grote Zomer Zwaai- of Cirkelrit. Omdat wij in datzelfde weekend zelf ook een evenement organiseren is er geen gezamenlijke rit vanuit onze regio naar het startpunt van deze cirkelrit. Je kan deze rit natuurlijk individueel rijden of aansluiten bij een andere regio.

21 tot en met 23 juni
Dan hebben we, samen met regio Twente, een kampeerweekend op Hoeve de Snippert in Groenlo georganiseerd. Daar bleek veel belangstelling voor te zijn want het is volgeboekt.

Na de zomervakantie zien we elkaar wellicht op zondag 15 september 2024. Dan is er weer een Najaarsevenement, ditmaal op de locatie van de voormalige DRU-fabrieken in Ulft.

Terugblik

Tekst Nico Hartog
Op zondag 21 april was het niet nodig om stoom af te blazen, er kwam ook geen stoom uit onze oren. Bij de start in Medemblik zou je kunnen zeggen dat we op stoom moesten komen. Waar gaat dit over denk je wellicht. Nou, de verzamelplaats was het Nederlands Stoommachine Museum in Medemblik en de eindbestemming was de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, vandaar. Om half 10 stonden er dertien DS’en, een XM en een SM startklaar op de parkeerplaats naast het stoomgemaal. De temperatuur was wat laag (moest nog wat opgestookt worden) maar het zonnetje scheen lekker. We kregen allemaal een mooie routebeschrijving in de handen gedrukt en daarna op pad met het mobiele erfgoed.
Eerst een schijnbeweging op de dijk richting het Kasteel Radboud en na bezichtiging vanuit onze voitures weer terug over de dijk. Wel mooi om onze auto’s achter elkaar over de dijk te zien dansen. Vervolgens via een aantal stations van de stoomtramlijn richting Hoorn. Er waren een aantal fotostops ingebouwd, voor ondergetekende natuurlijk geweldig, top geregeld. Nadat we station Medemblik en Opperdoes (je weet wel, van de Opperdoezer Ronde) gepasseerd waren kwamen we bij station Twisk aan. Daar was de eerste stop en wel door achteruit een zeer modderig pad tegenover station Twisk op te rijden. De ‘stationschef’ vond het denk ik wel een mooi gezicht, we rijden weliswaar niet op stoom maar toch! Na de fotosessie weer door, op naar de volgende stop. De route-uitzetter(s) hadden het zo geregeld dat we bij een spoorwegovergang midden tussen de bloeiende bollenvelden de stoomtram voorbij zagen komen, voorwaar een fantastisch staaltje planning.

Midden in het boerenland bij Hauwert bleek een groot restaurant te liggen en daar stond een lunch voor ons klaar. Na deze lunch met onder andere een ‘rallykroket’ weer verder. Alle DS’en (en natuurlijk de XM en SM) kwamen na het starten weer gewoon op gerieflijke rijhoogte en na een rondje van de zaak over het parkeerterrein de neuzen richting station Wognum-Nibbixwoud voor een volgende fotostop. Het gehele parkeerterrein voor het station was speciaal voor ons leeg gemaakt zodat er wederom mooie plaatjes geschoten konden worden. Natuurlijk stopte er op dat moment een van de stoomtrams, wederom goed getimed. Vervolgens via station Zwaag met enige spoed naar de Museumstoomtram in Hoorn. Daar was het parkeerterrein niet speciaal voor ons leeg gemaakt, beetje jammer. Maar goed, we waren daar voor een rondleiding met een gids door de locomotiefloodsen en een bezoek aan het seinhuis dat nog gewoon in gebruik is. Het ziet er allemaal mooi en zeer goed bijgehouden uit. Er vielen mij een paar zaken op. Als eerste dat er een aantal jonge gasten rondliep als vrijwilliger voor het onderhoud en bediening van de trams. En ook dat er zeer veel werk gestoken wordt in het onderhoud en restauratie van de locs en rijtuigen. Alles wordt weer beter dan nieuw gerestaureerd met vakkennis en veelal nieuwe materialen. Als laatste nog een woord van respect voor de wisselwachters van destijds. Ik heb een wissel omgegooid, als je dat de hele dag moet doen hoef je niet meer naar de sportschool, dat was duidelijk. Dank aan Jessica, Oscar en Wilbert, het was een interessante en goed georganiseerde dag.

Actuele informatie over regio Noord-Holland

Je kan op twee manieren actuele informatie krijgen over onze activiteiten:
– Je kan je abonneren op updates van de agenda en de nieuwsbrief. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda en nieuwsbrief regio Noord-Holland aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item toegevoegd wordt. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen.
– Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van regio Noord-Holland. Stuur daarvoor een e-mail naar regio-noord-holland@citroeniddsclub.nl

Sleutelwerkplaats Kudelstaart

Uiteraard is ook een bezoek aan de sleutelwerkplaats een aanrader. Elke eerste zaterdag van de maand kan je advies vragen, de bollen testen, of gewoon langskomen voor de gezelligheid. Natuurlijk zijn ook leden van regio West van harte welkom.

Contactpersoon regio Noord-Holland

Nico Hartog
tel 06 2915 6239
e-mail regio-noord-holland@citroeniddsclub.nl

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue