Select your language

Met de paplepel en een steeksleutel

Foto privécollectie Philip van der Velde

Tekst Rob Hoen

In aflevering 21 van DS Podcast gaat Hans Groenhuijsen in gesprek met twee Citroën-garagisten: Philip van der Velde (1954) en Richard van der Laan (1966). Hun passie voor Citroën begon al op jonge leeftijd, mede dankzij hun familiegeschiedenis: zowel hun vaders, in één geval zelfs hun grootvader, hadden een eigen Citroën-garage.

Ga hier naar alle tot dusverre verschenen DS Podcasts via de website van de Citroën ID/DS Club Nederland.

Richard van der Laan

Voorschotenaar Richard leerde het vak in 1981 van zijn vader Willem, oprichter van het garagebedrijf Van der Laan en Van Leeuwen in Abbenes. Dat werd in 1967 opgezet samen met compagnon Gerard van Leeuwen. Rond 1991 maakte Richard de overstap naar Civer, een Citroën-specialist in Den Haag die sinds 1984 wordt gerund door zijn broer Erik en hun moeder Jenny. Zij begonnen dat bedrijf met het idee om Citroën GS’en te verhuren. Vandaar die naam Civer, bedacht door hun vader.
De verhuur bleek echter geen succes. Daarom besloot Erik het beroemde veerbollenvulapparaat, een uitvinding van hun vader, na te maken. Door daar bekendheid aan te geven, trok de garage snel klanten aan en groeide Civer uit tot een gespecialiseerd Citroën-bedrijf. Gerard van Leeuwen zag het destijds niet zitten dat ik mij voor een derde zou inkopen in het familiebedrijf. Daardoor was ik min of meer gedwongen om mijn eigen weg te gaan.
Die kans kreeg ik wel bij Civer. Door een samenloop van omstandigheden kreeg hij in 1996 alleen de leiding. Vanaf dat moment kon ik het bedrijf verder uitbouwen tot wat Civer nu is.
In mei 2020 verhuisden ze vanuit het charmante, maar inmiddels onpraktische Statenkwartier in Den Haag (met verouderde panden en betaald parkeren) naar een nieuwe locatie in Voorschoten. Een mooie stap, want Voorschoten is ook altijd Richard’s woonplaats geweest. Gelukkig is dat een succes geworden. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds Richard’s dagelijkse bezigheid. Samen met een hecht team van drie medewerkers runt hij de zaak en staat hijzelf ook nog altijd met plezier in de werkplaats mee te sleutelen.

De liefde voor Citroën en in het bijzonder voor de DS is Richard met de paplepel ingegoten door zijn vader. Het toeval wilde dat zijn vader ooit een prachtige Italiaanse DSuper5 had weggezet in de garage van zijn oma, gewoon omdat hij die zó gaaf vond. Toen hij me beloofde dat Richard een auto zou krijgen voor zijn 18e verjaardag, op voorwaarde dat hij niet zou gaan roken, vroeg Richard of die DS dan misschien zijn auto mocht worden. Dan kon hij er alvast aan gaan sleutelen. Niet roken? Dat zou wel lukken! Zo is hij op zijn vijftiende begonnen met het opknappen van zijn eerste DS. Later kocht hij er een verrotte DS23IE Pallas bij met zwart leren bekleding en een elektrisch schuifdak. Mijn plan was om van die twee auto’s samen één schitterende DS te maken. Dat is gelukt. De auto was op zijn 18e helemaal klaar. En die heeft hij nog steeds. Richard heeft ook een bijzondere DS gebouwd, voorzien van een CX25GTi turbo-motor. Deze was te zien op Citro-Classica in mei 2025. Daarnaast bouwde hij een DS Break die hij heeft aangepast aan de modernere tijd: met CX-injectie en het Diravi-stuurhuis van een Citroën SM. Die Break verscheen rond 1988 zelfs al eens in het clubblad, met de veelzeggende titel Wolf in schaapskleren. Beide auto’s zijn nog steeds in zijn bezit.

Philip van der Velde

Philip van der Velde (r)

Wassenaarder Philip heeft, net als Richard, een indrukwekkende loopbaan in de autowereld achter de rug. Hoewel hij als jonge zoon van een Citroën-dealer ooit begon als fan van Volvo, kwam het Citroën-virus al snel om de hoek kijken. Samen met zijn twee broers werd het merk hem met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan hielpen ze mee in het familiebedrijf: auto’s wassen, de werkplaats aanvegen, folders vouwen, et cetera. Toen Philip eenmaal zijn rijbewijs had, werd hij volop ingezet: nieuwe auto’s ophalen bij dealers, demonstratieritten verzorgen voor Citroën Amsterdam, en zelfs SM’s (Série Maserati) naar Citroën Amsterdam brengen voor reparatie. Zijn eerste eigen auto was een defecte 2CV, maar al snel volgden meer uitdagende projecten. Zo leerde hij echt sleutelen.

Foto’s privécollectie Philip van der Velde

Philip’s eerste DS was een DSpécial met schade aan de voorkant, gevolgd door een DS halfautomaat met een kapotte versnellingsbak. Daarna vond hij een originele ID19 uit 1959 terug, ooit door hun eigen bedrijf geleverd. En in de opslag stond nóg een parel: een originele Traction Avant 11B, nieuw geleverd door zijn opa. Die knapte hij op. Hij is nog steeds in zijn bezit.
In 1978 trad Philip toe tot het bestuur van Traction Avant Nederland. Vrijwel alle bestuursleden reden toen DS. Vanuit die ervaring hielp hij ook bij de oprichting van de Citroën ID/DS Club Nederland. Hij kreeg zelfs lidnummer 99 of 100. Hij heeft daarnaast meegewerkt aan de organisatie van twee ICCCR’s in Nederland: de eerste in 1981 in Breda namens de Traction-club, en de tweede in 1989 op de Flevohof, samen met onder andere Johan Nooij en diverse andere Citroën-clubs. Tegenwoordig rijdt hij al jaren in een zwarte DS23 Pallas (carburateur, 5-bak), waarmee hij ook regelmatig te zien was bij Le Citron Pressé. Verder heeft hij nog een bijzondere CX Break Heuliez van koninklijke huize én de Citroën SM die ooit van Johan Cruijff is geweest.

 

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue