Select your language

Verslag M- en Z-Limburg

André Lefèbvre

Terugblik lezing DNA van Citroën, door Victor Benschop

9 november 2022

 We begonnen met een borrel en diner in ons stam eetcafé. Wederom een heerlijk tweegangenmenu met een vrolijke stemming. Diverse nieuwe gezichten gezien waaronder ook jonge mensen, dat mag vaker gebeuren!

Victor Benschop (coördinator van de DS-ambulances binnen de Citroën ID/DS Club Nederland) maakte een indrukwekkende entree met zijn luidsprekersetje, twee gigantische Sony boxen die echt diep laag geluid kunnen geven. Waarom werd later duidelijk. Hij heeft ons die avond op smakelijke wijze enorm veel interessante feitjes over de innovaties van Citroën geleerd. Zelfs de technische experts onder ons hebben weer iets nieuws geleerd. Wat is er toch gebeurt dat dit mooie bedrijf zo’n eenheidsworst is geworden met nog maar weinig innovaties?
Bijzonder was het om te zien hoe de ontwerp van de DS (en andere types) André Lefèbvre bij Voisin de aerodynamische kneepjes van het vak leerde uit de vliegtuigindustrie. Bij de C25 Aérodyne uit 1935 zie je al de stroomlijn van de DS ontstaan. Lefèbvre ontwierp hier de raceauto’s waarmee Voisin zo vaak races won en Lefèbvre zat zelf aan het stuur tijdens die races!

Deze Voisins hadden schuivenmotoren die relatief weinig geluid maakten in vergelijking met de toenmalige motoren met zijkleppen. De 3-liter zescilinder rijdt weg met een zeer laag brommend geluid, tenminste als je goede boxen hebt! En die had Victor meegenomen. De gehele zaal trilde! Het goede geluid kwam ook van pas bij de diverse filmpjes die hij liet zien. Daarmee kregen we een goed beeld van de enorme impact die de introductie van de DS bij Citroën-garages gehad heeft.

Kortom: een leuke leerzame avond! Andere regio’s raad ik aan om deze wandelende encyclopedie ook uit te nodigen.

Loading…
Loading…

Bienvenue