Select your language

(02) DS Podcast: VKI

Foto Rob Hoen

Tekst Rob Hoen

In de tweede aflevering van DS Podcast spreekt Hans Groenhuijsen met Arjen Antonisse en Peter Staal over de VKI (Vrijwillige Klassieker Inspectie).

Nu de verplichte apk van auto’s van 50+ jaar is komen te vervallen, blijft de plicht om te voldoen aan de wettelijke veiligheids- en voertuigeisen gewoon bestaan. Juist klassiekers hebben regelmatig onderhoud nodig, ook om niet direct zichtbare problemen op te sporen. Ook al is de apk-plicht vervallen, de auto moet natuurlijk wel aan de eisen van de Wegenverkeerswet voldoen. Het voorkomt zorgen, het verlengt de levensduur van je klassieker en het is belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu. Om klassiekerbezitters te ondersteunen bij het in uitstekende staat houden van hun klassieker en daarmee ook het totale mobiele erfgoed, hebben BOVAG Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC de Vrijwillige Klassieker Inspectie in het leven geroepen.

Ga hier direct naar de tweede aflevering van DS Podcast.

Ga hier naar het overzicht van alle tot dusverre verschenen DS Podcasts.

Arjen Antonisse

Arjen is full time restaurateur en garagist. Na wat omzwervingen kwam hij terecht op de Auto Technische School in Apeldoorn. Tijdens de schoolse periode kocht hij in 1988 zijn eerste oldtimer: een vooroorlogse Traction Avant 11 AL uit 1936. Die koestert hij nog steeds. Na zijn studie is Arjen ter overbrugging automonteur geweest, daarna beroepsmilitair en in 1995 begonnen als full-time DS-monteur bij Garage Blikwerk in Drachten. Vanaf 2000 is hij zijn eigen restauratie- en onderhoudsberdrijf gestart. De Citroën DS is in zijn ogen een auto die leken trekt om haar lijnen en comfort, maar door de verhalen er omheen diezelfde leken afschrikt door haar roestige en onbetrouwbare imago door complexe techniek. Eenmaal thuis in de DS-wereld blijkt deze auto net zo betrouwbaar te zijn als andere hydraulische Citroëns. Goed onderhouden is het een zeer beproefde auto die ongekend comfortabel is.

Peter Eloy Staal

Foto © Job Hendriks

Peter rijdt niet in een oldtimer en verplaatst zich over ‘s Heerenwegen in een Toyota Mirai 2 en is sinds 2012 directeur van de KNAC. De hoofddoelstellingen van de KNAC zijn in wezen nog dezelfde als die uit het oprichtingsjaar 1898: het behartigen van de belangen van de automobilist en het laten genieten van de auto als fenomeen in alle aspecten. De leden zijn liefhebbers van auto’s en dan met name van oldtimers. Daarvoor heeft hij carrière gemaakt bij de ANWB. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club kent relatief veel Citroën DS-rijders in haar ledenbestand. Peter is van oorsprong sociaal economisch historicus en is aan de TU Eindhoven gepromoveerd op de diffusie van de auto in Nederland vanuit een gebruikersperspectief in de periode 1896-1973.

Oproep

Lijkt het leuk je om jouw verhaal te vertellen in DS Podcast? Over je avonturen met de Citroën ID of DS? Wat je beweegt om in zo’n auto te rijden? Of hem helemaal uit elkaar te halen? Wat er mooi en lelijk aan is. Beschouw jij jezelf als een typische DS-rijder? Zo ja, wat is dat dan? Het kan over van alles gaan, zolang de Citroën DS maar in zijn culturele, maatschappelijke en sociale context geplaatst wordt. Schrijf dan een e-mail aan de online redactie (webredactie@citroeniddsclub.nl) met een korte omschrijving wie je bent en wat je te vertellen hebt en Hans Groenhuijsen neemt contact met je op.

Abonneren op de podcast?

Ja, dat kan! Leden van de Citroën ID/DS Club Nederland kunnen automatisch updates ontvangen per e-mail van de DS Podcast als er een nieuwe aflevering online staat. Ga hiervoor naar deze pagina, login met je lidmaatschapsnummer of e-mailadres en vink vervolgens DS Podcast aan. Afsluiten met aanpassen. Niet leden kunnen zich inschrijven voor updates op SoundCloud.

Loading…
Loading…

Bienvenue