Select your language

(01) Wat maakt de Citroën DS zo bijzonder?

Tekst Rob Hoen

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek op de website van de Citroën ID/DS Club Nederland. Deze podcast is een initiatief van Hilversummer Hans Groenhuijsen. Het woord podcast is een samentrekking van iPod (de mp3-speler van Apple) en broadcast, dat uitzenden betekent. DS Podcast gaat tweemaal per maand verschijnen. Hans Groenhuijsen voert hierin gesprekken met heel verschillende mensen, maar wel met een gemeenschappelijke passie: de Citroën DS. Allerlei onderwerpen zullen de revue passeren. Van schuurvondsten tot pechgevallen, van historie of gewoon het genot om een ID of DS te rijden. De cultuur rondom de Snoek, de techniek, enzovoorts.

Luister hier naar de eerste aflevering van DS Podcast.

In de eerste aflevering zijn de gasten Bert Blacquière en Chris Bronkhorst. Beide heren zijn wandelende encyclopedieën als het om DS-kennis gaat en zijn leden van de Citroën ID/DS Club van het eerst uur. Natuurlijk komt niet alleen de geschiedenis van de ID/DS voorbij en alles wat die Citroën DS zo bijzonder maakt: vormgeving, techniek, materialen in het tijdsgewricht van de jaren vijftig. Maar ook de fascinatie, de bewondering, de emotie, gelardeerd met anekdotes en persoonlijke verhalen van Chris en Bert. Kortom de moeite waard om te luisteren! Dat kan op je computer, je smartphone of tablet, waar ook ter wereld.

Gespreksleider Hans Groenhuijsen

Hans Groenhuijsen is zowel historicus als bedrijfskundige. Hij werkte jarenlang als adviseur en interim-manager bij diverse ondernemingen en in verschillende management- en directiefuncties.  Hij was betrokken bij transformaties: reorganiseren, herstructureren, innoveren, fusies en overnames. Op die terreinen werkt hij ook als zelfstandig adviseur en is hij actief als spreker en dagvoorzitter. Hij publiceert regelmatig columns en blogs. Zijn werkterrein ligt vooral in de wereld van automotive en mobiliteit. De afgelopen 35 jaar werkte hij voor fabrikanten, importeurs, dealers, verzekeraars en banken, leasemaatschappijen en verhuurders, universele garages en schadeherstelbedrijven. De rode draad in zijn werk is: veranderen en dingen beter maken.
Naast zijn advieswerk is hij actief als spreker en dagvoorzitter. Hij had ooit een zwarte DS23, maar is sinds 2023 weer lid van de club.

Bert Blacquière

Foto © Ton Versluis

Pensionado Bert Blacquière woont in Kortenhoef. Hij is de helft van een eeneiige tweeling. Op weg naar school onthielden hij en zijn broer de kentekens van alle auto’s en ’s avonds overhoorden ze elkaar. Van de 77 auto’s die hij heeft gehad weet hij ze allemaal nog. Door dit numerieke geheugen heeft Bert gedurende zo’n 30 jaar bij een grote bank gewerkt op onderdelen van Bijzonder Beheer. Als 14-jarige werd hij door een overbuurman besmet met het Citroën-virus; eerst een Traction Avant, later de DS. De straat liep uit als de DS werd gestart. Hij was ook was de eerste die reageerde op een oproep van een huisarts uit Kamerik in Autovisie om een Citroën DS-club op te richten in augustus 1979. Bert maakte de staturen die hij op de eerste ledenvergadering op 22 december 1979 presenteerde. Dat resulteerde ook in een extreem laag lidmaatschapsnummer: 68. Later bekleedde hij diverse bestuursfuncties en stond ook in het magazijn van de club. Op zaterdag sleutelde hij ter ‘leering en de vermaeck’ bij een vriend die een restauratiebedrijf voor DS’en had. Bert heeft zijn DS cabriolet – die zich bij aankoop in een zeer krokante staat bevond – gedurende meerdere jaren in concoursstaat gebracht. Het restauratieverslag van zijn auto is in het clubblad La Bombe Citroën verschenen in een restauratieverslag van vijf afleveringen.  Ook geeft hij lezingen voor de regio’s van de club.

Chris Bronkhorst

Foto © Erik Buis

Jurist en geboren Utrechter Chris woont al jaren in Winterswijk. Hij heeft gewerkt als juridisch adviseur in de gezondheidszorg. Sinds zijn zesde heeft hij al een relatie met de Citroën DS. Als zestienjarige was hij bij de oprichtingsvergadering van de Citroën ID/DS Club Nederland. Dat verklaart ook zijn lage lidmaatschapsnummer: 76. Als minderjarige en nog zonder rijbewijs slaagde hij erin om lid te worden van de club. Op zijn dertiende begon hij met het verzamelen van DS-brochures  en publiciteitsmateriaal, in afwachting van de aankoop van een echte DS. Hij heeft een van de grootste DS-brochurecollecties ter wereld. Dat vormde ook het uitgangspunt voor het in 2023 door hem geschreven boek Divine Design, Citroën DS 1955-1975, waarvan er intussen alweer een tweede druk aankomt. Chris is eigenaar van een zeer fraaie ID19 uit 1959 in de kleur écaille blonde. De relatie met de DS begon toen hij voor het eerst een DS met meedraaiende koplampen zag. Hij heeft ook een website waar hij zijn prachtige verzameling DS-folders (hij gebruikt liever het woord brochures) met iedereen deelt: COLLIDDS.

Abonneren op de podcast?

Ja, dat kan! Leden van de Citroën ID/DS Club Nederland kunnen automatisch updates ontvangen per e-mail van de DS Podcast als er een nieuwe aflevering online staat. Ga hiervoor naar deze pagina, login met je lidmaatschapsnummer of e-mailadres en vink vervolgens DS Podcast aan. Afsluiten met aanpassen.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue