Select your language

Lezing FEHAC over brandstoffen

14 februari: Lezing over brandstoffen door Peter Koger van de FEHAC
Locatie: Noordervaart 198, 1841JH in Stompetoren
Aanvang 20.00 uur

Hoe zit het nu eigenlijk met die benzine?

Een paar jaar geleden deed ik mee met een toertocht. Die startte bij Amsterdam, een kleine honderd kilometer van mijn woonplaats. Uiteraard gooi je dan de tank vol. Maar dat bleek toch niet zo’n goed idee. De hele tocht stonk de auto naar benzine. Wel werd duidelijk dat hoe meer ik reed en de tank dus leger werd, de stank minder werd. De conclusie was duidelijk: de tank was lek. En bij een controle bleek dat ook juist. Uiteindelijk moest de tank eruit en gelast worden (en nee, dat heb ik niet zelf gedaan). Een tank lassen is een lastig klusje, met nog teveel dampen kan het zelfs gevaarlijk worden.
De vraag achteraf was natuurlijk hoe een en ander ontstaan was. Was het vocht geweest of was de tank aangetast door de brandstof? Het een sluit het ander niet uit, maar dat toevoegingen in de benzine kunnen leiden tot aantasting van rubbers, kunststofleidingen en kunststof coatings is al langer bekend. Dat laatste is zeker bij oudere benzinetanks het geval. Dit komt vooral door de toevoeging van ethanol. Vroeger zat er lood in de benzine. Toen die eruit ging en we loodvrij gingen rijden, werd de benzine schraal. Door toevoeging van ethanol wordt de benzine nog schraler. In 2020 zal het percentage ethanol van 5 nu verhoogd zijn naar 10 procent. Dat brengt voor de oldtimer rijder wat vragen met zich mee. Wat moet je nu tanken? Moet er iets aan de brandstof toegevoegd worden om de ethanol te neutraliseren? Kun je beter op lpg gaan rijden?
Veel van deze vragen komen naar voren in een lezing van Peter Koger van de FEHAC op 14 februari. Hij zal dan samen met Richard Schmüll, de relatiebeheerder van de IDDS club, van alles vertellen over brandstoffen en wat die doen in een DS. Een en ander wordt ook duidelijk uit de doeken gedaan op de site van de club.

Wat natuurlijk ook kan is een bezoek aan de sleutelwerkplaats in Kudelstaart. Bollen testen of vullen, een doorsmeerbeurt geven, een adviesje vragen of gewoon voor de gezelligheid langs komen, dat kan allemaal in Kudelstaart in de sleutelwerkplaats. Elke eerste zaterdag van de maand kan dan aan de auto gesleuteld worden. Van 11.00 uur tot 16.00 uur staan vrijwilligers klaar aan de Kudelstaartseweg 165 in Kudelstaart om u met raad en daad bij te staan. Naar beneden rijden en helemaal achterin vind je dan de werkplaats. Het kan niet missen!

Op de site van IDDS club zullen regelmatig terugblikken te zien zijn van activiteiten die in de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Kijk hiervoor op deze link van deze site. Met uw mailadres en lidnummer kunt u inloggen als lid op de site.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue