Select your language

Verslag Regio Noord Holland

Foto’s Nico Hartog

Terugblik René Schoone Autobeklederij

Tekst Herm Jan Roos

Op 16 maart rijden er opeens heel wat DS’en door Assendelft richting René Schoone Autobeklederij. In de authentieke werkplaats worden we (twintig mannen en vrouwen) verwelkomd door René en zijn vrouw met koffie en koek, gezellig bij een lekker warme houtkachel.

Rondom ons zien we talloze gereedschappen, vullingen, machines en materialen om bekleding te repareren of te vernieuwen. Begonnen als meubelstoffeerder is René min of meer gedwongen van zijn hobby als autobekleder zijn vak te maken. Hoewel hij ongeveer alles wat bekleed is met stof of leer opnieuw kan bekleden, heeft hij zich bij toeval gespecialiseerd in de Citroën DS. Zo kwam er een keer een klant met het verzoek om een ‘Olie B Bommel’-stoel te restaureren met oud leer. Dit bleek hij zo goed te hebben gedaan dat de klant hem met voorbedachte rade zijn DS toevertrouwde. Het resultaat van die klus werd ontdekt door een DS-specialist, waarna vele DS’en volgden. Het heeft er overigens helaas (nog) niet toe geleid dat het Alfa Romeo-logo is vervangen door eentje van DS. Maar dat kan natuurlijk altijd nog.
Aan de hand van talloze voorbeelden – die links en rechts uit de werkplaats tevoorschijn werden gehaald – heeft hij ons uitgelegd wat het verschil is tussen de stoelen met een hendel en draaiknopstoelen.

Er wordt een verbazingwekkend aantal verschillen gedemonstreerd van armsteunen, portiervakken, vullingen en afmetingen. Behalve opnieuw bekleden, kan René ook gebroken veren van DS-stoelen vervangen en zelfs verstevigen met extra rollen in de veren. Wij riepen dat een DS-rijder dat toch niet wil! Het antwoord was “jawel, bijvoorbeeld als iemand niet zo lang is en daardoor te diep in de stoelen zakt om nog over het dashboard te kijken”.
Rondom hangen samples van zowel imitatie als originele bekleding en er zijn door Citroën heel veel verschillende soorten patronen en kleuren gemaakt!

Vooral de bekleding van na 1967 is nog voldoende verkrijgbaar, maar ook van daarvóór is er altijd wel een alternatief. Op de vraag of oud en verdroogd leer nog soepel gemaakt kan worden antwoord René; “nee, je kunt van hooi tenslotte ook geen gras meer maken”.
Niet altijd kan er zomaar bekleed worden, omdat de basis in verregaande staat van ontbinding is geraakt. In de loop der jaren is er daarom voor bijna elke klus wel een mal beschikbaar. Niet alleen voor de verschillende bekledingsdelen, maar ook voor armsteunen, kaartvakken en deurpanelen. Deze deurpanelen maakt René trouwens van kunststof in plaats van het originele hardboard. “Dat zal langer meegaan dan de eigenaar”.
René legt ons ook uit waarom er verschillende lijmsoorten worden gebruikt en hoe de diverse vullingen en isolatiematerialen worden gezaagd, geknipt of bevestigd met speciale tackers, zagen, tangen en wat al niet meer. Tenslotte demonstreert René nog een paar naaimachines, zodat we live kunnen zien hoe matten worden gefestonneerd en hoe die mooie naden in onze zetels verschijnen, waar we zo vorstelijk op zitten. Het is inmiddels wel duidelijk: autobekleder is een vak. Vreemd eigenlijk dat er geen reguliere opleiding voor bestaat en ervaring een groot goed is. Voor ons was het in ieder geval een bijzonder leerzame ochtend met een kijkje in de wereld van een professionele autobekleder. Hoewel René niet denkt dat zijn werk door “Chinezen” in de groep geïmiteerd zal worden.

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Noord-Holland kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Noord-Holland aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Noord-Holland. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

Loading…
Loading…

Bienvenue