Select your language

Nieuwe online reeks: Kleine Godinnetjes

Foto © Rob Hoen

Vanaf november 2023 gaat DS-coryfee Marten Boersma een nieuwe serie verhalen schrijven voor de website van de Citroën ID/DS Club Nederland onder de titel Kleine Godinnetjes. De titel zegt al. Het gaat over oude en nieuwe DS-modelletjes in allerlei soorten en maten. De Citroën DS is een van de meest gereproduceerde miniaturen ter wereld. En Marten heeft dan ook een van de grootste collecties van diezelfde wereld.

Marten Boersma is in 1960 geboren in ’s-Hertogenbosch. Hij is vader van drie zonen.
Marten was al op jonge leeftijd bijzonder geïnteresseerd in de vorm van de Citroën DS en begon met het verzamelen van miniatuur DS’en vanaf zijn veertiende jaar, in april 1975 om precies te zijn. Datis ook het jaar dat de productie van de echte DS  stopte en het moment dat hij zijn oude speelgoed opzocht. Vijf kleine DS-modellen kwamen tevoorschijn, die  op een plank werden gezet. Er ontbrak echter een derde neus en daarvoor werd ogenblikkelijk naar het stadscentrum gefietst waarna hij een Norev Jetcar DS21 kocht. Deze paste niet bij de vijf andere wat oudere modelletjes en de zoektocht naar een qua sfeer geschikter model werd gestart. Het zoeken naar DS-modellen is daarna nooit meer gestopt.

Vanaf 6 september 1979, de dag dat hij zijn rijbewijs ophaalde bij het provinciehuis in Den Bosch, reed hij in zijn eigen zwarte Citroën DSuper. Slechts negen dagen later werd de eerste club voor DS’en opgericht: de Citroën ID/DS Club Nederland.

Marten Boersma achter het stuur van de DS19 met chassisnummer 000032.

Hij was verschillende jaren werkzaam voor de redactie van het clubblad. In 1988 kocht Marten een oorspronkelijk Nederlandse DS19M cabriolet uit 1964. Deze werd in 1991 gevolgd door de DS met chassisnummer 000032, een gedeeltelijk met de hand gebouwde preproductie DS19 uit oktober 1955. Het was en is de oudste nog bestaande productie DS. Marten heeft in totaal 16 echte DS’en in zijn bezit gehad tot op vandaag.

In datzelfde jaar verscheen de in Engeland gebouwde Citroën DS23 Pallas van Conquest Models in de schaal 1/43. Een model waarvan hij de productie initieerde en vanaf het begin tot en met de verkoop begeleidde. In 1995 richtte hij het DS Museum op in zijn woonplaats Leende. Naast diverse DS’en is er een bibliotheek, een afdeling kunst en zijn hier meer dan 4600 miniatuur DS’en te zien. In 2015 bracht hij het boek Citroën DS in Miniature uit, waarin 5000 DS-modellen staan afgebeeld. Het verzamelen van de D-serie in het klein is inmiddels meer dan 48 jaar een intense bezigheid. Marten staat bekend als een gepassioneerde verzamelaar en specialist op het gebied van DS-miniaturen.

Abonneren op updates Kleine Godinnetjes

Leden van de Citroën ID/DS Club Nederland kunnen zich abonneren op updates en nieuwe verhalen van de serie Kleine Godinnetjes. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink Kleine Godinnetjes aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw artikel gepubliceerd is. Nadat je vinkje aangezet hebt, afsluiten met aanpassen.

Loading…
Loading…

Bienvenue