Select your language

Update Najaarsevenement DRU-fabrieken Ulft

Zondag 15 september 2024

DRU in Ulft staat symbool voor de metaalindustrie in de Achterhoek, die sinds de 18e eeuw furore maakte. Lange tijd was DRU de belangrijkste werkgever in de regio. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken. DRU staat voor Diepenbrock en Reigers Ulft. De oude fabrieksgebouwen hebben als industrieel monument bijna allemaal een tweede leven gekregen. In die monumentale omgeving vindt het najaarsevenement plaats op zondag 15 september.

Programma

  • Groot terras met Franse muziek en uitzicht op onze auto’s
  • Groot parkeerterrein
  • Rondvaart De lesselganger, duur ca 1:00 uur
    Ga gezellig met vrienden, familie of bekenden een vaart maken met de fluisterboot De lesselganger en geniet van het mooie Achterhoekse landschap vanaf het water van de Oude IJssel. Aanlegplaats bij onze locatie
  • Rondleiding DRU Industriepark; Er worden een aantal rondgangen over het DRU-complex georganiseerd met onder meer bezoek aan de oude fabriekshallen, de afbramerij en portiersgebouw, waar allerlei culturele voorzieningen zijn ondergebracht.
  • Handelaren en kofferbakverkoop: we nodigen weer een aantal handelaren uit en er is gelegenheid voor kofferbakverkoop
  • Film en expositie onder voorbehoud

Aanmelden handelaren/kofferbakverkoop en informatie via e-mail:  vice-voorzitter@citroeniddsclub.nl

DRU

In de 18e eeuw maakte de fabriek vooral haardplaten, kanonskogels, potten en eenvoudige kachels. In de loop van de 19e en 20e eeuw werd het assortiment uitgebreid met onder meer badkuipen, emailleerwerk, plaatwerk, machineonderdelen, auto-onderdelen en gashaarden. Rond 1900 werd er een nieuwe fabriek gebouwd, de Oude IJssel werd verlegd en vanaf toen werd er regelmatig uitgebreid. Veel van de gebouwen uit die tijd zijn nu industrieel erfgoed.
In de jaren vijftig komen DRU-gaskachels op de markt met  thermostatische regelingen en gesloten systemen. In 1954 viert DRU het 200-jarig bestaan en krijgt het bedrijf het het predicaat ‘Koninklijk’. In 1963 komt prinses Beatrix op bezoek. DRU beleeft aanvankelijk een ongekende omzetgroei in de jaren zestig met een alsmaar toenemende vraag naar gaskachels. Midden jaren zestig van de vorige eeuw werkten er zo’n 1500 mensen en werd er naar 23 landen uitgevoerd. Maar met de opkomst van de centrale verwarming komt het bedrijf steeds meer in de problemen. In 1973 wordt de ijzergieterij ontmanteld.

Herbestemming

De jaren 70 en 80 waren moeilijke jaren voor het bedrijf: fusies, stoppen met gieten en emailleren, ontslagen, overnames en splitsing. In 1999 verlaat DRU haar bedrijfspanden in Ulft. De oudere panden zijn niet langer geschikt voor een moderne bedrijfsvoering. DRU IP&S, de vroegere stamperij, ging naar het nieuwe industrieterrein onder de naam Exerion.
Het complex werd rijksmonument en er werd een grootschalige herbestemming opgezet.

Ketelhuis Ouhrlokaal is onze locatie: een prachtig stukje industrieel erfgoed dat in de originele staat is teruggebracht. Met horecavoorzieningen en een heerlijk ruim terras aan de rivier de Oude IJssel met uitzicht over parkeerterrein.

Route en parkeren

DRU Industriepark is uitstekend bereikbaar met de auto. Volg de N317 de bruine toeristische borden volgt met daarop ‘DRU Industriepark’. Bij de nieuwe rotonde bij Silvolde sla je af richting de grote parkeerplaats van het DRU-park.

Adres
Hutteweg 24
7071 BV Ulft
Navigatie via Google Maps

 

Loading…
Loading…

Bienvenue