Select your language

Nieuw standaardwerk over de Citroën DS

Tekst Rob Hoen

Na De originele Citroën DS van Jan de Lange uit 1996, is er een nieuwe monografie over de Citroën DS in de Nederlandse taal verschenen. De titel is minder Nederlands: Divine Design, Citroën DS & ID 1955-1975. Chris Bronkhorst is de auteur en uitgever.

Chris (1963) is lid van de Citroën ID/DS Club Nederland sinds 1979. Al halverwege de jaren 70 begint hij als puber DS-folders te verzamelen en intussen heeft hij een van de grootste collecties ter wereld. Die brochures vormen de kern van Divine Design. Als liefhebber van het eerste uur, heeft Bronkorst intussen een encyclopedische kennis van de DS opgedaan en die is te vinden in dit boek.
Het beeldmateriaal is voor 99 procent afkomstig uit Bronkhorst’s persoonlijke archief. En foto’s zijn er in overvloed, 1171 om precies te zijn. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar ook om te kijken. Het verhaal over de Citroën DS wordt voor het groot­se deel geïllustreerd aan de hand van DS-folders. Bovendien is achterin deze publicatie in een aparte bijlage een complete inventarisatie te vinden van alle brochures. Dat is wat echt nieuw is aan deze publica­tie. Het is nog nooit op deze manier gedaan. Achter­in het boek is als bijlage een overzicht opgenomen. Die bijlage is een handige gids voor verzamelaars die hun foldercollectie nog niet compleet hebben.

Natuurlijk rijst de vraag waarom er zo’n boek moest komen. De auteur zegt daarover: “Ik wil zowel de nieuwe generatie én de gevorderde DS-liefhebber aanspreken. Hierin wordt vaak slordig omgegaan met de feitelijkheden over de DS; er zit veel kaf tussen het koren.” Chris vindt dat Divine Design een compleet boek is. “Bovendien is het 27 jaar geleden dat er in Nederland een boek over de Citroën DS is verschenen. Het is tijd voor een update.”
Uitgebreid komt de ontstaansgeschiedenis van de Citroën ID en DS aan de orde, de evolutie van de auto vanaf het ontwerp, de modelwijzigingen tot en met het laatste productiejaar. Het leest bijna als een spannend jongensboek. De makers, de introductie, de carrosserievarianten, de beschrijving van het hydraulisch systeem, de introductie van de Snoek in Nederland, het is allemaal te lezen in deze publi­catie. De modellen geproduceerd buiten Frankrijk, de folders voor exportmodellen; het is minutieus beschreven, gelardeerd met achtergrondinformatie.

Interessant is het hoofdstuk over de toenmalige maatschappelijke, economische en culturele con­text van de auto. Er is aandacht voor de publiciteit, grafische vormgeving, de fotografen en illustratoren die voor Citroën gewerkt hebben, ook de Nederlandse.

De Citroën DS is inderdaad goddelijk design. Een Nederlandse titel was misschien passender geweest. Een Engelse titel voor een Franse godin, dat wringt toch een beetje. Niettemin zeker een boek om in huis te hebben voor zowel de beginnende liefhebber als de DS-diehards. En daar is geen woord Frans bij.

Het boek telt 328 pagina’s, is vormgegeven door Kees-Jan Smit, meet 22×24 cm en kost € 47,50. Het is te bestellen via deze link van de clubwinkel.

Loading…
Loading…

Bienvenue