Select your language

Milieuvignet in Frankrijk: wanneer heb je dat nodig?

Foto © Rob Hoen

Ga je naar Frankrijk dan kan het voor komen dat je een milieusticker nodig hebt om in bepaalde stadscentra of departementen te mogen rijden. In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Maar de meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto’s geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker. Klassiekers komen dus niet voor een sticker in aanmerking en zullen dus worden geweerd waar op dat moment een milieuzone van toepassing is, met uitzondering echte oldtimers op LPG.

Vrijstelling

Er bestaat wel een vrijstelling voor oldtimers, maar:
* Vrijstelling kan alleen worden verkregen voor in Frankrijk geregistreerde voertuigen van ten minste 30 jaar met de aantekening op het kentekenbewijs véhicule de collection. In het buitenland geregistreerde voertuigen komen niet in aanmerking voor vrijstelling.
* Er bestaan plannen de wet- en regelgeving voor oldtimers aan te passen. Onder meer de invoering van een speciaal oldtimervignet (vignette de collection) wordt overwogen.

Milieuzones

Op de ANWB-pagina Milieuzones in Frankrijk is alle aanvullende informatie te lezen én waar de milieuzones van toepassing (kunnen) zijn. Het mag duidelijk zijn dat je niet overal welkom bent met een Citroën DS (ook al is het min of meer nationaal Frans erfgoed) maar er blijft nog héél veel over waar je gerust naar toe kunt. Dus feitelijk hangt het van het reisdoel af maar met een oldtimer valt nog altijd in Frankrijk veel rijplezier te beleven. Ook zonder milieusticker dus.

Let op: in Parijs zijn oude diesels en benzineauto’s helemaal niet meer welkom! Voertuigen met een sticker uit de categorie 5 of 4 (diesels ouder dan 2006 en benzineauto’s van voor 1997) worden volledig geweerd uit de binnenstad van Parijs, op de periphérique en zelfs op de verre buitenring (autoroute A86). Dat verbod is permanent van toepassing. Oldtimers (ouder dan 30 jaar) hebben vrijstelling van deze regels, mits ze een Frans kenteken hebben. Dus nogmaals niet voor Nederlandse kentekens! Het is een wijdverbreid misverstand dat klassieke auto’s, zelfs met een buitenlands kenteken, zomaar vrijgesteld zouden zijn.

Uitzondering voor klassiekers op LPG

Via vignetbestellen.nl kun je wel een vignet krijgen voor een Citroën ID/DS die op LPG rijdt. Als je het formulier invult lukt het in eerste instantie niet, maar als je even belt naar 020 2149577 helpen je ze verder. Je krijgt dan een paars vignet Crit’Air categorie 1. Het is wel iets duurder, maar je kunt dan gewoon Frankrijk in met de Citroën DS. Ook in de milieuzones.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue