Select your language

La Bombe Citroën: het september-nummer

La Bombe Citroën 380 – september 2018

Veertig jaar huwelijksgeluk

Evert Jan Krouwel rijdt al sinds 1978 in dezelfde DS. Zomer en winter. ‘Intussen is die auto zo onderdeel van mijzelf dat ik niet meer in een andere wil rijden.’
Wat er nog origineel is aan de Citroën DSpécial van Evert Jan Krouwel? De motor, een stukje chassis, het dashboard en het stuur, hoewel ook dat na meer dan 800.000 kilometer eigenlijk wel aan vervanging toe is: de schuimrubberen bekleding wordt door een hoes bijeengehouden. Dat Krouwel al veertig jaar in dezelfde auto rijdt moet dus niet in een al te letterlijke betekenis worden opgevat. De feeststemming was er toch niet minder om, die zonnige dag het afgelopen voorjaar waarop hij dat jubileum vierde.

Kleur bekennen: Vert Olive

“Het geruis van olijfbomen heeft iets heel intiems, iets onmetelijks ouds. Het is zo mooi dat ik het niet durf te schilderen of voor de geest kan krijgen.’’ Vincent van Gogh begrijpt heel goed dat de karakteristieke bomen van de Provence zo zelden door kunstenaars op het doek zijn gezet. Hij vergelijkt de olijfboom met de Hollandse wilg, die een soortgelijke variatie in groentinten laat zien. In de zomer van 1889 waagt van Gogh zich toch aan de uitdaging de olijfbomen van Saint-Rémy-de-Provence te gaan schilderen. Het resulteert uiteindelijk in een hele reeks schilderijen van olijfboomgaarden. Ze zijn gemaakt tijdens zijn opname in de psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole. Tussen zijn psychotische aanvallen door schildert Van Gogh veel. Hij schrijft aan zijn broer Theo: “De olijfbomen daarentegen zijn heel karakteristiek. Ik doe alle moeite om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd. Heel moeilijk, heel moeilijk…”

Espace Technique

‘Is het onderhoud van zo’n DS nu echt zo ingewikkeld?’ Een vraag die nogal eens gesteld wordt op verjaardagen en feestjes. Op zaterdag 7 april werden de bezitters van Citroën ID DS in Regio Noord in de gelegenheid gesteld om nader kennis te maken met de techniek van hun ID of DS tijdens de workshop 10.000 km beurt. Tijdens deze goed bezochte workshop kan men zelf veel voorkomende werkzaamheden zoals kleppen stellen, ontsteking op tijd zetten et cetera. onder begeleiding van specialisten van de Technische Commissie zelf uitvoeren. Locatie deze keer was de DS-Salon Dijkstra in de stad Groningen.

En verder natuurlijk het Regionieuws, de columns, geef onze vaste adverteerders even een bezoekje en lekker veel annonces achterin om te lekkerbekken. Lekker bladeren, heerlijk!

Loading…
Loading…

Bienvenue