Select your language

La Bombe Citroën 01/21

nr. 405 – januari 2021

 

Edito: 2021, er gloort licht aan de horizon

Met het decembernummer hebben we 2020 achter ons gelaten. Vol goede moed starten we met dit januarinummer het nieuwe jaar 2021. En wat brengt 2021 ons? Eigenlijk kan het alleen maar beter gaan. De regio’s wagen zich al voorzichtig aan het plannen van evenementen. Ook ons lijfblad La Bombe Citroën start met een frisse, eigenzinnige foto op de voorkant als eerste exemplaar van een nieuwe serie covers met een daarbij behorende artikelenreeks.
Er gloort licht aan de horizon. De dagen worden langer en 19 januari, het einde van de lockdown, komt in zicht. De meeste DS’en staan nog warm en droog binnen. Nog een paar maanden dan schijnt de zon weer. Dan gaan we de weg op in onze grande routières, na een winterslaap, een klusje of misschien wel een hele restauratie. Die gedachte houdt ons voorlopig op de been tijdens deze donkere dagen. Namens de hele redactie wens ik jullie een heel gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.

Gerald Willemsen

DS-Privé
Uit het leven gegrepen

Dit is de algemene introductie van de nieuwe cover-verhalen van 2021.
We kennen ze allemaal: de klassieke fotolijstjes op het dressoir van je ouders. Gevuld met kiekjes en snapshots die een heel leven in beeld brengen. Of het oude foto-album waar je even bij kunt mijmeren, over alle herinneringen verbonden aan die ene foto. Vastgezet met de even klassieke fotohoekjes of gelijmd met Velpon-plaksel. Maar eigenlijk is die herinnering groter dan de foto zelf doet vermoeden. Het is meer dan een verzameling dierbare herinneringen. Het zijn momenten uit het leven gegrepen. In 2021 prijken deze snapshots of kiekjes op de voorpagina van La Bombe Citroën. De titel van deze fotoserie is DS-Privé. Die gaat over de beeldcultuur en de betekenis van snapshots uit de jaren vijftig, zestig en zeventig met de Citroën ID en DS als meewerkend voorwerp.

DS-Privé
Belle naast ID19

De eerste aflevering van DS-Privé.
Dit is een bijna klassiek kiekje: een vrouw poseert naast een auto. Voor het gemak noem ik haar Belle. Wie of wat wordt nu eigenlijk op de foto gezet? Gaat deze foto over Belle of de auto? Of over allebei? Of draait het bij deze foto juist om de fotograaf die Belle met de auto op de foto gezet heeft? Het zijn ogenschijnlijk eenvoudige vragen met complexe antwoorden. Dit is de eerste aflevering van DS-Privé, een nieuwe serie over de beeldcultuur en de betekenis van snapshots uit de jaren vijftig, zestig en zeventig met de Citroën ID en DS als meewerkend voorwerp.

Cursus Électrique

Ben je geïnteresseerd in de werking van het startsysteem, de stroomvoorziening, schema’s of de ontsteking? Of is elektriciteit altijd een vaag begrip gebleven en wil je begrijpen hoe je storingen in je auto kunt oplossen? In de eendaagse cursus Électrique leer je aan de hand van duidelijke uiteenzettingen, het cursusboek en diverse modellen alles over het elektrische circuit van de ID en de DS. Ook is er ruimte om stil te staan bij de verschillen tussen de diverse modellen en bouwjaren. Een leerzame, maar vooral gezellige dag.

Restaureer je lichtunits

De lichtbakken van de Snoek zijn oorspronkelijk matgrijs. Glans zou immers tot weerkaatsing van de koplampen leiden en zo het lichtbeeld vervormen. Wij vonden het jammer dat de Snoek vaak zulke doffe ogen had.

Fotosouvenirs
Breda 1962

Met de auto op weg naar huis. Nog meer dan vijfhonderd kilometer te rijden. Ik ben te laat vertrokken om op tijd thuis te zijn. Als ik dan een motel in de verte zie, dan bekruipt mij altijd een onbestemde emotie. Maar met de ansichtkaart van Motel Breda in de hand, gemaakt in 1962, weet ik het: een gevoel van leegte, eenzaamheid. Die lege kamers links op de kaart. Een plek waar ik niet wil zijn, tenzij het echt niet anders kan.

En nog veel, veel meer DS-waardig leesvoer!

Loading…
Loading…

Bienvenue