Select your language

Karambolage

Tekst Leo Brom
Foto’s Arnold Odermatt/Leo Brom

Voor mij ligt een fors fotoboek op tafel. Ik schat een kilootje of drie. Liefhebbers van mooie beelden van glanzende, strakke klassieke auto’s in concoursstaat moeten deze bespreking maar overslaan, want u zult ze niet vinden. Dit hele boek is gewijd aan de meest afschuwwekkende gebeurtenis die een automobilist kan overkomen: een ongeval en de daarbij onvermijdelijke ravage. Maar oh wat kan ravage mooi zijn.

Arnold Odermatt
Arnold Odermatt
Karambolage cover
Karambolage cover

Enigszins vervreemdende zwart-wit foto’s van de meest bizarre auto-ongelukken die plaatsvonden in het Zwitserse kanton Nidwalden, door Arnold Odermatt (1925-heden) teruggebracht tot beeldverhalen die een zorgvuldig samengesteld verstilde voorstelling geven van verwrongen metalen resten, die op zichzelf weer een nieuw kunstig sculptuur vormen.

In Karambolage zie je geen verminkte slachtoffers, geen bloed, maar slechts de etherische, surrealistische kunstwerken van schroot. Wel veel DS’en overigens.

Arnold Odermatt (1925-heden) fotografeerde auto-ongevallen in het Zwitserse kanton Nidwalden tussen 1939 en 1993. Veertig jaar lang nam hij foto’s van auto’s die door onbesuisd gedrag van de bestuurder, zoals te hoge snelheid, rijden onder invloed, slechte weersomstandigheden of welke oorzaak dan ook ontroerende, soms bevreemdende maar altijd sfeervolle beelden opleverden. Niet dat het moest, maar omdat hij dat leuk vond. Pas later zag men in dat zijn werk van onschatbare waarde was voor het vaststellen van oorzaken en verslaggeving. En toch hadden zowel de lokale pers, de rechtbank en zelfs verzekeringsmaatschappijen geen interesse in zijn foto’s. Hoewel Odermatt niet formeel werd opgeleid als fotograaf, maakte hij beelden met oog voor de romantische landschappen, de compositie in de foto, maar de klinische detaillering waar een politiefoto procedureel nou eenmaal aan moet voldoen, niet vergat.FOTOCuitsnede

Het was zijn zoon Urs die pas in 1990 de foto’s ontdekte en uiteindelijk zijn vaders wens om de foto’s in een “dik en spectaculair formaat boek” te publiceren, vorm kon geven. Echter niet in full colour zoals Arnold graag wilde, maar in korrelig, contrastrijk zwart-wit.FOTOBuitsnede

FOTOEuitsnede

FOTODuitsnede

En nu, ter gelegenheid van zijn negentigste (!) verjaardag verschijnt zijn boek Karambolage in herdruk. En bovendien heeft Galerie Springer in Berlijn hem dit jaar geëerd met  een overzichtstentoonstelling.

Karambolage
Arnold Odermatt
Hardcover  28×32 cm
408 pag
Steidl Verlag
ISBN: 9783869309316
Taal: /DU/EN

Loading…
Loading…

Bienvenue