Select your language

DS-bril zweeft als een snoek op je neus

Coert Schelfhout heeft een passie voor brillen, maar zijn tweede liefde is zijn klassieke Citroën DS. Werkzaam als opticien in het Zeeuwse Terneuzen heeft hij een bril ontworpen heeft die de lijnen van de Citroën DS draagt. Die DS-bril zweeft als een snoek op je neus. Al dertig jaar broedde Schelfhout op de ultieme bril, gebaseerd op zijn grote liefde. De naam van de bril: Coert’S DS.

Mijn fascinatie voor de DS is begonnen toen ik 10 jaar oud was. Dat was in 1970. In het Zeeuws-Vlaamse mosseldorp Philippine, waar ik destijds woonde, kwamen veel Belgen om mosselen te eten. In België kon je toen nog je rijbewijs kopen wat resulteerde in navenant rijgedrag… Met name het inparkeren was vaak een probleem. Die Citroën DS-rijdende Belgen zwalkten hun bolide de stoep op zonder te kijken. Als kind al vond ik deze auto als iets van een andere planeet met de meedraaiende koplampen en zwevende carrosserie! Toen ik 18 was kocht ik van mijn Zilvervloot-rekening mijn eerste Citroën DS van een Fransman. In die tijd studeerde ik aan de Pedagogische Academie voor onderwijzer en had niet de financiële middelen om de DS op de weg te zetten en te houden. Dus die DS stond in een schuur waar ik heel wat tijd besteedde aan poetsen en schoonmaken. Maar nu had ik tóch mijn droomauto. Samen met mijn vriendin – met wie ik intussen al 40 jaar samen ben – is toen de zoektocht begonnen naar een goedkoper alternatief voor de DS. Want die had nogal voor ophef gezorgd binnen de familie. Mijn schoonmoeder riep: ,,En de uitzet dan! Jullie leven boven jullie stand!” Zo hebben we tussen de DS’en door verschillende goedkopere en praktische alternatieven gezocht in een 2CV, GS, BX’en Renaults, een Xantia, Citroën C5 en C8. En zelfs luchtgeveerde Mercedessen en Volvo’s XC60, al naar gelang ons gezin groeide. Maar de Citroën DS bleef steeds met stip op nummer 1 staan. Veel DS’en heb ik gehad. Daaronder een DSuper, DS21 Pallas, DS23 Pallas, DS20 Break, DS20 Pallas, DS23IE Pallas. Enfin, teveel om op te noemen.

Als opticien en brilontwerper ben ik altijd geïnspireerd geweest door de vormen van de Citroën DS. Reeds 30 jaar geleden heb ik een houten bril gemaakt met de hand waar duidelijk de puntige vorm van de bumper in terug komt en de oortips die de vorm hebben van de trompetten (clignonteurs). Door middel van CAT/3D-printtechniek heb ik het ontwerp van toen ge-redesigned en in nylon laten afdrukken. Dit montuur zweeft, net als een DS op de weg, op de neus. Momenteel wordt er nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een afdruk te maken in duurzaam geproduceerd en herbruikbaar materiaal als kleine bijdrage aan de circulaire economie. De bril weegt slechts 8 gram, je voelt hem nauwelijks, hij zweeft. Net zoals de DS rijdt. De basis van de bril, het frame waar de glazen aan gemonteerd worden, volgt dezelfde lijnen als de voorbumper van de DS, de pootjes van de bril zijn weer gebaseerd op de karakteristieke trompetvormige richtingaanwijzers van de snoek. Omdat ik de bril zelf maak, kan er naar believen gevarieerd worden op het basisontwerp. Afwijkende asymmetrische glazen, andere kleuren of zelfs een piercing die door de wenkbrauw lijkt te gaan.

De DS-bril is geprint uit nylon en heeft geen schroeven, neuspads, scharnieren of losse oortips. De veertips steunen niet achter de oren, maar langs het hoofd. Hierdoor ontstaat een ultralicht draagcomfort zonder knelpunten. Het montuur wordt op maat gemaakt. Het unieke zit hem voornamelijk in het montuur zelf, maar het glaswerk is ook van belang. Ik speel dan ook heel graag met de vorm van de glazen. De basiskleuren zijn zwart en grijs, maar de kleur van het montuur kan naar wens aangepast worden. Zo ziet de bril er bij iedere persoon weer anders uit. Mensen kunnen hem onder alle omstandigheden dragen. Als designbril, maar ook als sportbril en zelfs als werkbril. Het montuur is namelijk flexibel, elastisch en hittebestendig. Dankzij de printtechniek is de bril bovendien duurzaam. En nog een leuk extraatje: de DS past niet in een gewone brillenkoker, maar wordt in een klein filmblik geleverd.

Inmiddels lopen er in Terneuzen en omgeving al zo’n 50 personen naar volle tevredenheid met mijn DS-bril rond. Zo zie je mijn passie voor de DS in mijn werk terug. Onlosmakelijk dus toch een ode aan ons aller DS, maar dan op de neus. Dit montuur kan in elke AC-kleur waar onze voitures ooit zijn uitgebracht gespoten worden. Met de glasvorm speel ik, deze kunnen bijvoorbeeld de vorm van de koplampen van de DS krijgen. Dit alles brengt het geheel tot een uniek concept.

Kijk hier voor de verkrijgbaarheid van Coert’S DS en hier voor een langere versie van het filmpje.

 

 

 

 

 

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue