Select your language

Quatorze Juillet-toerrit

Foto’s Frits Hoff

Let op: de inschrijving is gesloten.

Vrijdag 14 juli

Quatorze Juillet is de nationale herdenking van de bestorming van de Bastille, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. In Maastricht wordt deze dag altijd uitbundig gevierd met een lang weekend vol met brocante, kunstmarkt, live Franse muziek, vertoning in de open lucht van een Franse film en uiteraard veel en lekker eten en drinken. In het verleden werd hier een toertocht gehouden met uitsluitend Franse oldtimers; Citroëns, Peugeots, Renaults, Panhards, Simca’s, Rosengarts en meer.

Net als vorig jaar willen we als petit comité vrijdag 14 juli één onderdeel van het Quatorze Juillet-feest weer organiseren: de toertocht met Franse oldtimers. Die start en eindigt in Maastricht en is georganiseerd onder auspiciën van de Citroën ID/DS Club Nederland, waarvan Frits Hoff regiocoördinator is van de regio Midden en Zuid-Limburg. Vorig jaar was het thema verdwenen spoorlijnen in de Euregio.

We hebben een toertocht gepland van ongeveer 120 kilometer over kleine weggetjes door schilderachtige dorpen, zodat er voldoende tijd blijft voor stops bij interessante plekken. Sommigen kennen jullie waarschijnlijk al, voor anderen zijn ze hopelijk een verrassing. De pauzepunten passen bij het thema Transport in en om Luik. Een ideaal moment om de zeer interessante geschiedenis van onze Euregio te leren kennen. Wist je bijvoorbeeld dat de hybride auto zoals we hem nu kennen al in 1905 is uitgevonden in Luik? En dat daar meerdere merken auto’s gebouwd werden in voor die tijd grote aantallen? Dat dit merken waren die konden concurreren met de Britse Rolls-Royce?

Het is een tocht die enkele korte en steile hellingen kent, zorg dus voor een goede conditie van de auto, zeker van de remmen! Het tempo omhoog maakt niet uit; er doen meerdere vooroorlogse wagens mee (waaronder bijzondere Rosengarts) en het zijn verkeersluwe weggetjes. Vanaf die hellingen heb je fraaie uitzichten en leer je Luik kennen zoals je het waarschijnlijk nog nooit gezien hebt.

De start is om 10:00 uur in Maastricht bij Buitengoed Slavante. Je merkt meteen dat je bijna in het buitenland zit, een colletje eerste categorie met scherpe haarspeldbochten. Verzamelen met koffie en vlaai op het mooiste terras van Nederland met uitzicht op fraai Frans autodesign! Achter de mergelmuur zie je de oudste wijngaard van Nederland en de Maas natuurlijk. Er is normaal plek voor twintig auto’s. Waarschijnlijk passen we er niet allemaal op, de rest parkeert dan onderaan. Geef aan als je slecht ter been bent, zodat we een plek reserveren. De serre is voor ons gereserveerd. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Startlocatie
Slavante 1
Maastricht

Al snel zullen de eersten vertrekken, wij adviseren in groepjes van maximaal vijf auto’s. We stoppen even bij het Motorium Saroléa, Rue St. Lambert 84 in Herstal, gehuisvest in hetzelfde markante pand uit 1900 waar tot einde jaren vijftig grote aantallen beroemde motoren gebouwd werden die wereldwijd verkocht werden. Het museum is helaas niet geopend wegens vakantie.

Hier werden verschillende merken motoren en auto’s gemaakt, zoals FN en Gillet. De liefhebber kan deze motoren bewonderen en meer over de historie horen in het Museum Herstal in een fraai pand met beperkte parkeergelegenheid in het centrum. De entree is slechts € 2,-. Het museum gaat speciaal voor ons op vrijdag open. Geef bij je aanmelding aan of je dit museum wilt bezoeken.

Het is ons niet gelukt om een gezamenlijke lunch te regelen. In het routeboek zult u een lijst met mogelijke locaties vinden. Van een frietkot met Luikse ballen, een Parijse bistro tot een kasteelpark waar je niet zo gauw zult komen. Hier woonde de directie van de FN-autofabriek uit het allereerste begin van het automobiele tijdperk.

Met mooi weer is picknicken ook een aanrader zoals de Engelse oldtimerclubs vaker doen: een plaid in een parkje, rieten mandje met lekkers. Luik kent diverse fraaie parken waarvan diverse met een mooi uitzicht.

Het keerpunt is in een oude tramremise van het Transportmuseum van Luik. Ken je ook het Suske en Wiske-stripverhaal over de tram Wattman? Je waant je direct in dat sfeertje. De entree is € 6,-, senioren € 5,- (geen vermelding van leeftijd, grijs haar is wellicht al voldoende). Trams zijn een actueel thema want de binnenstad van Luik is deels onbereikbaar door de aanleg van een tram van het noorden naar het zuiden, tot aan de voorsteden. Daar komen we uiteraard niet.

Het museum ligt in de wijk waar in 1905 de Wereldtentoonstelling 1905 werd gehouden. Niet voor niets daar want Luik was in die tijd een wereldstad met veel innovatieve fabrieken, kolenmijnen, staalbedrijven et cetera. Na Engeland is hier de industriële revolutie op het vasteland begonnen. Wil je na het transportmuseum sneller naar het eindpunt dan hebben we die route ook opgenomen.

De afsluiting met borrel vindt rond 18:00 uur plaats op de golfclub het Rijk van Margraten, Cadier en Keer. Een fraaie locatie met mooi uitzicht op Maastricht, en voor wie dat wil, een lekker twee gangen-diner voor € 28,50. Maximaal 40 personen.

Keuze uit twee hoofdgerechten: diamanthaas met pepersaus of zalmfilet met witte wijnsaus. Beide worden geserveerd met seizoengroenten en frites.
Nagerecht: dessert van de chef
De drankjes zijn op eigen rekening.

Voor diegenen die van verder weg komen: van hier ben je zo weer op de A2.

Aanmelden en kosten
Voor de horeca en de musea moeten we wel weten of je die wilt bezoeken EN of je het diner wilt (geef s.v.p. aan vlees, vis of vega).
Kosten per auto voor het routeboek €10,-.
Kosten voor het diner € 28,50 per persoon.
Dranken, eventuele vlaai bij de start, lunch en musea op eigen rekening).

De aanmelding is definitief na betaling op NL67ABNA0434009946 t.n.v. Citroën ID/DS Club Nederland
Voor onze buitenlandse vrienden BIC AABNNL2AXXX

Graag z.s.m. je definitieve aanmelding naar e-mail: regio-midden-en-zuid-limburg@citroeniddsclub.nl.

Vermeld s.v.p. welke musea je van plan bent te bezoeken, met welke auto je komt, of je met het diner meedoet (vlees/vis/vega) en of je slecht ter been bent (ivm parkeerplekje bij Slavante).

Wil je overnachten – en ook nog eens een beetje betaalbaar – zoek dan snel en vooral net over de grens in België. Vanwege de optredens van André Rieu is het erg druk in Maastricht met zo’n 10.000 bezoekers per avond.

Om de diversiteit van de automerken en types te bevorderen willen we zoveel mogelijk Franse automerken laten meedoen. Met een maximum aantal van 50 deelnemers betekent dat premier arrivé premier servi (wie het eerst komt), verdeeld over de merken.

A bientôt,
Frits Hoff en Dirk van de Weijer

Let op: Snoekenvrienden organiseren dezelfde dag in de avonduren ook een evenement, zie: https://citroeniddsclub.nl/quatorze-juilliet-in-geulle-aan-de-maas/

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Midden- en Zuid-Limburg kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Midden- en Zuid-Limburg aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Midden- en Zuid-Limburg. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue