Select your language

Lezing apk-vrijstelling en veiligheid

Donderdag 11 januari

Albert-Jan Bulder en Dago Langen van Centre Service verzorgen een technische lezing. Het onderwerp is veiligheidsaspecten aan de Citroën DS sinds de apk-vrijstelling. Auto’s en bedrijfsvoertuigen ouder dan 50 jaar zijn sinds 1-1-2021 vrijgesteld van de apk. Daarmee hoefden in één keer alle auto’s en bedrijfsvoertuigen uit de jaren zestig niet meer langs de apk-keurmeester. Hoe hou je je DS veilig op de weg, wat kun je zelf doen en wat kun je beter uitbesteden aan je gespecialiseerde DS garage?

Keuringsbewijs wordt gemist

Bij de afschaffing van de apk-plicht wordt echter de tweejaarlijkse gang naar de keurmeester door sommigen wel gemist: is mijn oldtimer wel veilig en welke noodzakelijk uit te voeren reparaties moeten worden uitgevoerd? De vrijwillige veiligheidsinspectie die er straks gaat komen is naast op veiligheid ook gericht op milieu en behoud van het erfgoed. FEHAC, BOVAG en KNAC hebben het initiatief genomen voor het invoeren van een Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI). Dit initiatief wordt voorjaar 2024 officieel gepresenteerd. De inspectie kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde klassieker bedrijven maar ook door de clubs.

Technische commissies clubs

De vrijwillige veiligheidskeuring aan de hand van een speciaal voor 50+ oldtimers ontworpen checklist kan goed binnen de clubs georganiseerd worden. Net zoals clubs dagen organiseren waarop taxaties worden gedaan. Dat kan door de technische commissie van een club of door een ingehuurde deskundige die de auto’s van clubleden beoordeelt. Eventueel kan een oldtimereigenaar zelf (het type met twee rechterhanden en die zelf restaureert en repareert) ook de punten op de lijst afwerken.

Gespecialiseerde oldtimer bedrijven

De oldtimer eigenaar met twee linkerhanden kan uiteraard gewoon bij zijn oldtimer specialist terecht die deze inspectie kan uitvoeren. Dat zullen vaak dezelfde bedrijven zijn die tot voor kort de apk-keuring voor deze eigenaren uitvoerden. Overigens was de eerste apk in Nederland in 1985 een Citroën DSpécial Confort uit 1970 van clublid Jef Maurer.

Tijden
18:00 uur Voor wie wil mee eten een tweegangenmenu.
19:30 uur Zaal open voor de anderen, ontvangst met gratis koffie of thee. Met een bonnetje om het overzichtelijk te houden voor de kassa.
20:00 uur Aanvang lezing
Rond 21:00 uur een korte pauze
Na afloop nog gelegenheid voor bijpraten.

Locatie
Hulserstraat 77
Geulle
Vijf minuutjes vanaf de A2. Parkeren er tegenover, op de markt.

Wederom een interessante lezing in voor het eerst ons nieuwe stam-/eetcafé ‘t Gaols Heukske, in het centrum van Geulle, zelfde straat. Ook een familiebedrijf met goede recensies, en een apart zaaltje voor lezingen. Met voor wie dat wil vooraf een gezellig diner, gratis koffie bij binnenkomst, een pauze met een vers getapt (alcoholvrij) biertje en na afloop nog even napraten.
Wil je mee-eten, meld dat dan per omgaande aan Mieke! Vlees, vis of vegetarisch.

Menu van eetcafé ‘t Gäöls Heukske
Twee gangen voor slechts € 19,50.
Voorgerecht: quiche met groentes.
Hoofdgerecht: saté van varkenshaas of vispotje of vega boerenomelet (met champignons, ui, paprika).
Graag doorgeven als je komt en als je mee wilt eten welke keuze!
regio-midden-en-zuid-limburg@citroeniddsclub.nl

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Midden- en Zuid-Limburg kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Midden- en Zuid-Limburg aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Midden- en Zuid-Limburg. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue