Select your language

La Bombe Citroën 05/23

Nr 429 – mei 2023

Altijd goed georganiseerd op pad: interview van de maand

Zo ongeveer in de achtertuin van ’s lands enige autofabriek vindt de redactie-Snoek een plekje op de oprit tussen een frisse, witte DS en een chique, grijze CX. Leo van Valen, dagelijks actief voor regio Midden en Zuid-Limburg staat al klaar in de deuropening van zijn jaren tachtig woning in het Limburgse Nieuwstadt.

Nieuw standaardwerk over de Citroën DS: Divine Design

Na De originele Citroën DS van Jan de Lange uit 1996, is er een nieuwe monografie over de Citroën DS in de Nederlandse taal verschenen. De titel is minder Nederlands: Divine Design, Citroën DS & ID 1955-1975. Chris Bronkhorst is de auteur en uitgever.

De DS is als het best gemaakte boek

Al toen zij haar eerste auto kocht, in 1980, was het voor ‘boekmaker’ Irma Boom een uitgemaakte zaak: dat kon alleen een DS zijn. Die auto is ‘zintuiglijke ervaring’ van jewelste, net als een goed gemaakt boek. Na veertig jaar nam ze toch afscheid van haar DSuper.

Breakpunt

In mijn studententijd reed ik 2CV. En dat ik toen al droomde van ooit DS rijden heb ik volgens mij al vaker geschreven. Die DS kwam er jaren later ook in de vorm van een DSuper5. Maar op dat moment had ik geen 2CV meer. Toch ga je dan onbewust vergelijken. En jezelf afvragen wat je voorkeur heeft. Maar het is heel lastig vergelijken als er jaren tussen hebben gezeten dat je in beide hebt gereden.

Loading…
Loading…

Bienvenue