Handgeschakelde bak schakelt niet!

Home Forums Technisch Forum Aandrijving Handgeschakelde bak schakelt niet!

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  A.J.P. BULDER 4 weken geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #10829

  Versnellingbak probleem
  Mijn DS uit 1972 heeft het volgende probleem: Nadat ik de auto in de achteruit had gereden wilde ik hem in de eerste versnelling schakelen. Ik kreeg hem daarna echter niet in de eerste maar ook niet in een welke dan ook andere versnelling. Nadat ik de tunnel voor de radiator had verwijderd bleek dat ik de as die in de versnellingsbak verdwijnt niet meer kon bewegen. Op een kleine axiale richting na van enkele mm. Draaien is absoluut onmogelijk.
  Wat kan ik doen?

  #10830

  A.J.P. BULDER
  Bijdrager

  Dit probleem komt vooral voor bij 5-versnellingsbakken.
  Oorzaak: de bedieningshevel op de commando as die in het versnellingsbakdeksel zit is niet helemaal recht meer en daardoor naast de uitsparing in bedieningsas van het achteruitrijtandwiel gekomen.
  Daardoor zijn nu alle andere versnellingen geblokkeerd.
  Oplossing: de schakelaar voor de achteruitrijlampen demonteren uit het versnellingsbakdeksel aan de voorzijde van de bak en met een hamer en een drevel oid de bedieningsas met beleid (een korte enigszins ferme tik) terug slaan.
  De kans is groot dat dit euvel weer een keer optreedt. Om het definitief op te lossen moet het versnellingsbakdeksel worden losgemaakt en de hevel meer haaks op de commando as worden getikt.
  Succes!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.