Select your language

Tour de Quatorze Juillet 2024

Zondag 14 juli

Quatorze Juillet is in Frankrijk een nationale feestdag. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Net als voorgaande jaren willen we en petit comité zondag 14 juli weer een toertocht met Franse oldtimers organiseren, startend en eindigend in Maastricht. Dit onder auspiciën van de Citroën ID/DS Club Nederland. Wat is er mooier dan over de heuvels in onze Euregio te toeren met Citroëns, Peugeots, Renaults, Panhards, Simca’s, Rosengarts, et cetera?

Vorig jaar was het thema de verdwenen auto- en motorindustrie rondom Luik. Kijk hier voor een foto-impressie.

We hebben een toer gepland van ongeveer 90 kilometer over kleine weggetjes door schilderachtige dorpen zodat er voldoende tijd blijft voor stops bij interessante plekken, zoals kerken, kastelen en forten. Sommige kennen jullie waarschijnlijk al, andere zijn hopelijk een verrassing.

De stops passen bij het thema La Grande Guerre, de Eerste Wereldoorlog rondom Luik. Helaas een actueel thema met de huidige oorlog in Oekraïne. Als je door België rijdt zie je veel oorlogsmonumenten, vaak met heroïsche soldaten in de strijd van de Eerste Wereldoorlog, La Grande Guerre. Wij in Nederland hebben het geluk gehad toen neutraal te kunnen blijven. Wel kregen we ruim 1 miljoen vluchtelingen te logeren, vaak jarenlang. Alleen al Maastricht ving 15.000 Belgische vluchtelingen op. Vluchtelingen bleven komen totdat de hoogspanningsleiding rondom België getrokken werd. Toen was het levensgevaarlijk om er door heen te kruipen. Maar wat is er toentertijd eigenlijk in België gebeurd? Met name rondom Luik waar twaalf onneembaar geachte vestigingen de stad moesten beschermen.

Het is een tocht die enkele korte steile hellingen kent (12%), zorg dus voor een goede conditie van de wagen, zeker de remmen! Tempo omhoog maakt niet uit, het zijn verkeersluwe weggetjes. Vanaf die hellingen heb je fraaie uitzichten en leer je de Maasvallei kennen zoals je het waarschijnlijk nog nooit gezien hebt.

Verzamelen met koffie en vlaai is om 10:00 uur bij Brasserie onder de brug bij Vroenhoven (Maastrichtersteenweg 212 Riemst, België) net over de grens bij Maastricht. Je merkt meteen dat je in het buitenland bent met een terras dat tientallen meters boven het water van het Albert kanaal hangt! Ook dit is een historische plek, een fort uit de Tweede Wereldoorlog. Al snel zullen de eersten vertrekken, wij adviseren in groepjes van maximaal vijf auto’s.

Brasserie Onder de brug

Via het Jekerdal en de landerijen van de Haspengouw volgen we een afwisselende route door Waalse dorpjes met Franse sfeer, langs kastelen, kerkjes, etc.
Het keerpunt is het UNESCO fort Loncin. Dat is een driehoekig fort met mooi museumpje. Daar beginnen we met een korte film om een betere indruk te krijgen van de strijd die hier geleverd is. En leren we wie Dikke Bertha was.

Fort Loncin (foto Wikipedia)

In Wallonië is het niet gemakkelijk een gezamenlijke lunch te regelen. In het routeboek zult u een lijst met mogelijke locaties vinden, van een frietkot met Luikse ballen tot een kasteelpark waar je niet zo gauw komt. Met mooi weer is picknicken ook een aanrader zoals de Engelse oldtimerclubs vaker doen, een plaid in een parkje, rieten mandje met lekkers, et cetera. We hebben een heerlijke bakker opgenomen voor uw echte baguette. Spreek onderling af om met mooi weer gezamenlijk een picknick te houden, wel zo gezellig!

De afsluiting met borrel vind rond 17:00 uur plaats op Buitengoed Slavante, het mooiste terras van Nederland met uitzicht op ons fraaie Franse auto-design! Achter de mergelmuur ziet u de oudste wijngaard van Nederland en de Maas. Via een colletje van de derde categorie en haarspeldbochten bereikt u de parkeerplaats boven. Er is normaal plek voor 20 auto’s, waarschijnlijk passen we er niet allemaal op. De laatste auto’s parkeren dan onderaan. Meld a.u.b. als je slecht ter been bent, zodat we een plek reserveren. De serre is voor ons gereserveerd en je kunt zelf de consumpties afhalen die je wenst en meteen zelf afrekenen.

Adres
Slavante 1
Maastricht

Voor wie dat wil, een heerlijk twee gangen diner voor € 29,- voor maximaal 40 personen.

Omdat de deelnemers op verschillende tijden binnen druppelen beginnen we met een borrelplankje: bruschetta, seizoenssoepje en een carpacciobonbon (per persoon). Dan als hoofdgerecht de keuze uit onderstaande geserveerd met kommen frites en salade op tafel, die de obers graag nog een keertje bijvullen.
– Luikse ballen
– Zoervleis
– Stoofpotje van linzen (vega)

Dranken en eventueel en dessert zijn voor eigen rekening.
Voor diegenen die van verder weg komen, van daaruit ben je zo weer op de A2.

Voor de horeca en het museum moeten we wel weten of je die wilt bezoeken EN of je aan het diner wilt deelnemen (geef s.v.p. aan welke maaltijd je kiest).

Kosten per auto voor het routeboek: € 8,-
Start met koffie en vlaai € 7,- per persoon (moeten we gezamenlijk afrekenen).
Diner € 29,- per persoon.
Dranken, lunch en museum zijn voor eigen rekening.

Aanmelding via Google Docs, Klik op deze  link.

De inschrijving is definitief na betaling op NL67 ABNA 0434 009 946 t.n.v. Citroën ID/DS Club Nederland. Voor onze buitenlandse vrienden BIC AABNNL2AXXX

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Midden- en Zuid-Limburg kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Midden- en Zuid-Limburg aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Midden- en Zuid-Limburg. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue