Select your language

Lezing Maastrichtse autopioniers

Lezing en presentatie boek Maastrichtse autopioniers door Jac Maurer

Deze lezing wordt georganiseerd door de Snoekenvrienden en staat ook weer open voor de leden van de Citroën ID/DS Club Nederland.

Dinsdag 22 maart
Eetcafé Bonjour
Kruisberg 2
6231 RK Meerssen

Inloop vanaf 19:00 uur; de lezing begint om 20:00 uur.
Om de lezing zo ongestoord mogelijk te laten verlopen verzoeken wij je vriendelijk om voor 20.00 uur aanwezig te zijn.

Jac Maurer heeft onlangs een boek uitgegeven met als onderwerp de eerste automobielen in Zuid-Limburg. Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken Gebr. Nefkens N.V, een eeuw autohistorie en Renault, 100 jaar in Nederland. Nu dus zijn boek Maastrichtse autopioniers.
Maastricht zonder auto’s is nu ondenkbaar. Vóór 1900 wisten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog een zeldzaamheid in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toentertijd de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.

In deze lezing wordt antwoord gegeven op vragen als wie zijn de Maastrichtse autopioniers? Hoe zien de eerste auto’s er uit?  En wie verkoopt ze? Het verhaal in dit boek – tot 1940 – wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd.
Zichtbaar wordt hoe de auto zelf evolueert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxe paardje van de rijken zich ontwikkeld heef tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook hoe Maastricht veranderde door de komst van auto’s. Met de vestiging van de eerste importeurs van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac komt ons hier uitgebreid over vertellen en de presentatie wordt ondersteund met unieke historische beelden van auto’s en garagebedrijven.

De keuken is weliswaar gesloten maar hapjes zijn te bestellen voor eigen rekening.
 De koffie bij ontvangst en in de pauze wordt weer aangeboden door de Citroën ID/DS Club Nederland.
 Na de lezing is er nog ruimte om met een drankje gezellig na te praten en voor de liefhebbers onder ons is er gelegenheid om het boek gesigneerd en al door Jac aan te schaffen voor € 25,-.

Reserveren/aanmelden

Gezien de beperkte ruimte is het wenselijk om je van te voren aan te melden, dit kan bij Leo van Valen, e-mail: dspecial@home.nl

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Midden- en Zuid-Limburg kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Midden- en Zuid-Limburg aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Midden- en Zuid-Limburg. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue