Select your language

Lezing Henry de Ségur Lauve & Citroën

Donderdag 23 mei

Lezing: hoe kon het dat een Amerikaanse industrieel ontwerper voor Citroën honderden schetsen en maquettes ging maken? En wat was de laatste “echte” Citroën?

Een mooie samenwerking tussen uitgeverij Citrovisie en CitroExpert leverde vorige maand het boek Henry de Ségur Lauve & Citroën op, over een wonderlijke kant van ons geliefde merk. Je hebt er al iets over kunnen lezen in het februarinummer van La Bombe Citroën. Thijs van der Zande van Citrovisie komt ons weer op enthousiaste wijze vertellen over deze industrieel ontwerper, zoals altijd gelardeerd met vele fraaie illustraties en over de laatste echte Citroën.
Op een dag in 1960 organiseerde het Franse consulaat in Detroit een cocktailparty. Vanwege zijn kennis van de Franse taal werd ontwerper Henry De Ségur Lauve uitgenodigd als tolk. Op het feest ontmoette hij Pierre Bercot, de directeur van Citroën. Ze raakten aan de praat over het Citroën-design en Bercot nodigde De Ségur Lauve uit voor een tweede ontmoeting in Parijs. Dat gesprek verliep positief. In mei 1960 tekende De Ségur Lauve een samenwerkingsovereenkomst met Citroën om ontwerpen te maken die pasten bij de smaak van de Amerikaanse consument.

Vanaf dat moment kwam De Ségur Lauve ieder jaar met een behoorlijke hoeveelheid schetsen voor nieuwe modellen met een onmiskenbare Amerikaanse invloed. De eerste ontwerpen doen soms nog denken aan gefacelifte DS’en, maar al snel lijken ze meer op ruimtevaartuigen dan op auto’s voor dagelijks gebruik. De Ségur Lauve had toegang tot Citroëns ontwerpstudio en kon zien met welke ontwerpen de designers bezig waren, zodat hij op basis van die modellen ‘veramerikaanste’ varianten kon maken. Voorbeelden hiervan vind je in dit boek bij de voorstellen voor de Citroën CX of het interieur van de Citroën SM. Een groot deel van De Ségur Lauves spectaculaire ontwerpen belandde in het Citroën-archief en werd vergeten. In dit boek wordt dit werk na ruim 50 jaar voor het eerst op een prominente manier getoond. Een uniek stuk Citroën-historie!

 

Deel twee van de presentatie staat in het teken van de laatste ‘echte’ Citroën. Dat roept natuurlijk allereerst de vraag op wat we dan precies verstaan onder een echte Citroën. Aan welke eisen moet een Citroën voldoen om tot een echte gerekend te worden? Het model dat dan uiteindelijk overblijft als allerlaatste echte Citroën heeft een heel bijzondere geschiedenis. Niet alleen de auto zelf, maar vooral alle intriges en ontwikkelingen er omheen zijn interessant. Zelfs de Franse politiek heeft zich ermee bemoeid en op een gegeven moment werd het Citroën-project zelfs door de geheime dienst gebruikt om te spioneren. Spanning en sensatie dus en tijdens de presentatie zal Thijs er alles over vertellen.

Wederom een interessante lezing in ons nieuwe stamcafé: eetcafé Ut Gaols Heukske in het centrum van Geulle. Met voor wie dat wil vooraf een gezellig diner, gratis koffie bij binnenkomst, een pauze met een vers getapt (alcoholvrij) biertje en na afloop nog even napraten.

Wil je mee eten, geef dat dan per omgaande door aan Mieke: e-mail:  regio-midden-en-zuid-limburg@citroeniddsclub.nl
Vlees, vis of vegetarisch

Menu van eetcafé Ut Gäöls Heukske
Voorgerecht: venkel-preisoep of chorizo kroket met piccalilly of geitenkaaskroket met mango
Hoofdgerecht: beenham met Hongaarse champignonsaus en aardappelkroketjes of Scholfilet met zomergroente.
Vegetarisch: gevulde portobello

Tijden
18:00 uur: voor wie wil mee eten een tweegangenmenu voor € 19,50.
19:30 uur: zaal open voor de anderen, ontvangst met gratis koffie of thee. Met een bonnetje om het overzichtelijk te houden voor de kassa.
20:00 uur: aanvang lezing.
21:00 uur: een korte pauze.
Na afloop nog gelegenheid voor bijpraten.

Abonneren op regio-updates

Leden van de regio Midden- en Zuid-Limburg kunnen zich abonneren op updates van de agenda van regio. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink agenda regio Midden- en Zuid-Limburg aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw item aan de regio-agenda toegevoegd wordt. Hetzelfde kun je doen voor de nieuwsbrief regio Midden- en Zuid-Limburg. Nadat je de vinkjes gezet hebt, afsluiten met aanpassen. Het verzenden van nieuwsbrieven buiten de club om wordt hiermee overbodig.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue