Select your language

La Bombe Citroën 12/23

December 2023 – nr. 434

Editorial: Pijlers voor de lens

We hebben het laatste nummer van 2023 weer bij jullie op de mat liggen. Hiermee sluiten we de
coverserie af waarin we in beeld wilden brengen wat misschien niet altijd bekend is. In dit nummer vertellen de vrijwilligers van het magazijn en de technische commissie al hun verhalen samen. Op de coverserie hebben we dit jaar veel positieve reacties gehad, wat altijd leuk is. Hartelijk dank voor de noeste werkers achter de schermen dat ze hun verhaal wilden delen. Ook dank ik Koen van der Lee voor de karaktervolle portretten die hij heeft gemaakt. Volgend jaar komen we met een nieuwe coverserie. Namens de voltallige redactie wens ik jullie alvast hele fijne feestdagen!

Gerald Willemsen

De steunpilaar onder de ID/DS-club

“Het Espace Technique is een soort doe-het-zelf garage. Dankzij hun jarenlange ervaring, hun kunde en kennis zijn de vrijwilligers die het onderdelenmagazijn en het Espace Technique Rob Lageveen van de Citroën ID/DS Club Nederland draaiende houden onmisbaar voor het kerndoel van de vereniging: het op de weg houden van deze klassieker.

Modelauto met afstandsbesturing

Wie wel eens zijn vingers in een bestuurbaar DS21-model heeft gestopt om bijvoorbeeld het linker knipperlicht te activeren zal dit heel voorzichtig doen. Beducht om te voorkomen dat een onderdeel onverhoeds afbreekt. Maar wat nu te doen als ook je (klein)kinderen het model willen bewonderen en je niet wilt dat het model beschadigd raakt? En je wel graag wil stimuleren dat de liefde voor de DS bij hen kan opbloeien? Abe van der Werf en Bote Folkertsma verzonnen een list.

La Rochelle 1975

Marc Noordink dook in zijn foto-archief en kwam boven met een mooie herinnering: “Net als alle jaren vanaf 1967 ging onze zomervakantie in 1975 naar Frankrijk; mijn ouders, mijn jongere broertje en ik. De Atlantische kust was ons al bekend, maar de laatste drie jaar hadden we de vakantie in de Hérault doorgebracht. Mijn moeder, die het uitzoekwerk altijd deed, had voor 1975 weer haar zinnen gezet op de Atlantische kust. Dit keer wat hoger en het werd Les Mathes (vlakbij Royan) in de Charente-Maritime.”

390km met een MG op de trailer achter een DS

Een merkwaardige memorialrit, autohistorie herschreven 130 jaar nadat de eerste auto door Nederland reed. Iedereen weet dat de eerste auto een Benz was, een driewielig wagentje uit 1986 met een viertakt benzinemotor met jawel 0,75pk. Uitgevonden door Carl Benz maar dankzij zijn vrouw Bertha gefinancierd en bekend geworden. Carl bleef het wagentje verbeteren tot ergernis van Bertha. Het gehele familiekapitaal en leningen gingen er aan op. Op 5 augustus 1888 maakte ze daarom met haar twee zoons stiekem de eerste rit van Mannheim naar Pforzheim. Dat is heen en terug 192km!

Het FEHAC Register Mobiel Erfgoed is (bijna) klaar om gevuld te worden!

Het heeft even geduurd, zo’n 15 jaar denken en praten, vallen en opstaan, maar het Register Mobiel Erfgoed is in een proefopstelling klaar. Nu volgt de definitieve versie en die gaat na een grondige test en evaluatiefase gevuld worden.

 

 

 

 

 

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue