Select your language

La Bombe Citroën 10/21

Nr. 412 – oktober 2021

Editorial
Heilige koeien

Ik zie wel overeenkomsten tussen de koe en de auto. Nog niet zo lang geleden waren ze allebei zo ongeveer heilig in onze samenleving. De koe stond voor Hollands glorie en de auto voor welvaart. Tijden veranderen waarbij de status van zowel de koe als de auto afbrokkelt en het publiek de eigenaren van beide alleen nog maar als stikstofvervuilers ziet. En dat zijn het ook, als je sec naar een auto of naar een koe kijkt. In breder perspectief kan het wel degelijk anders zijn. Als liefhebber en eigenaar van zowel een paar old skool auto’s als een tweetal Limousin koeien en een waterbuffelbonuskalf moet ik nog al eens verantwoorden waarom ik zo weinig met de wereld op heb. Inderdaad, mijn DS stoot stikstof uit. En niet zo’n beetje ook. Mijn veestapeltje doet daar nog een schepje bovenop. Maar daartegenover neem ik voor korte ritjes vrijwel altijd de fiets, wek ik mijn eigen elektriciteit op en vlieg ik vrijwel nooit. De koeien begrazen een natuurweide, zijn onderdeel van de stikstofkringloop en stimuleren daar de biodiversiteit en het bodemleven. Ik ken veel DS-rijders die actief bezig met de transitie naar duurzamer rijden en leven. Evenals veehouders in mijn omgeving met visie die werk maken van natuurinclusieve landbouw. Soms worden oordelen te snel geveld.
De coverstory Beesten in beeld laat de combinatie DS en dier zien vanuit het perspectief van de camera. Verder gaan we in op octrooien die Citroën voor de DS heeft vastgelegd. De DS en het Schip van Theseus brengt ons een originele ID19 om van te watertanden. En om het zomergevoel nog even vast te houden, neemt een vierdeurs cabrio ons mee naar de Bloemenrivièra. Episch.

Gerald Willemsen

DS-Privé
Beesten in beeld

In bijna ieder familiealbum zitten wel foto’s van dieren: honden, katten, paarden, zelfs stieren. Vooral honden vormen een onderdeel van het dagelijkse leven van de familie. Het zijn trouwe en onvoorwaardelijke huisgenoten. Daarom vind je ze in vrijwel elk fotoalbum. Want ook aan huisdieren koesteren we dierbare herinneringen. Honden kennen geen voorbehoud. Ze blijven trouw, ongeacht wat er gebeurt. Een hond is je beste vriend, een kameraad. Ze stellen geen vragen, zijn altijd blij als je thuiskomt. Max, Bella, Pip, of Flynn, spelend met de kinderen in de tuin, met een stok of bal in hun bek. Of tevreden op schoot bij het baasje of het vrouwtje. Het zijn net mensen en zo worden ze meestal dan ook gefotografeerd. Maar je hond portretteren bij een auto? Ja, huisdieren worden net zo goed gefotografeerd met de Agfa Clack of Kodak Instamatic met een heilige koe om ze integraal deelgenoot te maken van de welvaart van de jaren zestig.

Espace Technique
Gelijkstroomdynamo’s en 123-ontstekingen

Een paar jaar rijd ik nu al rond met een 123-ontsteking in mijn ID21F Break uit 1966. Ik was over deze ontsteking matig tevreden, want ik heb nu niet bepaald ervaren dat de auto daarmee in alle opzichten beter liep. Aan de andere kant: een elektronische ontsteking zou beter moeten zijn: geen inbrandende contactpunten, geen noodzaak tot regelmatige afstelling en veel betrouwbaarder dan de originele elektromechanische ontsteking.

Een godin ophemelen

Dat de goden van tijd tot tijd neerdalen ter aarde is in de mythologie niet ongebruikelijk. Na een hoogtepunt op aarde dat veelal de crux van de mythe vormt, zal de terugreis vermoedelijk zonder al te veel pech onderweg verlopen zijn. Want daar hoor je relatief weinig over. Toch viel mijn oog recentelijk op een verzoek om assistentie bij het weder-ophemelen van een godin.

De DS en het Schip van Theseus
Deel 2: Balanceeract

In deel 1 van De DS en het Schip van Theseus vroeg ik mij af wat onze DS’en nou eigenlijk onze DS’en maakt. Dat dat voor iedereen anders is, blijkt wel uit de vele variaties, uitvoeringen en aanpassingen die we voorbij zien komen op clubevenementen, in La Bombe Citroën en op het web. In deel twee van Het Schip duik ik verder in deze vraag samen met de eigenaar van een ongerestaureerd pareltje van een ID19.

Citrotech ontsnapt aan vlammenzee

In de zomer is er bijna een eind gekomen aan het bestaan van Citrotech. Het bedrijfspand van het naastgelegen bedrijf Rhodos Wellness is door een grote brand in zijn geheel weggevaagd. Het bedrijf verkocht zwembaden, sauna’s en andere wellness gerelateerde artikelen. Door onder andere zwembad-chemicaliën heeft de brand zich snel kunnen verspreiden.

Een epische reis naar de Bloemenrivièra
Spelen met verwachtingen als levenskunst

Verwachtingen bijstellen. Tijdens onze derde epische reis, dit keer naar de Bloemenrivièra, besefte ik dat het hebben van een oldtimer daar eigenlijk om gaat. Je kunt plannen maken tot je scheel ziet, het gevoel hebben dat alles maakbaar is, maar je hebt dus maar weinig invloed op de loop der dingen. Ik tenminste. Dat maakt het leuk en dat maakte me tegelijk nederig. Het hebben van een DS draait dus helemaal niet om wiellagers, krukaspoelies of ‘concoursstaat’. Zwart van de olie en chagrijnig dat ik weer een moer kapot had gedraaid kwam ik tot het besef dat de pret pas komt als je met je verwachtingen kunt spelen. Een mindgame, we deden deze reis ons uiterste best.

Column Rolph: Making and Breaking

De mens en vooral het verschil in karakter van de mens is een mooi iets. We zijn allemaal uniek op onze eigen manier met allemaal onze positieve en negatieve eigenschappen. In ons leven vinden we mensen waar we het extreem goed mee kunnen vinden, maar onderweg kom je er ook een paar tegen waar het minder mee klikt. Dat is een mooi goed natuurlijk, want het geluk om de juiste personen treffen is waar we allemaal van kunnen genieten.

En natuurlijk nog veel meer!

Loading…
Loading…

Bienvenue