Select your language

La Bombe Citroën 06/23

Nr. 430 – juni 2023

Interview van de maand: Nico Eskes
‘Ik wil het altijd begrijpen’

We zitten op tuinstoelen in een spiksplinternieuwe garage. Vier dagen voor ons gesprek is het glas erin gegaan, een paar uur voor het gesprek zijn de ramen gezeemd en is de ruimte aangekleed met schiettrofeeën, schildjes, foto’s, enzovoorts. De oude kalenders draait Nico aan het begin van de maand om naar de volgende auto. “Ik ben meer autoliefhebber dan citrofiel”, zegt Nico. In zijn garage staan een zeegroene CX club 2000 Athena, een witte BX en een DS23 in de kleur Bleu Mauritius, een blauwtint die tussen 1994 en 2010 gebruikt is voor de Berlingo, C3, Xantia, XM, Xsara, Picasso, ZX en Saxo. De oorspronkelijke kleur was Brun Scarabée, maar die heeft de vorige eigenaar veranderd. Voor het huis staan nog een XM en een C5 Aircross; de laatste is voor dagelijks gebruik. In de buurt staat een C6 in een aparte garage. Nico heeft een T-shirt aan waar toevallig net zijn hele collectie auto’s op staat; alleen de SM heeft hij (nog) niet. Nico is voorzitter van een lokale algemene oldtimerclub en is daarnaast met elk type Citroën dat hij bezit, lid van de betreffende club. In onze ID/DS-club is hij algemeen lid in het bestuur van regio Zeeland. In het kader van “Wat je kunt afkijken bij anderen, hoef je niet zelf te bedenken”, ben ik benieuwd naar overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende clubs. En ook naar het waarom van de collectie van de autoliefhebber met de autoverzameling die voor 100% uit Citroëns bestaat.

Fake news
De ontmaskering van de mythe van 6 oktober 1955

In een aflevering van Top Gear – destijds in 2010 door de BBC uitgezonden – beweert Richard Hammond zonder blikken of blozen, dat op de eerste dag van de Parijse Autosalon dat er 12.000 DS19’s op een dag verkocht zijn. Aanleiding om eens te gaan onderzoeken of dat wel kan, 12.000 auto’s verkopen in een enkele dag.

De DS in de VS

Laat ik voor de verandering eens beginnen met de conclusie van dit verhaal. In retrospectief was de kans op een commercieel succes van de DS in de VS even groot als een constructief gesprek tussen Voltaire en Donald Trump. Voltaire, u weet wel, de man die ooit in een debat opmerkte: “Mijnheer, wat u zegt is totale nonsens maar voor het feit dat u dat mag zeggen zou ik willen sterven.”

 

Loading…
Loading…

Bienvenue