Select your language

La Bombe Citroën 05/21

La Bombe Citroën nr. 409 mei 2021

Editorial
Verbazingwekkend

Als redactie stemmen we de inhoud van La Bombe Citroën per uitgave af. Dat doen we meestal om de twee maanden en de laatste tijd natuurlijk online. En ja we missen de koffie, de meegebrachte broodjes, koeken en vlaaien, de drukte van het aangrenzende magazijn en het kijken naar elkaars DS’en. We missen het echte teamgevoel zeg maar. Maar we mogen helemaal niet klagen omdat het redactiewerk eigenlijk gewoon door kan gaan, in tegenstelling tot andere clubactiviteiten. Verrassend is het dan wanneer we de inhoud van een gepland nummer toch op de schop zetten omdat er, vaak op het allerlaatste moment nog interessante zaken op ons pad komen, waarvan we vinden dat we die toch mee moeten nemen. Zo kreeg ik onlangs een mailtje van clublid Herbert Mooij. Hij wist te vertellen wie de dame was die op een foto in de advertentie op voorlaatste pagina van het maartnummer de kippen voerde. Dat is dus een foto uit de jaren vijftig. Ook wist hij de contact te leggen met haar zoon, een Amerikaan. Ik vind dat verbazingwekkend. Daarnaast overleed Robert Opron op 29 maart, een dag voor onze deadline. Zo’n ontwerper als Opron die met zijn automobiele oeuvre echt veel voor het straatbeeld heeft betekend verdient meer dan twee regels of de afdruk van zijn bidprentje. En hup, met een paar mailtjes en appjes gingen de schouders eronder en presenteren we jullie nu die ingelaste stukken. Over team-gevoel gesproken.

In het meinummer lezen jullie verder veel over banden, kunnen jullie genieten van prachtige familiekiekjes en het verhaal erachter en niet onbelangrijk, nodigt het bestuur alle leden uit voor de online algemene ledenvergadering van 29 mei. Wellicht zien we elkaar dan.

Gerald Willemsen

Robert Opron (1932-2021)
De stilist is een gevoelige ingenieur

Sinds 29 maart 2021 is de derde neus een wees. Op die dag overleed Robert Opron, de man die in 1967 de voorkant van de Citroën DS opnieuw modelleerde. Hij werd 89 jaar.

DS-Privé: Familiekiekjes

Op familiefeestjes worden ze gemaakt: familiekiekjes. Iedereen heeft ze er wel een aantal thuis, in een fotoalbum of ingelijst aan de muur. Soms liggen ze verstopt voor de buitenwereld in een lade. Kiekjes gemaakt ter gelegenheid van een officieel moment: een trouwerij, de verjaardag van oma na een copieuze gezamenlijke maaltijd met de hele familie op zondagmiddag. Het gouden huwelijk van je ouders, de nieuwe Citroën ID of DS19 van vader. Dat is hét moment om vast te leggen. Met de hele familie bij een feestelijke gelegenheid op een foto. Het zijn heugelijke ogenblikken, want er is iets te vieren. Tegelijkertijd gaat het om intieme privémomenten. Want voor iedere deelnemer heeft de foto een eigen betekenis, een eigen herinnering. En voor de pater en mater familias is het een gelegenheid om tevreden op het leven terug te kijken. Familiekiekjes zijn een fenomeen van alle tijden.

Onderhoud en reparatie van de waterpomp

Het is voor de technische hobbyist altijd weer een feestje om een defect DS-onderdeel op de werkbank te krijgen en de drie vragen te beantwoorden: wat is de oorzaak van het defect, hoe demonteer ik dit onderdeel en is het mogelijk het zelf te repareren?

Een Bentley en een Citroën

Of: hoe een Amerikaanse actrice, de ex van Miles Davis en Norman Mailer, bijna drie jaar na haar overlijden opduikt in een advertentie in een ledenblad van een Nederlandse oldtimervereniging.

Opgelicht: Kalverliefde, een jongensverhaal…

Het is februari 2018 jaar dat ik op slag verliefd werd of een DSuper. Ze werd aangeboden op LeBoncoin. Prachtige foto’s en slechts 38.000 km gereden. De documentatie loog er niet om: een volledige historie, een gedetailleerd verslag van de cosmetische verbeteringen en zelfs de stickers die tijdens productie geplakt waren in de diverse carrosserie delen, waren zorgvuldig in een mapje bewaard. De auto leek werkelijk als nieuw. 

Lekke banden tijdens de vakantie, is dat toeval?

Een aantal jaren geleden las ik in La Bombe Citroën een verhaal van iemand die met zijn DS voor de eerste keer met vakantie ging naar Frankrijk en ik geloof vier lekke banden had. Een aantal buitenbanden waren kapot en moesten worden vervangen. Hij werd er moedeloos van en riskeerde dat de familie nooit meer met de DS met vakantie zou willen!

En natuurlijk alle vaste columns, de cartoon, de advertenties, de agenda en mededelingen van het bestuur. Kortom, alweer een goed gevuld nummer.

Loading…
Loading…

Bienvenue