Select your language

In memoriam: Robert Opron (1932-2021)

Op 89-jarige leeftijd is 29 maart een van de meest invloedrijke autodesigners, Robert Opron, overleden. Citroën DS-liefhebbers kennen hem vooral van het ontwerp van de derde neus met de meedraaiende koplampen achter glas. Opron, ooit ontwerper van huishoudelijke apparaten, heeft zijn sporen nagelaten bij verschillende Europese autofabrikanten.

Opron komt in 1962 bij Citroën. Daarvoor was hij in dienst bij Simca. Van 1962 tot 1964 werkte hij onder de regie van Flaminio Bertoni. Deze laatste was verantwoordelijk voor onder meer de Traction Avant, Deux Cheveaux en de DS. Na Bertoni’s dood in 1964 werd Opron hoofd van de afdeling ‘Style’ van Citroën.
Naast de derde neus van de DS was Opron verantwoordelijk voor het ontwerp van de Citroën SM, GS, CX en Dyane.
In 1975 gaat Opron werken voor Renault. Hier ontwerpt hij onder meer de Renault Alpine, de 21, 25, Fuego en de Espace (1985). Met name die laatste is in Europa een belangrijke trendsetter geweest op het gebied van MPV’s. Ook is Opron verantwoordelijk voor het ontwerp van de Alfa Romeo SZ, een compromisloos gelijnde sportwagen die in Italië de bijnaam Il Mostro kreeg.
Kenmerkend voor concepten van Opron zijn de grote, panoramische achterruiten (bijvoorbeeld bij de Citroën Ami 8 Berline, GS, SM en CX, Renault 11, Fuego en Renault 25 en de Citroën CX). Naast veel aandacht voor aerodynamica in het design, is de afwezigheid van stootstrips op de flanken van zijn auto’s opvallend te noemen.
Robert Opron is onderscheiden als Chevalier de la Légion d’Honneur.

Loading…
Loading…

Bienvenue