Select your language

Citroën DS JRD

De meeste modellen van JRD waren in blauw en oranje, met een interieur van kunststof uit één stuk. Ze hadden ook een te hoge voorruit.

Kleine Godinnetjes (1)
Citroën DS JRD (Jean Rabier et Donnot)

Montreuil-France (1957)

Schaal 1/42

Tekst & foto’s Marten Boersma

Kleine autootjes zijn meer dan een modelletje of de waarde die er tegenwoordig voor staat. Modelautootjes kunnen niet alleen een nostalgisch gevoel oproepen, maar zorgen daarbij ook voor een intense beleving van de toeschouwer door hun sfeer, karakter of uitstraling. Er zijn nogal wat kleine Citroën DS’en als speelgoed gemaakt en ze worden nog steeds volop gefabriceerd, zij het nu meestal als standmodel: een model voor de mooi, om te bekoren. Beide soorten heb ik bijna negen jaar geleden gebundeld in een boekwerk waarin 5000 kleine DS-miniaturen de revue passeren. Het was uit bezetenheid, een vervolmaking van mijn verzamelmanie. Was het boek min of meer opgezet als een encyclopedie, hier is het mogelijk om modelletjes uitvoeriger te bespreken. In een willekeurige volgorde en met grotere afbeeldingen.


Le fantôme réapparaît schreven de makers van de heruitgave van de JRD Citroën berline en cabriolet in 1985 in hun flyer. Zij waren daarmee een van de eersten die oude autootjes om mee te spelen opnieuw leven inbliezen. Maar dit keer niet om mee te spelen, maar om te verzamelen. De prijzen waren dan ook geen speelprijsjes.

 


De originele JRD DS cabriolet haalde vaker dan eens een verkoopbedrag van rond de 800 Nederlandse florijnen op modelautobeurzen tussen 1979 en 1985. De DS cabriolet was in de schaal 1/43 van metaal vrij uniek in modellenland. Naast de JRD was er de onbekende Cherryca Phenix uit Japan, maar verder niets! Standmodellen, heel gedetailleerd en gemaakt om er het mooie vanaf te kunnen kijken, werden toen nog niet geproduceerd. Het was allemaal nog speelgoed tot 1985.

Officieel waren de JRD’s in de schaal 1/42, maar ze passen prima bij andere modellen van Zamac. Dat is een metaallegering waar modelauto’s van worden gemaakt.

Onmogelijk te vinden kleur grijs, maar echt uit de vroege JRD DS-jaren.

De JRD berline was lange tijd minder kostbaar in tegenstelling tot de cabriolet. Inmiddels is het op enkele kleurvarianten na, omgekeerd. Dit komt door de jarenlange productie van deze heruitgave, die in vele kleuren en uitvoeringen op de markt kwam. Dit gold ook voor de cabriolet. Ze werden gemaakt in dezelfde matrijzen als de oude JRD’s. Op de foto zie je de complexiteit van die matrijzen. Ze wegen net zoveel als een paar zakken cement. Het is verdwenen vakmanschap.

Oude matrijs van de JRD DS cabriolet uit 1961.

Vandaag de dag scannen modelautofabrikanten een echte auto of een schaalmodel. Daarna maakt men digitaal tekeningen en wordt op basis daarvan de matrijs vervaardigd. Modellen worden bijna ‘te goed’, maar ze vormen wel een mooi contrast met de oude modellen, waarin toch meer karakter en sfeer in verborgen zit. Wat miniatuurfabrikanten nu brengen is misschien té gelikt, maar misschien is dat ook waar voor je geld.

Het is nog altijd de vraag of de zwarte een originele kleur is. Wel staat vast dat deze al heel veel jaren in een Franse collectie aanwezig is.

De berline kwam oorspronkelijk in de kleuren van de bijgaande foto’s. Sommige zijn buitengewoon schaars, andere wat minder. Het model had afwisselend glanzende en een meer matte lak. Ook had het geen interieur. Wel stevige ramen die meestal nog heel zijn voor zo’n oud model.

Meest gangbare kleuren van de oude JRD DS.

De heruitgave van de JRD werd door Yves Blin de Belin in andere kleuren gespoten. Ze glanzen altijd en er zaten kopie-doosjes bij. De velgen zijn niet langer van Zamac zoals bij de oude versie, maar van gedraaid aluminium. Toch was de groep van Mr. Jungblut, Blin de Belin en Siry niet de eerste die een kopie van deze DS cabriolet maakte.

Saris DS cabriolet met breedstralers.

Jan Saris was hen al voor in 1979. Toen hij hoorde dat hij een ernstige ziekte had, wilde hij wat leuks nalaten. De JRD cabriolet was een model die hij niet in een complete, mooie staat in zijn collectie had. Hij besloot het te proberen in gips en met verf. Het resultaat was beter dan je zou verwachten. Hij maakte er ook eentje met breedstralers, extra lampen op het voorspatbord. De doosjes zijn ook uit 1979, maar leverde hij er toen niet bij, omdat JRD wel eens rechten zou kunnen claimen daarvoor.

Leuk toch, die DS-modelletjes?

Abonneren op updates Kleine Godinnetjes

Leden van de Citroën ID/DS Club Nederland kunnen zich abonneren op updates en nieuwe verhalen van de serie Kleine Godinnetjes. Ga hiervoor naar deze pagina van de website en vink Kleine Godinnetjes aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuw artikel gepubliceerd is. Nadat je vinkje aangezet hebt, afsluiten met aanpassen.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue