Tekst Rob Hoen
In de zevende editie van DS Podcast gaat Hans Groenhuijsen in gesprek met twee Nederlandse DS-liefhebbers die in den vreemde wonen. Peter Schuring woont al bijna een kwart eeuw in Frankrijk en Eric van der Hoeven geniet al bijna twee jaar van zijn pensioen in Portugal. Beide heren zijn gek van de Citroën DS Cabriolet. Eerstgenoemde bouwt ze zelf in Frankrijk, de ander geniet van het rijden over Portugese wegen met zijn DS21 Décapotable.
Peter Schuring
De in Den Haag geboren Peter Schuring (1952) verhuisde al in zijn jonge jaren met zijn moeder naar Amsterdam. Na zijn middelbare school aan het Amsterdamse Lyceum ging hij rechten studeren aan de UvA. Na het behalen van zijn kandidaatsexamen ontdekte hij al snel dat hij geen toekomst voor zich zag als jurist. Hij koos voor omscholing voor volwassenen en kwam in de metaalbewerking terecht. Als hij kon lassen zou de wereld er heel anders uit gaan zien. Toen al was hij verknocht aan oude auto’s. Na zijn middelbare school kocht hij een Traction Avant. Toen werd door iemand gevraagd of hij zijn auto kon onderhouden. Sindsdien is dat nooit meer opgehouden.
Rond 1980 begon hij een garagebedrijf of hobbywerkplaats in de rosse buurt van Amsterdam. In 1984 (de Citroën DS was toen bijna tien jaar uit productie) begon hij samen met Dan Davidson DS’en te zoeken in Frankrijk om deze op te knappen en te verkopen. Daaruit is Auto Renaissance ontstaan. Na tien jaar scheidden hun wegen na een heel prettige samenwerking. Ze zijn overigens nog steeds goede vrienden. Peter begon een nieuw garagebedrijf in Ouderkerk aan de Amstel: L’Universe de la DS. Maar in de tussentijd had hij een huis in Frankrijk gekocht en besloot hij het hele bedrijf te verhuizen naar een plek in het departement Marne. Zijn interesse was intussen meer naar de DS cabriolet verschoven en dat is nu zijn specialiteit. Hij bouwt ze zelf, die nep-cabriolets. “Het enige verschil is het nummer. En wie maalt er nu over een chassisnummer?”
In ieder geval is de passie nooit overgegaan. Nog steeds sleutelt hij dagelijks aan een Citroën DS. Peter beleeft er het meeste plezier aan om met twee veerbollen, een kistje gereedschap, een paar liter hydraulische olie en een accu afgezet te worden bij een DS-schuurvondst om vervolgens de boel lopend te maken en dan naar Nederland te rijden. Een paar jaar geleden had hij in het Franse Brive tien DS’en gekocht; elke twee weken maakte hij er eentje lopend. Zo zijn ze alle tien rijdend naar Nederland gekomen. Overigens is hij ook verantwoordelijk voor een prachtige schuurvondst in Marseille van een Citroën DS19 uit 1956, waarover op deze website een uitvoerig artikel gepubliceerd is.
Peter rijdt dagelijks in een DS, zo’n 3.000 km per maand. Het is een geweldige auto waar hij iedere dag van geniet: degelijk, betrouwbaar en een DS rijdt nu eenmaal fantastisch.
Peter heeft ook zijn relatie met Marion Hooning te danken aan de Citroën DS. Bijna 20 jaar geleden werd hij gebeld door een vrouw die vroeg of ze zijn DS Break mocht lenen omdat haar broer was overleden. Die wilde ze graag in een DS Break naar zijn begraafplaats rijden met zijn dochters. Ze was via DS Keyzer naar Peter verwezen. Zijn break was bepaald niet in concoursstaat en zat bomvol met gebruikte onderdelen en er lag zelfs gemorste olie in het interieur. Maar dat deerde niet. Ze vroeg of haar broer er wel in zou passen omdat hij nogal lang was en Peter antwoordde: “dan laat je toch de klep open?” Dat vond ze grappig omdat haar broer dat ook geweldig gevonden zou hebben. Diezelfde avond nog kwam ze de auto ophalen en twee dagen later kreeg Peter hem weer terug. Hij vond de ontmoeting met Marion zo bijzonder en stuurde haar een sms. Om elkaar nog een keer te zien. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk in Frankrijk. Marion is nooit meer weggegaan.
Eric van der Hoeven
De in Assen opgegroeide Eric van der Hoeven ging naar de Middelbare Hotelschool in Tilburg. Dat was het begin van een jarenlange internationale (financiële) carrière in de hotel business. Als 24-jarige vertrokken hij en zijn vrouw naar Londen. Vervolgens trok hij via Jakarta naar Berlijn in het voormalige Oost-Duitsland om daar een nieuwe hotelketen op te zetten. Daarna keerde hij terug naar Azië, ditmaal naar Hong Kong en werkte daar voor de Mandarin Oriental Hotel Group. De laatste tien jaar van zijn loopbaan was Eric als CEO werkzaam in de Shipping en IT-industrie om daar noodlijdende bedrijven weer op de rails te zetten en ze uiteindelijk te verkopen. Toen vonden Eric en zijn vrouw het welletjes en iets meer dan anderhalf jaar geleden keerden ze terug naar Europa om in Portugal als pensionado van het leven te genieten. Dat doen zij vooral in een derde neus DS Cabriolet Usine. Het weer in Portugal leent zich daar fantastisch voor.
Eric heeft gedurende zijn carrière in de Oriënt nooit tijd voor klassiekers gehad. Eenmaal terug in Europa, kwamen die weer in beeld. Het moest een Citroën worden. Dat is tegelijkertijd ook een ode aan zijn vader, die op jonge leeftijd overleed aan Alzheimer. Zijn ouders waren altijd al citrofiel; ze hebben 2CV’s, Ami’s, Visa’s en Saxo’s gereden. Zijn vader gaf in de jaren 60 en 70 advies aan klein en middelgrote aannemersbedrijven voor het Bouwcentrum in Rotterdam. De eigenaar van één van zijn klanten had een ‘echte’ Citroën, een DS. Een keer mocht Eric mee om een ritje door het Drentse landschap te maken. Toen de man de auto startte en de DS opsteeg, zei de eigenaar aan ‘en nu gaan we vliegen’. Toen zweefde Eric voor het eerst over de weg. Als jong broekie was hij daarom al helemaal verknocht aan de Citroën DS. Op zijn zoektocht naar een Citroën-klassieker wist hij zeker dat het een originele DS Cabriolet moest worden. Dat vindt hij de allermooiste auto door mensenhanden gemaakt. Maar ja, waar moest hij beginnen met zijn zoektocht naar een DS décapotable? De eerst bron van advies was de Citroën ID/DS Club Nederland. Die heeft hem enorm geholpen bij het realiseren van zijn droom. Hij vond uiteindelijk een cabrio in Frankrijk en heeft die naar Nederland gebracht. Hij werd op zijn broers zijn naam gezet omdat Eric zelf in Nederland geen adres meer had. Er moest wel wat aan opgeknapt worden, vond hij. Maar Eric ging van Hong Kong naar Portugal verhuizen, niet naar Nederland. Wat nu gedaan? Via een vriend uit Hong Kong werd hij toen voorgesteld aan een Duitse restaurateur die al vijftien jaar in Portugal woont en daar topkwaliteit en prijswinnende klassieke Ferrari’s, Maserati’s, Alfa Romeo’s in ere herstelt. En laat Eric nu toevallig in hetzelfde Portugese dorp wonen als de Duitse restaurateur.
In september 2022 ging de DS op transport naar Portugal en na zo’n acht maanden werk is hij af in de kleur Bleu d’Oriënt (AC616) met bruin leer. Heel toepasselijk gezien Eric’s verleden in Azië. Na de restauratie werd de auto officieel geïmporteerd in Portugal waar hij recentelijk gecertificeerd is als veículo de interesse historico en daarom een historische kentekenplaat heeft gekregen.
Abonneren op DS Podcast?
Ja, dat kan! Leden van de Citroën ID/DS Club Nederland kunnen automatisch updates ontvangen per e-mail van de DS Podcast als er een nieuwe aflevering online staat. Ga hiervoor naar deze pagina, login met je lidmaatschapsnummer of e-mailadres en vink vervolgens DS Podcast aan. Afsluiten met aanpassen.