Select your language

Stel niet uit tot morgen…

Tekst Gies Aalberts
Foto Rob Hoen

Eind november 2016 meldt zich een nieuw lid van de Citroën ID/DS Club: Maarten van Gelder (34). Mooi, jong bloed. We vroegen Maarten waarom. En dan maken we kennis met een jongeman met een lenige geest en met zijn partner die eveneens van wanten weet.

Maarten: ‘DS-en zie je wel vaker hier in de buurt, maar op een dag zag ik een prachtig groen exemplaar voorbij schuiven. Dat was voor mij de aanleiding lid te worden.’ De automobiele ervaring is vooralsnog beperkt tot een Daf 66. ‘Of een Volvo 66, daar wil ik vanaf zijn – het zat net in die overgang.’ Dat was trouwens ook de eerste kennismaking met een DS: toen ik met een oververhitte motor langs de weg stond, scheurde er een mét aanhangwagen met minstens 150 km per uur voorbij.

Selfmade man, selfmade woman

Maarten startte direct na de middelbare school als Office Manager bij een internet bureau – geduld voor een opleiding had hij niet. ‘Met kijken, vragen stellen en proberen kom je al een heel eind.’ Entree van partner Iris Ippel (29). Tijdens haar studie Kunstgeschiedenis had Iris een bijbaan bij het door Maarten gefrequenteerde fameuze café Wildschut. Inmiddels heeft ze, als een van de weinige studenten Kunstgeschiedenis, een baan in de culturele sector.

Met geschiedenis

Maarten en Iris delen hun voorliefde voor spullen met een geschiedenis. Sinds 2012 runnen ze een shop (www.marchedupre.com) vol met vintage kookgerei, mèt geschiedenis. Een van hun lievelingsproducten is Dansk, een merk dat een aantal jaar geleden opnieuw werd uitgebracht. Maarten laat een gele ovenschaal zien: ‘De schaal heeft gebruikerssporen, maar daar houd ik juist van. Net als mijn toekomstige DS: het ontwerp staat als een huis en dan vind ik het niet erg dat het plaatwerk een lappendeken van gerecycled materiaal is. Zo’n auto heeft al een heel leven achter de rug en dat vind ik oké.
Maarten heeft zijn bestaan als Officemanager inmiddels verruild voor een leven als zzp’er. Hij bouwt websites. ‘Ik ben daar gewoon ooit mee begonnen, en daarvoor geldt ook: kijken, vragen stellen en proberen. De shop heeft best een uitgebreid assortiment en vergt veel tijd. Iris: ‘We pakken het ook bewust laagdrempelig aan. Ik heb lang dozen hergebruikt van de plaatselijke supermarkt.

Bourgondiërs

Het tweedehands kookgerei komt grotendeels uit Frankrijk. Maarten en Iris reizen er met regelmaat met hun Renault (Maarten: misschien moet ik een DS Break nemen?) naartoe om spullen op te halen. In 2012 zet Maarten een aantekening in zijn telefoon: ‘ongeveer 600 km’. Dan duurt het toch nog vier jaar – ongebruikelijk! – tot het ervan komt, dat huis in Frankrijk. Maarten: ‘We hebben iets gevonden in de buurt van Auxerre. We hebben het gekocht en we moeten nu veel opknappen. Iris: ‘En daar moeten we dan altijd eerste goed over nadenken, bijvoorbeeld over de kleur van het tuinhek.’ Maarten: ‘Ha ha, en dan doen we het uiteindelijk in de oorspronkelijke kleur.’ Over kleuren gesproken, moet de DS Bleu Delta worden, zoals het schaalmodel dat op de wandkast pronkt? Maarten: ‘Nee, dat is toeval. Ooit heb ik een vriend geholpen met het verbouwen van zijn keuken. Daarvoor gaf hij me een bijdrage voor het ombouwen van een Eend naar een Burton, maar dat is er nooit van gekomen. Jaren later kwam hij met dat model.’ En Iris, een voorkeur? ‘Mwah, ik heb geen voorkeur. Voor mij mag het ook een Saab worden…’

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue