Select your language

Lezing over Panhard door Peter Drijver

In 1967 deed Citroën het licht uit bij de personenautodivisie van de fabriek van Panhard et Levassor. Het oudste automerk ter wereld eindigde met het model Panhard 24 BT en CT: een naar huidige begrippen tijdloos elegante en gestroomlijnde auto. Panhard was de eerste autofabrikant die op het idee kwam de automobiel voor de markt te gaan maken en in 1891 kwam de productie op gang en was er een eerste folder.

Het merk onderscheidde zich in rally’s en races en beproefde daar zaken die we nu heel normaal vinden: motor voorin/aandrijving achter, de valstroomcarburateur, achteras met dwarsstabilisatie, enzovoorts. In de jaren 30 maakte het merk grote, maar elegante limousines met schuivenmotoren. Na de oorlog kwamen lichtgewicht familie-sedans op de markt met vernuftige luchtgekoelde motoren met een hoog rendement. Door een laag gewicht, de slimme avantgarde techniek in de motoren en aërodynamische carrosserieën maakte Panhard tot 1967 snelle en zeer zuinige autoos. Veel motortechniek is gebruikt in race- en rallyeautoos die onder meer Sebring, Le Mans en veel andere races op hun naam zetten.

Panhard is allesbehalve een dood merk: er is een actieve 50 jaar oude (!) club van plm 150 leden in Nederland en over de hele wereld houden Panhard rijders en sleutelaars kontakt met elkaar. Ieder jaar is er een internationaal pinksterevenement: dit jaar in Doorn, volgend jaar in Bretagne en daarna in Zweden.

Peter Drijver zal een overzicht presenteren van de ontwikkeling van het merk en een uitstapje maken naar de ontwikkeling van de op Panhard techniek gebaseerde Panhard CD en D.B: auto’s die van 1950 tot 1965 enkele duizenden prijzen wonnen met de techniek van gezinsbolides. Peter was 5 jaar lang voorzitter van de Nederlandse Panhard Club en is nu vice voorzitter van de internationale federatie van Panhardclubs, voorgezeten door een lid van de familie Panhard. Peter heeft een Panhard PL 17  Tigre sinds 1982, een Panhard 17 Break voor de vakanties, een D.B HBR5 sportcoupé en een Panhard junior in restauratie. Oh ja, en een Xantia V6 activa.

Maandag 10 december
Adres: ‘De Paperclip’
Eiberstraat 14-16 Velp
Aanvang: 20:00, zaal open 19:30 uur.

 

 

Loading…
Loading…

Bienvenue