Select your language

La Bombe Citroën 11/22

Nr. 423 – november 2022

Editorial: Verschillen

Het thema van de coverfoto is dit keer diversiteit. En dan vooral gericht op verschillen tussen mensen. Onze DS-club is wat de uiterlijke verschijningsvorm van haar leden betreft best eentonig. Maar onderhuids zie je verschillende denkrichtingen, voorkeuren en levenswijzen bij leden. En dat zorgt nou net voor levendige discussies die op hun beurt weer bijdragen aan wederzijdse verrijking van gedachten en meer begrip voor elkaars situaties en ideeën. Zou je denken. Maar helaas werkt dat niet altijd op die manier. Zo schrok ik de afgelopen maanden van een paar opzeggingen omdat La Bombe Citroën met het artikel van Marcel’s elektrische DS ‘elektrisch rijden verheerlijkt.’ Of omdat met de cover waarbij een DS tegenover een landbouwdemonstratie staat, ons clubblad ‘stelling neemt tegen boeren in de stikstofdiscussie.’ Het is nooit de bedoeling dat we stelling nemen in zaken als deze. Ik nodig iedereen uit die vindt dat zijn of haar belang onrecht wordt aangedaan door de inhoud van La Bombe Citroën om daarover te discussiëren en hoop daarmee bovenstaande eenzijdige opzeggingen in de toekomst te voorkomen.

In het novembernummer kijken we terug op een geslaagde rondrit, de Citro-Classica toerrit, zien we dat een rally-DS na 48 jaar alsnog over de finish komt en dolen we door het doordeweekse Parijs van 1970. Rob Hoen blikt terug op het leven van fotograaf William Klein. Dit artikel is het laatste artikel van Rob als redactielid. Rob gaat zich meer op de website van de club richten en neemt daarmee afscheid van de redactie. Namens het redactieteam bedank ik Rob voor zijn waardevolle bijdragen over de jaren heen. Rob blijft overigens met enige regelmaat nog verhalen met ons delen in de toekomst.

Gerald Willemsen

Citro-Classica Tourrit 25 september: met een eerbetoon aan Toon Langelaar

Begin september stuurde de organisatie een ‘Mailing Tourrit 2022’ rond met de cryptische tekst: “Dit jaar doen we iets speciaals, we gaan een uniek moment creëren. We houden het nog even spannend, maar jullie kunnen hier getuige van zijn. Een tipje van de sluier: Dit unieke moment is een samensmelting van werklust, handelsgeest, eigenzinnigheid en een samenvatting van verleden en toekomst. Het is een product wat vroeger was, maar opnieuw kan worden beleefd en ervaren.”

Na 48 jaar alsnog over de finish

In een achterafhoekje in een garage in Bolivia ontdekte de Fransman André Midol in 2005 een DS21 in rally-uitvoering. Hij zette alles op alles om alsnog de rally uit te rijden waaraan deze auto in 1970 deelnam, met nog vijf andere DS’en.

Parijs 1970

Waar begin je een verhaal over een trip naar Parijs, nou in Rotterdam. Nadat ik aan mijn militaire dienstplicht had voldaan en mijn baan bij de toenmalige Algemene Bank Nederland weer had opgepakt, leek het mij wel tijd om eens wat avontuurlijks te gaan doen.

Wiliam Klein (1926 – 2022)

De Amerikaanse fotograaf William Klein is op zaterdag 10 september 2022 in Parijs overleden. Een van de meest invloedrijke straat- en modefotografen uit de 20e eeuw is heengegaan. Naast fotograaf was Klein ook film- en documentairemaker. Zijn onderwerpen gingen niet alleen over mode, sport, muziek, dans en opera, maar ook over de Amerikaanse protestbeweging en de Vietnam-oorlog. Daarnaast heeft hij ook voor Citroën gewerkt in de jaren zestig. Wie kent er niet de DS-cabrioletfolder uit 1961 die ogen alsof het pagina’s zijn uit het toonaangevende modeblad Vogue? Of de Citroën-brochure Unanimité (1965), geschoten in het hart van New York, met Klein’s kenmerkende rauwe straatbeelden.

Loading…
Loading…

Bienvenue