Select your language

La Bombe Citroën 06/21

La Bombe Citroën nr. 410 juni 2021

Editorial: zwaairit op de foto

Het laatste aan de Citroën DS-gerelateerd evenement dat ik bezocht heb, is het honderdjarig bestaan van het merk in La Ferté-Vidame. Het eerste sinds de lockdown heb ik gemist. Nu is het achter elkaar aanrijden met allemaal ongeveer dezelfde auto’s niet zo mijn ding, maar bij het binnenkrijgen van de foto’s zie ik dat ik een enorm leuk evenement aan me voorbij heb laten gaan. Had ik toch meer moeite moeten doen om mijn weekend-agenda aan te passen. Maar van de foto’s kan ik gelukkig ook erg genieten.
En jullie nu met mij, verderop in dit juninummer. Dit laatste nummer voor de grote vakantie neemt ons mee naar overzee en laat een triest stuk Franse geschiedenis zien. Uiteraard komen ook de techneuten aan hun trekken en zien we wat een kunstenaar allemaal van oude Citroën-onderdelen maakt.

Namens de redactie wens ik jullie een hele fijne vakantie toe.

Gerald Willemsen

Besturen
550 verschillende DS-typebenamingen

Enige tijd geleden kregen wij als club het verzoek om de RDW-bestanden van de in Nederland geregistreerde Citroën ID- en DS-bestanden (de zogenaamde handelsbenamingen) te actualiseren. Elke auto wordt in het RDW-register voorzien van een handelsbenaming. Hieraan is het type van de auto af te leiden en vaak ook de uitvoering of wat voor motor erin zit. Helaas is de registratie bij oudere auto’s soms wat afwijkend, waardoor zacht gezegd het lastig is te bepalen wat voor uitvoering het precies is.

Magazijn weer open

Het magazijn is weer open op dinsdagavond van 19:00 uur tot 21:30 uur, de corona regels blijven uiteraard van toepassing.  Bestellingen en adviezen via de e-mail blijven mogelijk, met per bestelling een afspraak om deze te laten bezorgen of zelf op te komen halen: e-mail: magazijn@citroeniddsclub.nl

DS-Privé
Vreemdelingenlegioen

Het is 1959. Een tweetal militairen en een man in burgerkleding leunen nonchalant en ontspannen in de hete zon van de Algerijnse Sahara tegen een bleke Citroën ID19. Dat is een auto die je niet op deze locatie zou verwachten. Er is in elk geval een vierde persoon aanwezig, want die neemt de foto. Blijkbaar is dit een moment om vast te leggen met de camera. Op de achtergrond is een bivak zichtbaar. Het is een soort semipermanente faciliteit voor het onderbrengen van soldaten, die eenvoudig te verplaatsen is. Dit kiekje is gemaakt in het Algerijnse departement Bône. Dat ligt bij de grens met buurland Tunesië. Het nummer 9C op de kentekenplaat van de ID19 geeft aan dat de auto geregistreerd is in dit departement. Algerije is, net zoals Frankrijk, ingedeeld in departementen. Het is ten tijde van deze foto geen Franse kolonie in klassieke zin. Tenminste, Frankrijk beschouwt Algerije als een integraal onderdeel van het Franse territorium. Het is het tijdperk van de Algerijnse Oorlog, die duurt van 1954 tot de onafhankelijkheid in 1962. Deze strijd kost meer dan 300.000 Algerijnen en ruim 17.500 Fransen het leven.

Citrolights
Sfeerlampen van DS-onderdelen

Het eerste wat ik deed toen ik mijn rijbewijs haalde, 35 jaar geleden, was op zoek gaan naar een besteleend. Mijn droom kwam al snel uit. Natuurlijk had ik de grote gele neutronenbomstickers al klaar liggen om op beide zijden van de bak te plakken. Lekker toeren, matras achterin en naar festivals, zo vulde ik mijn weekenden en vakanties.

Afstellen hulpstuurhuizen

Bij de controle van de voortrein van mijn volgens de handelaar/verkoper ‘in goede staat verkerende’ DS, bleek dat behalve slijtage van het stuurhuis en de kogels van binnenste en buitenste spoorstangen, ook de hulpstuurhuizen aan beide zijden moeizaam en ‘tandradachtig’ draaiden. Mogelijk waren deze door goed smeren en een keer demonteren goed te redden geweest, maar ik kocht gereviseerde bij het magazijn om van het gedonder af te zijn.

Fotosouvenirs
Oradour-sur-Glane 1963

Ik ben met mijn DS21 onderweg naar Boisseuil. Dat is een stadje onder Limoges in de Haute-Vienne. Een dag eerder heb ik een openbare verkoop van klassieke auto’s bezocht in Fontenay-le-Comte. Daar ben ik getipt om een aantal DS’en te bekijken, die niet op de veiling te zien waren. Ik rijd oostwaarts over de Route Nationale 141. Nog onwetend dat ik het spookdorp Oradour-sur-Glane ga bezoeken. Op 10 juni 1944 worden hier 642 mensen vermoord door soldaten van de 2e SS Panzer-Division Das Reich. Deze maand is het 77 jaar geleden dat dit bloedbad plaats gevonden heeft.

Column Rolph: Break line

Na de APK te zijn doorgekomen met een verse set wiellagers en de Break nog te hebben vertroeteld met een set vers rubber mag de dame wel weer even gewoon beschikbaar zijn voor wat kilometers wegvreten.

Dit is maar een korte opsomming. Natuurlijk staat er in het gedrukte blad nog veel meer, zoals de agenda, het regionieuws, cartoon, het modelautonieuws, de advertenties. Teveel om op te noemen. Veel leesplezier deze zomer!

Loading…
Loading…

Bienvenue