Select your language

Goddelijk Design

Foto © DS AUTOMOBILES

Tekst Rob Hoen

Welkom bij aflevering 23 van de DS Podcast. In deze aflevering spreekt Hans Groenhuijsen met niet één, maar twee Ivo’s: Ivo Groen en Ivo ter Hennepe. Twee Nederlandse autodesigners die allebei in het buitenland werken. De Citroën DS geldt nog steeds als hét icoon van design. Dus wat is er mooier dan in gesprek te gaan met twee eigentijdse ontwerpers over hun visie op autodesign? Een mooi onderwerp in het jubileumjaar 70 jaar DS. Helemaal nu DS Automobiles heeft aangekondigd in 2027 een elektrische herinterpretatie van de klassieke DS te lanceren. Is dat wel een goed idee? Wat is design en styling? Over nieuw en retrodesign, over terugblikken en vooruitzien en wat de toekomst brengt. Kortom: een inspirerend gesprek over de ziel van autodesign.

Ga hier naar alle tot dusverre verschenen DS Podcasts via de website van de Citroën ID/DS Club Nederland.

Ivo ter Hennepe

Ivo ter Hennepe (1992) is een Nederlandse autodesigner die technische vindingrijkheid combineert met sociale betrokkenheid. Zijn ontwerpen, zoals de HWE Puzzle, zijn niet alleen esthetisch, maar ook maatschappelijk relevant. Een ontwerper met een missie én een toekomst om in de gaten te houden.
Al op jonge leeftijd keek Ivo ter Hennepe niet alleen naar auto’s, maar door ze heen. Terwijl anderen droomden van snelheid en glimmende velgen, stelde hij zich af wat een voertuig eigenlijk kon betekenen voor de mens, de samenleving, en zelfs de planeet. Het was dan ook geen verrassing dat hij zich uiteindelijk zou ontwikkelen tot een autodesigner met een uitgesproken visie: een die verdergaat dan vorm en functie.
Zijn eerste stappen in de autowereld zette hij via eigen projecten. Eén daarvan, de 2030 Panamera, was een futuristische interpretatie van Porsche’s sportieve luxe; een ontwerp dat hij op zijn blog presenteerde rond 2016. Het was duidelijk: hier sprak geen hobbyist, maar iemand met diepgang, gevoel voor proportie en oog voor het grotere plaatje.
Die ambitie leidde hem naar de Hochschule Pforzheim in Duitsland, een gerenommeerde opleiding op het gebied van Transportation Design. Daar leerde hij niet alleen auto’s tekenen, maar ook denken in systemen, doelgroepen, materiaalgebruik en duurzaamheid. Zijn stijl werd steeds minimalistischer, doordachter, maar ook menselijker. Ivo ter Hennepe is geen designer die voertuigen maakt om indruk te maken op autosalons. Hij ontwerpt om impact te maken. Zijn werk laat zien dat mobiliteit niet alleen sneller, maar ook slimmer, schoner en menselijker kan. Hij kijkt niet alleen naar wat een voertuig kan doen, maar naar wat het kan betekenen.
Een van zijn meest spraakmakende projecten kwam tot leven bij het Japanse designbedrijf Fortmarei. Hier was Ivo lead designer van de HWE Puzzle: een elektrische bestelwagen met een missie. Geen glimmende grill of spectaculaire spoiler, maar rechte lijnen, praktische wanden en een haast kubusachtige vorm. Alles was gericht op gebruiksgemak en ruimte. Toch zat de echte innovatie binnenin: een inklapbare passagiersstoel veranderde in een mobiel werkblad. Een public panel aan de buitenzijde bood toegang tot USB-aansluitingen, stroom, Wi-Fi en een EHBO-kit. De auto kon dienstdoen als hulppost tijdens rampen, bijvoorbeeld bij stroomuitval of noodsituaties in stedelijke gebieden.

Ivo Groen

Ivo Groen werd in 1967 in Amsterdam geboren, maar verhuisde al op 13-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Al vroeg bleek zijn fascinatie voor design: hij volgde de prestigieuze opleiding Transportation Design aan het ArtCenter College of Design in Pasadena (cum laude, 1989).
In 1988 keerde Groen met zijn diploma naar Europa terug en liep stage bij Renault. Maar zijn hart lag bij Citroën, vooral vanwege zijn bewondering voor de iconische Citroën DS uit 1955. In 1990 trad hij in dienst bij Citroën-PSA in Parijs.
Daar werkte hij mee aan innovatieve projecten zoals de Activa 2 concept, de compacte Citroën C2, C3, C5, C6 en het budgettrio Peugeot 107, Citroën C1 en Toyota Aygo. Zijn stijl is doordacht, gebruiksgericht, met aandacht voor vorm én functie en zeker geen l’art pour l’art. In 2014 kreeg Ivo Groen zijn grote kans: PSA wilde met Citroën’s DS-lijn opwaarderen tot een premium automerk: DS Automobiles. Als Vice President Design Programs werd hij hoofdontwerper en kreeg hij carte blanche voor de eerste modellen: de DS 7 Crossback, DS3, DS4 en DS9. Vooral de DS7 Crossback was een eigen kindje. Hier haalde hij inspiratie uit Franse haute couture: horloge-invloeden, juweelachtige koplampen en ambachtelijke stiknaden in leder: alles gericht op een gevoel van cocon en elegantie.
In maart 2021 maakte Groen de overstap naar het Chinese merk Lynk & Co. Als Vice President Head of Creative Design gaat hij nu vanuit het Zweedse Göteborg een jonger merk zonder geschiedenis helpen vormgeven. Hij wil daar User Experience van wereldklasse creëren en zijn ervaring inzetten om jong talent te coachen. Daarmee is Ivo Groen intussen van een Amsterdamse dromerige tiener uitgegroeid tot een designveteraan.

Abonneren op nieuwe afleveringen van DS Podcast

Je kan je abonneren op nieuwe afleveringen van DS-Podcast. Ga hiervoor naar de pagina ‘abonneren op updates’, log dan in en vink dan DS Podcasts aan. Dan krijg je automatisch bericht als er een nieuwe aflevering verschenen is.  Nadat je de vinkjes gezet hebt afsluiten met ‘aanpassen’.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue