Select your language

DS in Verweggistan: Kenia

Tekst en foto’s George van Geffen

Tijdens mijn motorvakantie in Kenia zocht ik naar een link met Citroën DS. Kenia is een voormalige Britse kolonie. Dat zou dat best eens lastig worden had ik ingeschat, maar ik heb het toch geprobeerd. Onderweg zag ik best veel oude Peugeots die in Kenia nog steeds het zware werk doen. Maar ik heb op de openbare weg geen enkele Citroën tijdens mijn motorreis van 3200 kilometer gezien. Maar niet ver van Tuala vond ik toch nog een paar right-hand-drive exemplaren.

Op het platform Instagram kwam ik Paulonditismokey tegen, die daar een foto van een rode Citroën DS had gepost. Zijn echte naam bleek Paul Onditi te zijn. Hij is een Keniaanse kunstenaar en eigenaar van Kwa Wangwana Restaurant and Wine Garden. Via Instagram zocht ik contact met hem. Hij vond het leuk dat ik zo geïnteresseerd was in zijn auto’s en bleek verschillende rechts gestuurde Citroëns DS te bezitten. Een enkele daarvan bleek in redelijke staat; dat was de rode Citroën DS die ik op Instagram gezien had.
Paul Onditi blijkt internationaal bekend te staan als kunstenaar met complexe beelden op schilderijen met stadsgezichten en heeft over de hele wereld zijn werk geëxposeerd: van Rome, Londen, Dakar, tot in New York.

Op de laatste dag van mijn vakantie liet hij me ophalen door een taximotor om mij naar zijn huis te laten brengen in de buurt van Tuala. Dat is een dorp onder de hoofdstad Nairobi. Helaas was hijzelf in zijn restaurant aan het werk in Nairobi, maar ik mocht wel bij hem thuis zijn auto’s bewonderen. Onderweg moesten we eerst nog even bij de slager langs om voor hem een stuk vlees van een stuk koe te laten afhakken. Dat vlees werd verpakt in een krant en lag tijdens de rit op de tank van de motor bij 33 graden. Kenia, een prachtig land met aardige mensen.
Bij zijn mooie grote huis aangekomen bleek dat hij naast vier DS’en er nog zo’n tien andere Europese auto’s te staan. Waaronder ook nog twee Citroëns CX, een Opel Kadett, een Saab 900 Turbo, een Volkswagen-busje en een Fiat. Of die auto’s ooit nog op de weg komen, dat is gezien de conditie van die auto’s zeer twijfelachtig. Maar het is voor Afrikaanse begrippen wel een bijzondere verzameling. Toen ik daar in januari 2022 kwam kijken, was van de rode DS net een paar dagen de verzekering verlopen en leek de auto inderdaad nog tot rijden staat te zijn.
Als Onditi die nog langer rijdende conditie weet te houden, dan kan hij in ieder geval comfortabel naar huis rijden. Al zal het met de verkrijgbaarheid van onderdelen geen sinecure zijn daar in Kenia. De weg naar zijn huis is namelijk een echte Keniaanse dirt road, vol met potholes en andere ongemakken. En zo had ik toch een klein Citroën-avontuur, na een prachtige toertocht met de motor door Kenia. Bijzonder dat iemand in Kenia een DS rijdend weet te houden en een verzameling auto’s heeft die hij met mij wilde delen.

Loading…
Loading…

Bienvenue