Select your language

Citroën DS Ambulance orkest in Amerongen

Tekst Viktor Benschop

Sirenes en luchthoorns blazen erop los

Levende Verhalen was het thema van Open Monumentendag 2023. Op zondag 10 september gaven zeven Citroen DS Ambulances, een operationele ambulance van RAVU en 20 jeugdmuzikanten hieraan een eigen invulling door samen muziek te maken op Kasteel Amerongen.

Twee nummers speelde dit bonte gezelschap. Zij speelden op het Kasteel Amerongen samen met DS Ambulances om ook ons mobiele cultureel erfgoed levend te houden. De muziekdialoog tussen de jonge blazers en oude ziekenwagens was hilarisch. De gespeelde nummers waren Opzij van Herman van Veen en een deel van de Vijfde Symfonie van Beethoven. Beide muziekstukken zijn door trompettiste Sanne Kers aangepast aan de (on-)mogelijkheden van de beginnende spelers en de claxons en sirenes van de auto’s.

Sanne voerde de compositie in de computer en maakte daar een filmpje van zodat de ambulanciers vooraf konden oefenen. Opzij Opzij Opzij in de Kers-versie kwam prachtig uit de verf, het orkest speelde harmonieus samen en wonder boven wonder wisten de chauffeurs hun sirenes precies op de maat in te passen. De Vijfde van Beethoven bleek een klasse hoger, de jeugd zweette zichtbaar en hoorbaar peentjes. Het was ook exceptioneel heet die dag. De thermometer tikte de 32 graden aan. En dat in september!

Het was een monumentaal muzikaal feestje. Mooie bewegende beelden zijn op deze pagina hieronder te zien. Van de 20.000 DS Ambulances die ooit in Europa dienst deden zijn er nog grofweg 100 over. Daarvan zijn er 20 in Nederland waarvan 10 exemplaren in rijdende staat. Hiervan lukte het zeven exemplaren om de hitte te trotseren en mee te toeteren in het concert. Zij werden hierbij bijgestaan door een operationele ambulance van de RAVU Regionaal Ambulance Vervoer Utrecht, waarbij chauffeur Jeroen zijn Citrofiele vader de dag van zijn leven gaf als bijrijder in een moderne Mercedes Ambulance. Die grote gele, moderne bus stak mooi af bij de Citroën Break oldtimers. Na de uitvoering konden ambulance-eigenaren een Marokkaanse stoof eten bij de ambulance-coördinator thuis.

Dank aan Kasteel Amerongen voor de toegang tot het prachtige Kasteel Amerongen. Ook dank aan de muziekverenigingen Ons Genoegen uit Amerongen en de Koninklijke Harmonie uit Doorn voor het lenen van hun jeugdorkesten. Dirigent Casper Dik leidde alles in goede banen en Sanne Kers arrangeerde de nummers. Dank ook aan de Stichting Open Monumentendag. En natuurlijk dank aan de DS ambulances voor hun komst, met speciale dank aan één auto die niet op eigen kracht kon komen: een gele tweede neus DS Ambulance op een auto-ambulance. De auto ondergaat een restauratie en komt in Automuseum Visscher in Buren te staan. Het uitgangspunt was om DS Ambulances op de kaart te zetten als cultureel erfgoed en te verbinden met de jeugd. Dat is prachtig gelukt. De jonge orkestleden kregen een miniatuur als bedankje en aandenken. Dat was natuurlijk een DS Ambulance. Daarmee gaat dit levende verhaal verder voor komende generaties.

 

Loading…
Loading…

Bienvenue