Select your language

Bezoek Radiateurenfabriek Bijl

Bezoek aan de Radiateurenfabriek Bijl.
Adres: Frans Halsstraat 44, 2021EL te Haarlem.
Aanvang 14.00 uur. Let op: parkeren kan verderop in een parkeergarage. Voor de deur is het alleen voor vergunninghouders. Een boete is zo opgelopen!

Bij het schrijven van dit regionieuws is het zes graden onder nul. Geen temperatuur, waarbij de auto snel oververhit zal raken. Dat is anders in de zomer.

Ruim tien jaar geleden waren we met onze net aangeschafte DS voor een korte vakantie in Limburg. Toeren door de heuvels en mooie plaatsjes bekijken is dan een zeer prettige bezigheid. Tijdens zo’n tochtje kwamen we een safaripark tegen, waar je met de auto doorheen kon rijden. Leuk om dat met de DS te doen. Raampjes open bij de giraffen en met een hermetisch gesloten auto langs de leeuwen. Zo’n ritje door het park doe je niet in volle vaart, maar stapvoets. Met zweetdruppels op het voorhoofd keek ik telkens naar het metertje van de temperatuur. Dat ging van het witte balkje naar het rode, maar steeds minder wit en steeds meer rood. De sensor werkte wel, maar alles werd heet, heel heet.
En wat ik vreesde, gebeurde ook. De motor sloeg af en ik kreeg hem niet meer aan de praat. Mijn vrouw en ik keken elkaar eens aan en vervolgens naar de gnoes die op een afstandje stonden te grazen. Gelukkig stonden we niet in de leeuwenafdeling, maar op de savanne. Een enkele gnoe draaide het hoofd om en keek ons eens aan. De horens op zijn hoofd leken wel groter en massiever te worden. We zagen de punten al in de zijkant van de auto verdwijnen. Wat was wijsheid? Wachten, met een rij auto’s achter ons, of proberen de auto weg te duwen? Vijftig meter verder was een doorgang door het hek en daar stond ook een medewerker van het park. Hij kwam gelukkig snel naar ons toe, toen ik uit stapte. Onder de keurende blikken van de gnoes hebben we de auto door het hek geduwd naar een parkeerplaats erbuiten. Na een wandeling langs wat kooien en een kop koffie in het restaurant bleek de auto zover afgekoeld dat ze zonder problemen startte. We reden weer weg alsof en niet aan de hand was geweest, maar wel een avontuur en een ervaring rijker.

De radiateur is een zeer belangrijk onderdeel van de auto. Zonder dit onderdeel geen afkoeling van de motor. Is de radiateur kapot, dan heb je een stevig probleem. Een andere kopen en de oude vervangen door een nieuwe is een optie, maar repareren kan ook. In Haarlem zit Radiateurenfabriek Bijl. Deze werkplaats zet op zaterdag 14 april de deuren open om het fijne van de radiateur te laten zien. Dhr. Bijl geeft aan dat de kwaliteit van de radiateur niet te zien is aan de buitenzijde. Zo maar een radiateur aanschaffen via het internet is dus geen goede optie, tenzij je Guus Geluk heet, zoals hij aangeeft.

Tijdens de presentatie zal hij een radiateur uit elkaar halen en het resultaat van de inwendige blok laten zien. Ook wat er mogelijk is voor de kachelradiateur. Hij laat zien hoe een nieuw blok gemonteerd wordt en hoe op ambachtelijke wijze die in de radiateurbak gesoldeerd gaat worden. Na reparatie wordt de radiateur afgeperst in een bad en dan gaat de verfspuit erover. Al met al een kijkje terug in de tijd, omdat dit vak steeds verder uitsterft. Radiateurenfabriek Bijl is nog een van de weinige in Nederland, die radiateurs repareren. Je waant je dertig jaar of meer terug in het verleden en daar past onze auto uiteraard perfect in.

Loading…
Loading…

Bienvenue