Select your language

Bezoek Eendenmuseum

Gedeputeerde Laanweg 43
1619PB Andijk
Aanvang 14:00 uur

De Eend

 

Het is augustus 1981 en ik rijd met mijn blauwe Eend langs het kanaal van Alkmaar naar Den Helder. We gaan verhuizen van Delft naar het noorden. De zon schijnt en weerspiegelt in het water van het Noord Hollands Kanaal. Desondanks staat er een stevige wind en plankgas komt de snelheid niet boven de 80 km/u tussen de vele dorpjes langs het water. Maar dat is niet erg, ik geniet van de auto. Ze schommelt door de supervering en de zon tovert een prachtige schaduw op het asfalt. Allemaal ronde vormen, zoals de auto ook zelf is. En ja, ook de koplampen zijn nog rond. Zelfs de spullen op de imperiaal vormen een ronde bult in het schaduwpatroon. Regelmatig kijkt mijn vrouw naar de schaduw, een trauma van vroeger toen haar vader met een Traction op vakantie zo af en toe spullen verloor die op het dak waren vast gemaakt. De 2CV had ik een paar jaar daarvoor aan de Papsouwselaan in Delft bij de Citroëndealer gekocht voor 2500 gulden. Het was mijn eerste auto en ik was er maar wat trots op. Altijd starten en met verschillende eigenaardigheden die bij zo’n Eend horen. Zo ging het raampje aan de bestuurderskant altijd open bij een bocht naar links en viel dan weer netjes dicht. En bij een flinke hobbel gingen de ruitenwissers 1X heen en weer. Een ideale auto, dak open en de grootste zaken konden vervoerd worden, achterbank eruit en de langste zaken konden erin. Jammer genoeg voldeed na een paar jaar de auto niet meer aan de eisen. Bij een bezoek aan familie was de snelheid niet meer voldoende met die eeuwige wind in Den Helder. Ook de staat van de auto liet op een geven moment te wensen over. Een gat in de bodemplaat die provisorisch gerepareerd was met een plaat met popnagels, was toch niet het veiligste onderdeel van de auto.

Waar nog wel heel veel Eenden te zien zijn, is in het nieuw ingerichte museum van Edwin Groen. In plaats van een nieuwjaarsborrel zoals de afgelopen jaren, houden we daar op 16 december een Kerstborrel. We blikken dan vooruit naar 2018 en kunnen tegelijkertijd genieten van alle auto’s die door Edwin Groen verzameld zijn. Edwin Groen is een grote fietsenmaker/handelaar in de kop van Noord-Holland en heeft zoals hij het altijd zegt het mooiste museum van Nederland. Je kijkt hier je ogen uit en waant je terug in de tijd met zoveel moois van Citroën. Het is een echt Eendenparadijs. Ze zijn er In alle soorten en staten te bewonderen. Er staan zelfs nog hele nieuwe eendjes. Die nieuwe hebben nog nooit op straat gereden. Exemplaren uit de Franse productie zijn te zien, maar ook uit de Belgische en Spaanse. Er zijn settings gemaakt, een soort levensgrote kijkdozen, waardoor je je in de tijd van toen waant. En het zijn er geen tien of twintig maar wel meer als 100 verschillende auto’s. We hebben het als Citroën ID/DS Club voor elkaar gekregen dat we hier als eerste mogen komen kijken. Het museum is zelfs nog niet eens officieel open, maar we mogen al een kijkje nemen. Er is genoeg te zien en voor een iedereen interessant. Een uitgelezen gelegenheid om met het hele gezin langs te komen!

Laatste update

Tijdens het laatste overleg op 13 december tussen Edwin Groen en de evenementencommissie werd echter duidelijk dat ook wij per persoon € 10,- voor toegang verschuldigd zijn. De evenementencommissie heeft daarop besloten dat de Citroën ID/DS Club per bezoeker € 5,-  bijdraagt. Dus voor € 5,- per persoon een bezoek aan dit unieke museum inclusief koffie/thee en koek, pak die kans!

 

Loading…
Loading…

Bienvenue