Tekst Rob Hoen
In aflevering 19 van de DS Podcast gaat Hans Groenhuijsen in gesprek met twee echte regiomannen: Jeroen ten Hove en Nico Hartog. Nico is regio-coördinator van Noord-Holland, terwijl Jeroen de technische expert in deze regio is. De Citroën ID/DS Club Nederland onderscheidt zich van andere autoclubs door haar decentrale organisatie. Dit zorgt voor een breed draagvlak en betrokkenheid bij de leden. De verschillende regio’s nemen afwisselend de organisatie van landelijke evenementen op zich. Daarnaast heeft de club een sterke sociale functie: wie een Citroën DS aanschaft, krijgt er als het ware een familie bij. En die verbondenheid draait niet alleen om de ID of DS, maar om veel meer dan dat. Je hoort er alles over in deze podcast.
Jeroen ten Hove

De 60-jarige Jeroen ten Hove kocht in 1993 zijn eerste Citroën DS en restaureerde deze volledig. Wanneer iemand een goed bod doet, verkoopt hij de auto en begint aan een nieuw restauratieproject. Zo ging een van zijn DS’en na twintig jaar terug naar Frankrijk, waar hij nu rondrijdt in de omgeving van Lyon. In de loop der jaren heeft Jeroen een indrukwekkende collectie DS’en gehad – op een gegeven moment stond er een hele schuur vol. Inmiddels is die verzameling verdwenen en bezit hij een Citroën SM, een HY Currus en een C6. Een SM vindt hij mooier dan een DS.
Zijn carrière begon in 1983 bij een grote Citroën-dealer in Zaandam, waar hij via de streekschool werd opgeleid tot eerste monteur, keurmeester, leermeester en uiteindelijk technisch specialist bij Citroën. Sinds 2002 is Jeroen een vaste kracht binnen de regio Noord-Holland en heeft hij daar talloze technische lezingen gegeven.
Tegenwoordig runt hij zijn eigen garage, Garage De All-Timer in Grootebroek, gespecialiseerd in klassiekers en youngtimers. In zijn werkplaats komen auto’s van werkelijk alle merken en formaten binnen, van een Citroën 2CV tot Maserati’s, dikke Mercedessen en Ferrari’s. Zijn klantenkring strekt zich uit over het hele land.
Nico Hartog
De 70-jarige Nico Hartog was als kind al geïnteresseerd in auto’s, al stond de Citroën DS destijds nog niet op zijn radar. Dat komt pas veel later. Zijn passie begon met brommers en motorfietsen. In 1983 kocht hij zijn eerste Citroën: een 2CV Transat. Daarna volgden een reeks modellen, waaronder Visa’s, ZX’en en uiteindelijk een Xsara als laatste moderne Citroën. In 2006 vond hij via Marktplaats zijn DS, een Citroën DS21H IE Pallas, een auto die hij nog steeds bezit. In de beginjaren maakte hij er veel kilometers mee, van vakanties naar Frankrijk tot een sleutelcursus in datzelfde land. Ook reed hij de legendarische Route Nationale 7, zoals beschreven in het boek Langzaam door Frankrijk, en vervolgde zijn reis via de Middellandse Zeekust naar Italië, om vervolgens via uitdagende bergpassen terug te keren. In totaal legde hij ruim 4.000 kilometer af zonder enige pech. In 2024 reed hij opnieuw 4.100 kilometer door Frankrijk. Naast zijn DS21 heeft hij ook een Mazda MX-5 cabriolet.
Toen Nico zich meer in auto’s begon te verdiepen, groeide zijn fascinatie voor Alfa Romeo. Toch is hij vooral een liefhebber van de NSU RO80, met name vanwege de vormgeving. Zijn kennismaking met de DS kwam door twee collega’s die er dagelijks in reden. Zij namen hem mee naar CitroMobile en DS-evenementen, waar hij ook af en toe zelf achter het stuur mocht kruipen. Het was een kwestie van tijd. Ook Nico werd gegrepen door het DS-virus. Ondanks de vele technische cursussen die hij heeft gevolgd, is hij geen sleutelaar. Gereedschap neemt hij dan ook zelden mee, zelfs niet op vakantie met de DS.
In 2012 sloot Nico zich aan bij de evenementencommissie van regio Noord-Holland. Hij vond dat er te weinig werd georganiseerd en kreeg van de toenmalige regiocoördinator de aansporing om het heft in eigen handen te nemen. Sindsdien is de regio Noord-Holland strak georganiseerd, met regelmatige en zeer goed bezochte lezingen en buitenevenementen. Een van de hoogtepunten was het najaarsevenement in Den Helder in 2015. Samen met regio West organiseert hij in 2025 opnieuw een najaarsevenement, precies tien jaar na Den Helder. Ditmaal vindt het plaats in september bij de iconische Van Nelle Fabriek in Rotterdam, ooit de modernste fabriek van Nederland. En is dat niet een toepasselijke locatie voor een auto die destijds net zo revolutionair was?