Select your language

(04) Collectioneurs van de Citroën DS

Collectie Lagarde

Tekst Rob Hoen

In de vierde aflevering van DS Podcast gaat Hans Groenhuijsen in gesprek met Marco Lagarde en Marten Boersma. Beide heren hebben iets met verzamelen van met name modellen en miniaturen. Marco heeft een unieke collectie DS trapauto’s en kermisauto’s. Marten is vooral van de DS miniaturen en is auteur van het boek Citroën DS in miniature (2015). Ze hebben nog twee overeenkomsten: het bezit van een bijzondere Citroën ID of DS. Marco heeft een zeldzame ID19 Normale en Marten heeft ooit de DS19 met chassisnummer 000032 in bezit gehad; een gedeeltelijk met de hand gebouwde preproductie DS19 uit oktober 1955. Zowel Marco als Marten zijn in de jaren tachtig en negentig redacteuren geweest van het clubblad.

Ga hier direct naar DS Podcast #4 via SoundCloud of anders via Spotify.

Ga hier naar alle eerder gepubliceerde DS Podcasts.

Marco Lagarde

Marco Lagarde (foto Rob Hoen)

Deze geboren en getogen Dordtenaar (1964) werkt al vanaf zijn achttiende in de grafische industrie en is momenteel directeur en mede-eigenaar van een drukkerij. Marco is gehuwd en heeft twee kinderen. Dat zijn Lars en Claire. Hij kocht zijn eerste DS op 25-jarige leeftijd. Dat was in 1989: een Citroën DSuper5. Toen werd hij ook lid van de Citroën ID/DS Club Nederland. In 1990 trad hij toe de redactie van wat toen nog heette het Clubblad van de Citroën ID/DS Club Nederland tot halverwege 1994.
Toen Marten Boersma, Marcel Reimer en Marco de redactie bemanden hebben ze het clubblad een naam gegeven: La Bombe Citroën en het formaat aangepast van staand naar liggend oblong. De coverfoto’s werden vanaf toen door een fotograaf gemaakt. Dat is een traditie geworden die vandaag de dag nog steeds voortgezet wordt. En er verschenen strips in het blad van Hein de Kort en Cees Heuvel. De opmaak werd door Marcel Reimer gedaan en de vormgeving was daardoor prachtig!
In 1994 kocht hij een zeer zeldzame ID19 Normale: een Spartaanse uitvoering van de ID19 en een auto met een verhaal. Die auto ontdekte hij op 31 mei 1992 bij het clubevenement ‘Laat je Snoek ook eens lachen’ in Rhenen. Er zijn er maar 395 exemplaren van gebouwd en er resteren nog maar vier auto’s. Marco’s ID Normale rijdt intussen weer over ’s Heren wegen en is bijzonder fraai gerestaureerd met veel respect voor het origineel met behoud van patina. Hij is vooral bijzonder omdat de auto op verschillende punten afwijkt van de andere ID’s. Een 11D motor van de Traction Avant, stalen motorkap, afwezigheid van chroom, een voorbank en nog veel meer. Lees hier het online artikel over deze auto.

Marco’s Citroën ID19 Normale (foto Rob Hoen)

Van jongs was Marco geïnteresseerd in auto’s en was gek op speelgoedautootjes. Die plaatste hij op een door zijn vader gemaakt rek aan de wand. Vanaf zijn zestiende heeft hij besloten om alleen de DS-modelletjes uit te stallen omdat hij dit model het mooiste vond. Zo ontstond een serieuze verzameling. Daaruit is een specialisatie voortgekomen in DS-trapauto’s en -kermisauto’s. Dit onderdeel van zijn collectie bestaat nu uit 32 mooie originele exemplaren van allerlei fabrikanten uit verschillende landen, tot Argentinië aan toe. Verder een aantal mappen met documentatie, folders van fabrikanten, speelgoedcatalogi, oude foto’s, et cetera. Intussen heeft hij ook een aantal vitrinekasten vol met verschillende kleine DS-modelletjes. Momenteel werkt hij aan een boek over Les grandes petites DS.

Marten Boersma

Marten Boersma in de Citroën DS19 nr. 000032

Marten Boersma is in 1960 geboren in ’s-Hertogenbosch. Hij is vader van drie zonen en woont in Leende, in het zuidoosten van Noord-Brabant. Op jonge leeftijd was hij al bijzonder geïnteresseerd in de vorm van de Citroën DS en begon met het verzamelen van miniatuur DS’en vanaf zijn veertiende jaar, in april 1975 om precies te zijn. Dat is ook het jaar dat de productie van de echte DS stopte en het moment dat hij zijn oude speelgoed opzocht. Vijf kleine DS-modellen kwamen tevoorschijn, die op een plank werden gezet. Maar er ontbrak een derde neus. Daarom werd er ogenblikkelijk naar het stadscentrum gefietst waarna hij een Norev Jetcar DS21 kocht. Die paste niet bij de vijf andere, wat oudere modelletjes. Daarom werd de zoektocht naar een qua sfeer geschikter model gestart. Dat was het begin van een collectie die zou uitgroeien tot circa 5000 verschillende D-tjes. Onlangs is hij na 49 jaar gestopt met verzamelen, omdat hij zijn aandacht en passie wil geven aan zijn vriendin Colette.
Vanaf 6 september 1979, de dag dat hij zijn rijbewijs ophaalde bij het provinciehuis in Den Bosch, reed hij in zijn eigen zwarte Citroën DSuper die hij gekocht had voor en appel en een ei. Slechts negen dagen later werd de eerste club voor DS’en opgericht: de Citroën ID/DS Club Nederland. Vanaf ergens aan het begin maakte hij met onderbrekingen, negen jaar deel uit van de redactie van het clubblad.
In 1988 kocht Marten een oorspronkelijk Nederlandse DS19M cabriolet uit 1964. Deze werd in 1991 gevolgd door de DS met chassisnummer 000032, een gedeeltelijk met de hand gebouwde preproductie DS19 uit oktober 1955. Het was en is de oudste nog bestaande productie DS. Die is inmiddels weer terug naar Frankrijk en staat nu in een particulier museum van collegaverzamelaar van ‘grote’ klassieke Citroëns: Henri Fradet in Castellane (Provence).

Tot op de dag van vandaag heeft Marten in totaal 17 echte DS’en in zijn bezit gehad. Zijn huidige DS nam hij over van zijn zoon Vince die er vier jaar mee gereden heeft.
Marten zit ook achter de productie van de in Engeland gebouwde Citroën DS23 Pallas van Conquest Models in de schaal 1/43. Een model waarvan hij de productie initieerde en vanaf het begin tot en met de verkoop begeleidde. In 1995 richtte hij het DS Museum op in zijn woonplaats Leende. Naast diverse DS’en is er een bibliotheek, een afdeling kunst en zijn hier meer dan 4600 kleine DS’en te zien. In 2015 bracht hij het boek Citroën DS in Miniature uit, waarin 5000 DS-modellen staan afgebeeld. Marten staat bekend als een gepassioneerde verzamelaar en is absolute specialist op het gebied van DS-miniaturen.

Loading…
Loading…

Bienvenue