Jubileumeditie, voorjaarsrit 2019 Paleis Het Loo met concours d’élégance

Inschrijven concours is nog steeds mogelijk!

 

 We vieren het 40-jarig bestaan van de Citroën ID/DS Club op zondag 14 april 2019 op het Paleis Het Loo. Natuurlijk hoort op deze prachtige locatie een echt concours d’élégance.

Het concours zelf zal plaatsvinden op het stallenplein van Paleis Het Loo en daar is plaats voor circa 40 auto’s die van te voren worden geselecteerd om deel te nemen. En dan is er natuurlijk de locatie: Paleis Het Loo. Het paleis zelf wordt op dit moment verbouwd, maar de prachtige paleistuinen zijn spectaculair en er is een imposante pre­sentatie van vier moderne sculpturen van de architect Da­niel Libeskind.

Op Paleis Het Loo zijn auto’s niets nieuws: het eerste exemplaar was er al te zien in 1908. In dat jaar schafte prins Hendrik een Renault aan. In de jaren die volgden, kwamen er meer en meer auto’s in de stallen te staan, waar Paleis Het Loo nu een eigen autocollectie heeft. Mede daarom is het concours d’élégance zo op zijn plek op Paleis Het Loo-concours.

Inschrijven concours

Om deel te nemen aan het concours dient u zich van te voren in te schrijven. Er zijn drie categorieën:
1e neus (model 1955-1961)
2e neus (model1962-1967)
3e neus (model 1968-1975)

In alle categorieën worden prijzen toegekend voor de ori­gineelste auto maar ook de mooiste en best gerestaureerde auto. Bovendien is er een publieksprijs. Natuurlijk is een concours d’élégance een soort wedstrijd, waarbij wie de mooiste auto heeft en ook speelt de staat van de auto een grote rol. Maar het betekent niet dat wie zijn auto duur heeft laten restaureren, automatisch de mooiste auto heeft. En in een heel originele auto mag bij wijze van spreken een deuk zitten. Kortom er worden bij de beoordeling al­lerlei aspecten meegewogen en meedoen is belangrijker dan winnen.

Voor deelname aan het concours dient u zich op te geven voor 15 maart. Aanmelden per email naar vice-voorzitter@citroeniddsclub.nl.  Bij je aanmelding krijg je een formulier toegestuurd met een aantal vragen.

Hoe en wat

Opstellen auto’s concours vindt plaats om 9:30 uur
Binnenkomst sterrit regio’s vanaf circa 10:30 uur tot 12.00 uur
Toegang gratis voor leden van de Citroën ID/DS Club Nederland
Parkeren gratis alleen voor uw Citroën ID of DS

Bezoek de ook de paleistuinen

De tuinen van Paleis Het Loo zijn in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een Hollandse Baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De tuinarchitect André le Nôtre ontwierp veel tuinen in Frankrijk, waarvan de tuin van Versailles de bekendste is. Deze tuin moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om hun bezoekers te imponeren.

Het dak op

Het paleisdak is via een lift aan de buitenzijde toegankelijk waardoor er een schitterend uitzicht is op oud èn nieuw! Aan de voorzijde zie je de bouwwerkzaamheden en aan de achterkant de 17e eeuwse paleistuinen: een gebied van zes hectare, omsloten door het bosrijke paleispark.

Auto’s en rijtuigen

In de Koetshuizen zijn de koninklijke auto’s, rijtuigen en sleden van heel dichtbij te zien! Topstuk in de collectie is de Cadillac Convertible Sedan. In 1949 werd de auto gekocht en gebruikt door Prinses Wilhelmina. Jarenlang leek deze auto te zijn verdwenen, maar onlangs dook hij op in de VS. Paleis Het Loo wist hem te verwerven. In de koetshuizen staan naast de bijzondere galaberline en een galacoupé, sport-, jacht- en dienstrijtuigen uit de 19e en 20e eeuw. Een uniek rijtuig is de witte lijkwagen, die dienst heeft gedaan bij de begrafenis van Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina.

Tot 14 april bij Paleis Het Loo!