La Bombe Citroën 384 – januari 2019

Edito: nieuw jaar, nieuwe start

Met la Bombe Citroën, uw clubblad, hebben we flink wat in petto voor 2019. Allereerst de covers. Het is een soort van traditie dat we een heel jaar lang covers maken binnen hetzelfde thema. In het verleden waren dat meestal fotosessies geschoten door één fotograaf. Met thema’s als de DS in het dagelijks leven, de DS en route, op de sloop, met een eigenaar of bestuurder en in vreemde of zelfs hilarische situaties. In 2019 is de DS als covermodel getuige van nieuws, meestal lang geleden vastgelegd door de pers. De serie heet Getuige DS. De hele redactie mocht zich buigen over het aanbod van de beelden en maakte voor u de keuze. Vandaag ziet u de eerste uitgave op de cover, uitgediept op pagina 8. De teksten zijn geschreven door Rob Hoen.

Verder presenteren we een brengverhaal. Da’s weer wat anders natuurlijk. Om in het thema van de cover te blijven snuffelen we in oude Citroën-documentatie over de Ambulance en gaat de Technische Commissie een hortende en stotende halfautomaat te lijf.
Maak er een fijn jaar van!

Gerald Willemsen

Besturen

Honderd en veertig jaar feest! Allereerst wil ik u graag namens het bestuur het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Wij hopen op zondag 13 januari velen van u persoonlijk de hand te mogen schudden tijdens onze nieuwjaarsreceptie in Beeld en Geluid in Hilversum (voor verdere informatie: zie hiernaast). Het draait dit jaar om twee cijfers: 100 en 40. Veertig jaar geleden werd onze club opgericht en Citroën viert dit jaar het eeuwfeest. Dubbel feest dus en dat gaan we vieren! Het is zo langzaamaan traditie dat wij een lustrumjaar van onze vereniging extra luister bijzetten en Ik mag wel verklappen dat het een bijzonder jaar gaat worden, dus pakt u de agenda er vast bij en noteer de volgende data: Zoals gezegd gaan we het nieuwe jaar van start met onze nieuwjaarsreceptie, op zondag 13 januari aanstaande, op een heel bijzondere locatie. Het voorjaarsevenement wordt volgend jaar georganiseerd op zondag 14 april, op het terrein van Paleis Het Loo in Apeldoorn. En wat hoort er bij Paleis Het Loo? Jazeker, een heus Concours d’ Élégance! Binnenkort leest u in la Bombe Citroën en op de website hoe u uw auto kunt inschrijven voor deze prestigieuze schoonheidswedstrijd, dus u kunt alvast beginnen met poetsen! Ook de vakantieperiode kunt u dit jaar helemaal in Citroën-sfeer doorbrengen. Al onze regio’s organiseren een rit vanuit een locatie bij u in de buurt, om gezamenlijk naar La Ferté-Vidame te rijden, waar op 19, 20 en 21 Juli het eeuwfeest van Citroën zal worden gevierd. Zie hiervoor https://citroencc.com. Details over deze gezamenlijke rit er naartoe, Le Grand Départ, vindt u te zijner tijd op de website en in la Bombe Citroën. Over het najaarsevenement doen we nog eventjes geheimzinnig, maar ook dat belooft een ware happening te worden, waarbij beide jubilarissen uitgebreid in het zonnetje worden gezet. Gewoontegetrouw wordt een jubileumjaar afgesloten met onze traditionele lustrumrally, de Routes D’S Ducs, door prachtig Nederlands, Belgisch en Duits landschap. Noteert u dus het weekend van 12 en 13 oktober vast in uw agenda! Nadere details volgen. Hou het komend jaar de website (www.dsclub.nl) en de volgende edities van la Bombe Citroën daarom goed in de gaten, zodat u niets mist van de feestelijkheden. Ik wens u nogmaals een heel gelukkig, gezond en feestelijk 2019 en hoop u dit jaar op een van de evenementen te zien!

Chris Hulsbus

Getuige DS: Centre Hospitalier Princesse Grace

Monaco, 29 juni 1962. Centre Hospitalier Princesse Grace heeft behoefte aan discretie. Daarom speelt dit tafereel zich af op de binnenplaats van het ziekenhuis, ver van de hoofdingang aan de Avenue Pasteur, ver van eventuele pottenkijkers.

Een Citroën DS Ambulance is achteruit naar de deur op de cour gereden om een patiënt op te halen. Er staan opvallend veel mensen omheen. Rechtsonder in de hoek zie ik er drie. Naast de twee ambulanciers – de derde man achter de draagbaar is waarschijnlijk een arts – staan in totaal elf figuren rond de ambulance. Normaal gesproken zou je aan twee ambulanciers genoeg hebben om de oude man op de brancard in de auto te krijgen. Dus moet dit een belangrijk persoon zijn; iemand met status en gezag…

Brengverhaal: ID19P 1966

Maarten brengt zijn Snoek naar Zwitserland

“En dan op een ochtend word je wakker en denk je: vanavond ben ik een man zonder Snoek”

Het einde van een tijdperk – voor mij dan. Jarenlang schreef ik in la Bombe Citroën mijn wederwaardigheden met de ID19P uit 1966. De lastige reparaties, de complete motorrevisie, de noodreparaties op reis. Want we deden mooie dingen met die auto. Meetings van de club natuurlijk, maar ook met vijf man in de auto en een aanhanger erachter kamperend door Engeland, Duitsland en Frankrijk. Eén keer een paardentrailer geprobeerd: dat was geen succes. Op de snelweg moest ik in zijn drie blijven rijden. Het meest heb ik misschien wel genoten van de diverse Rally D’S Ducs, georganiseerd bij de lustrums van onze club. En natuurlijk van alle vriendschappen die uit zo’n mooie hobby voortkomen.

‘Ik heb nog nooit zoveel geleerd als vandaag!’

Een enthousiaste uitroep van een van de deelnemers aan de tweede Workshop 10.000 km op locatie. En niet voor niets. Voor de tweede keer werd op zaterdag 29 september een prima workshop aan de leden geboden waar wederom bleek dat met enige begeleiding iedereen in staat is om het standaard onderhoud aan een ID of DS zelf uit te voeren. Tekst & foto’s: Richard Schmüll –

Technische tip: controleer als degelegenheid er is de toestand van de thermostaat

Dries Bruining deelt de volgende tip: Bij het vervangen van lekke koppakking van een DS kwam ik deze oude thermostaat tegen. De pen en een gedeelte van de beugel zijn verdwenen (pen teruggevonden bovenin radiateur). De thermostaat zal zo niet meer open gaan met als gevolg oververhitte motor. Leeftijd thermostaat (en auto) 09/’72. Oorzaak is metaalmoeheid of een productiefout.

Espace Technique

Halfautomaat volgens het boekje

In het garagehandboek is de afstelling beschreven: de volgorde, de vereiste speling van de koppeling, de toerentallen voor stationair en verhoogd toerental et cetera. Met daarbij de kanttekening dat de motor goed afgesteld moet zijn: kleppen, ontsteking en carburateur. Als het garagehandboek is gevolgd, kan het eigenlijk niet misgaan.

Brand!!! (aanvulling)

Het artikel over brand, mogelijke oorzaken van brand en oplossingen om deze te voorkomen heeft voor een aantal reacties gezorgd. In het vorige nummer kon u, aan het einde van de Espace Technique al een rectificatie lezen op het artikel. Bijgaand nog een tweetal aanvullingen. In het artikel hebben we de benzinelekkage vermeld via het aansluitpijpje op het deksel van de Weber carburateur. Hiervoor is een vrij simpele oplossing met ijzerdraad, hiervan hebben we een voorbeeld laten zien zoals dat in de DS van de redacteur op dat moment zat.

Uit de collectie van Ward Hagenaar

Agent-Citroën 39
Ambulances

Prachtige beelden van ID Ambulances uit de collectie van Ward Hagenaar deze keer. We bekijken de foto’s met Victor Benschop, de ambulancekenner van de DS-club. De ziekenwagens op de foto zijn in bedrijf bij Ambulances Sainte-Marie in Parijs. Het bedrijf bestaat nog steeds en heeft 50 jaar later nog hetzelfde beeldmerk. Er waren maar liefst 4.500 ambulance dienstverleners medio jaren ‘60 actief. De ID19 en 21 waren favoriet vanwege het ongekende comfort en ruimteaanbod. Ook de geweldige handelbaarheid van de ID Ambulance zal een rol spelen. Deze grote breaks zijn zeer wendbaar en goed te manoeuvreren. Het bedrijf les Ambulances Lenjalley in Caen bestaat niet meer maar een foto van het visitekaartje met 1e en 2e neuzen is nog te vinden.

En verder nog veel meer. Regionieuws, de columns, annonces… noem het maar op. Het leest zo lekker.