Impressie workshop versnellingsbak

foto Richard Schmüll

Tekst Dick Esselink
Foto’s Richard Schmüll

Met groot enthousiasme is op zaterdag 23 oktober de eerste (tweedaagse) workshop gestart in Tull en ‘t Waal. In de introductie werd gewezen op de soms lange en weerbarstige weg bij het oplossen van problemen bij de gangwissel, zoals jankende of krakend schakelende versnellingsbakken. Indachtig de uitspraak van Johan Cruijff als je het weet, zie je het werden daarna beschadigingen en slijtage van onderdelen in een diapresentatie getoond.
Omdat de dagen als een echte workshop zijn opgezet, gingen de deelnemers in de Espace Technique Rob Lageveen voor de rest van de dag aan de slag met het demonteren van drie, speciaal voor dit doel schoongemaakte versnellingsbakken. Al snel werden de eerste beschadigingen gevonden: een kroon- en pignonwiel met ingevreten tanden, een uitgesleten sparing voor een kraaglager et cetera. Met behulp van speciaal gereedschap waren aan het eind van de middag alle versnellingsbakken gedemonteerd.

Bij het vervolg komende zaterdag 30 oktober volgt de echte uitdaging: de onderdelen monteren en het bepalen van de gewenste afstelling van de versnellingsbakken. Deze workshop voorziet in een behoefte: er zijn inmiddels 29 aanmeldingen. Omdat per workshop maximaal zes deelnemers mogelijk zijn, zal deze workshop tot in 2022 doorlopen. Wordt vervolgd derhalve!

 

Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
Loading…
Loading…

Bienvenue