Select your language

Onbalans in voortrein

Home Forums Technisch Forum Aandrijving Onbalans in voortrein

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #12140

  Bij ca 105 km begint de voortrein te trillen, tussen 110 en 115 weer minder, daarna weer erger. Denk zelf dat het mogelijk aan (ongelijke of te grote) speling op de tripoidehuizen ligt. Zou dit kunnen en heeft iemand nog betere ideeen?

  #12152
  A.J.P. BULDER
  Deelnemer

  Trillingen kunnen verschillende oorzaken hebben, aandrijfassen of tripoiden zijn er één van. Speling hierop is redelijk eenvoudig vast te stellen.
  Verder kan gedacht worden onbalans, maar nog eerder aan hoogteslag in een (achter)wiel of meerdere wielen. Dat kan de band zijn maar ook de velg.
  Soms is het differentieel van de versnellingsbak de oorzaak. Ook een losgelopen moer van de differentieelas is een kans, die blijken opvallend vaak los te zitten. (Bijkomend gevolg: trillende rem want schijf slingert en/of versnellingsbakolie lekkage langs de keerring)
  De voorwielophanging is een aandachtspunt omdat de lassen van de draadeinden waarmee het draagarmhuis op het chassis is bevestigd nog wel eens willen scheuren.
  Vanzelfsprekend moet de voortrein rammelvrij zijn dus geen speling op fuseekogels, stabilisatorstang etc.

  #12232
  J Dingelstad
  Deelnemer

  Ben benieuwd naar de uitkomst van het verhaal….. wat was nu het probleem dat de trillingen in jouw concrete geval veroorzaakten?
  Groet John

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Loading…
Loading…

Bienvenue