Tekst Michel Coenen
Foto’s © Destination Düsseldorf, Ch. Duchemin

Op 10 juli 2015 is in Düsseldorf een evenement georganiseerd rond 60 jaar DS, door de DS Club Deutschland en de Amicale Citroën-Deutschland, tijdens het jaarlijkse Frankreichfest in die plaats. Een van de onderdelen van het DS-feest was de opstelling van 100 ID/DS’en in een ‘Doppelwinkel’, op de Burgplatz in het centrum van Düsseldorf, aan de oever van de Rijn. Zoals te verwachten was alles perfect georganiseerd, met duidelijke richtlijnen per e-mail, deelnameformulieren en een vrijwaringsbewijs om met je DS de milieuzone in te mogen. Met duidelijke aanwijzingen werden 100 ingeschreven ID/DS’en in een vooraf uitgedachte vorm geplaatst. Het leverde een schitterende met een cirkel omringde Double Chevron op.

Ander onderdeel van het DS-feest in Düsseldorf was de presentatie van een nieuw BERTONI-BOEK-340boek over een van de belangrijkste ontwerpers van onze Godin, bij de lokale Peugeot-Citroën-DS-dealer. Om de kafttekst te citeren: ‘Onbegrensd plezier in ontwerpen karakteriseerde de bijdrage van Flaminio Bertoni aan het design van het merk Citroën gedurende meer dan drie decennia. De modernistische Traction Avant, de avant-gardistische DS, de landelijke 2CV of de barokke Ami6: zijn scheppingen gelden als mijlpalen van het internationale automobielontwerp. Maar ook als beeldhouwer, schilder en architect wordt zijn uitzonderlijke innovatieve talent breed erkend. Leonardo Bertoni en Stéphane Bonutto vertellen over leven, scheppingen en werk van iemand die zich volledig wijdt aan de vorm en die het miljoenenmalen geproduceerde industrieproduct ‘auto’ tot sculpturaal kunstwerk verheft.’

In het boek een levensbeschrijving van Flaminio Bertoni, hoe het zo gekomen is dat een Italiaans beeldhouwer ruim dertig jaar aan de basis van de ontwerpen van ons merk gestaan heeft. Want dat was niet vanzelfsprekend, ook niet in de jaren dat Bertoni in dienst van Citroën was. Hoe Parijs, Citroën en kunst elkaar en Bertoni in de jaren dertig en veertig hebben beïnvloed. Wat er gebeurde in de decennia van de 2CV, en daarna de goddelijke jaren ‘50 en ‘60.

Was getekend: Bertoni

Ruim 10 jaar geleden werd door Victor Benschop en Gies Aalberts binnen onze club al aandacht gevestigd op de, toen nog relatief onbekende, rol van de ontwerper Flaminio Bertoni voor de DS. Dit culmineerde in jubileumjaar 2004 in een clubbezoek aan Parijs, waarin aandacht werd besteed aan verschillende aspecten van Bertoni; zijn graf, zijn huis en een tentoonstelling over zijn werk. De auto’s die meededen werden voorzien van de handtekening van Bertoni. Ik ben er wel trots op dat onze DS als enige in Düsseldorf  ‘was getekend Bertoni’.
Zowel op vrijdag als zaterdag waren nog lezingen, onderdelenhandel en een feest bij de garage van Dirk Sassen in Düsseldorf. Op zaterdag was bovendien de Tour de Düsseldorf gepland. Deze rit wordt jaarlijks gehouden voor Franse klassieke auto’s. Die hebben we aan ons voorbij laten gaan wegens andere afspraken. Vanuit regio Arnhem is het minder dan 2 uur rijden naar Düsseldorf, dus prima op één dag te doen. Sommige Nederlandse najaarsevenementen zijn verder weg… Kijk hier voor een video-impressie.

Bertoni – Ein Leben für die Form – Drie Jahrzehnte Automobildesign bei Citroën

Leonardo Bertoni & Stéphane Bonutto, 2015, Edition Garage 2cv
Mail: edition@garage2cv.de
ISBN978-3-9809082-6-9, € 24,90